Stejně se, ale šidí i vína ve skle. Napíše se moravské víno a někde je pak drobným písmem uvedeno, že jde o víno z Itálie, Maďarska, nebo Česka. Často lahvuje nějaký známý moravský podnik příliš suchá italská vína.
Největší problém, ale vidím v síře. Tento problém je bohužel i u ne-zrovna levných lahvových vín.
Nejraději nakupuji přímo u vinaře, za cenu 40–60 Kč/litr, běžná letošní vína.
Zrovna jsem dostal chuť na Ryzlink Rýnský asi se půjdu brzy podívat kdo ho má …
Ale třeba bude mít někdo ještě burčák, tomu bych dal přednost. Kromě výborné chuti v něm zaručeně nebude žádná síra a nebude mne stát více jak 40–45 Kč/litr.
Tak si to strčte někam, my si ty peníze necháme hezky doma když jste takový šmejdi nenávistný.Ne, víte co? Ať se oddělí Morava.Už mám tý arogance a nenávisti plný zuby... Jste zakomplexovaný a řeknu vám jen jedno: Morava NENÍ stát.Ale já osobně bych chtěl aby byl, a klidně se v tom vašem chlastu utopte!
Musím nesouhlasit s tímto článkem. A také s anketou, ve které jsou odpovědi omezující. Krabicové víno znám, piji jej, chutná mi a i přesto, že peníze mám na daleko dražší. Kupují si je spoustu lidí a rozhodně se nadají srovnávat s lidmi, kteří utrácejí své poslední koruny za alkohol místo jídla. Ti lidé, kteří nemají práci.
POHORŠENOST
Vážená slečno/paní Ludmilo Hamplová,
po přečtení vašeho článku o testování krabicových vín sem byl naprosto znechucen a pohoršen. Naprosto ste mi skazila náladu. Nejenže jste naprosto zaujatá proti levným vínům, ale ještě si s tou drzostí dovolujete označovat konzumenty laciných vín za bezdomovce a lidi na okraji společnosti. Jasně, většina techto spotrebitelů je bez domova nebo ve špatné finanční situaci, ale takhle nahazet všechny do jednoho pytle je naprostá hloupost. Sám jsem konzumentem těchto vín, je mi 19 let, studuji a jako nějaká špína na okraji společnosti si opravdu nepřipadam.. Co se týče popisování samotné konzumace, delate opravdu z komara velblouda. Ta chut se odlišuje od vín dražších, to je bez pochyby, ale psat sem jak ste to okamžute vyprskla a hned si cistila zuby je opravdu smesne. Moc toho nevydrzite koukam. Ale ono na tom asi neco bude, pomer cena/kvalita je u vseho zbozi, tudis od krabicáka za dvacku nemuzu cekat chut jak vina ve flasce za ctyri kila. Tento clanek je naprosto zbytecny , protoze zpravidla levne ceny chutnaji hur, toje i docela logicke ze? takze az priste budete popisovat treba Tesko colu, tak nas prosim neoznacujte za diskontni skupinu, a az budete ochutnavat stoupnete si ke drezu. Protoze kola za 3 koruny je opravdu humus ze?! S pozdravem uživatel Mastin
Si zabil kámo :D
Néé, jako máš naprostou pravdu! (y)
Taky mi bude 19, jsem dokonce studentka Střední pedagogické školy a musím říct, že tento typ lidí mi není vůbec sympatický. Je to taková elita, myslí si, že jsou nejlepší, nejchytřejší, nejinteligentnější... Samozřejmě, kupují si jen drahé a značkové věci, elegantní a "vhodné do společnosti"... a k tomu všemu i lahvinku kvalitního vína, které se údajně rozplývá na jazyku.. Přitom vůbec nedokážou ocenit jednoduchost a možná i nějakou tu "nekvalitu". Žijeme v 21. století a kdyby se podívali, kolik mají kolem sebe každý den chemických hnusů, asi by se z toho psychicky zhroutili!! Přesně, jak si řekl, NIC NEVYDRŽÍ a NEUMÍ SE PŘIZPŮSOBIT!!! Přála bych jim zkusit si život v jiných podmínkách než na které jsou zvyklí a pak by pro ně možná i to krabicové víno znamenalo nedosažitelnou metu!!!
Vážená paní Hamplová,
nezlobte se, ale dovoluji si poznamenat, že jste poněkud MIMO! Samozřejmě krabicová vína nepatří mezi nejlepší, což se odráží na jeho ceně. I mírně inteligentní člověk (bezdomovec) z těchto faktů dokáže odvodit, že takovéto víno nebude stát za moc (než za těch 20 korun).
Pro mě a mé kamarády (nejsme žádné "socky") je toto víno pouze prostředkem jak spolu trávit čas, lehce popít a také - co by vysokoškoláci - neutratit mnoho peněz. Když máme chuť na kvalitu, koupíme si kvalitní stáčené víno
Chtěla bych se Vás zeptat - co jste od tohoto testu očekávala? Myslela jste si snad, že Vás jeho chuť omámí a bude lahodná jako božský nektar amrbrosie??
se srdečným pozdravem
přátelé krabicového vína
namícham si houbu s árcíkolou a jdu do ulic... za 30 korun jedna... obvykle vypiji dvě a jsem nažranej za 60 korun =) ono když se člověk chce chodit bavit pátek i sobota nci jinýho mu nezbývá, furt lepší než se bát, že mě někdo označí sockou a zůstat doma u kompu.... chodím za vysokou a věřte, že zažívám legendární věci v mým životě ;)
Víno z krabice je nejdříve nutné přelít do džbánu a nechat odstát, přelévání je nutné provádět pomalu aby co největší plocha patoku přišla ke styku se vzduchem. Potom je třeba nechat víno odstát alespoň půl hodiny, v případě bílého je také třeba ho vychladit. Pokud bohové dají a onen kousek nebude až příliš trpký, dojde ke změně kvality srovnatelné s krokem z hovna do bláta. Ale furt lepší než nic a při testování je třeba na toto dbát. Vína z krabice mají často 11% alkoholu takže snesou mírné naředění, například vodou, což může pomoci zmírnit trpkost a nebo suchost (=hnusná kyselost). Kvalitní vína často takto alkoholická nejsou, takže je to zcela v pořádku. Červené víno je vhodné spíše na ředění s kolou než na pití. Bílé víno se dá redestilovat - přelejete do petky a dáte do mrazáku, alkohol má nižží bod tuhnutí než voda, takže časem se v té petce utvoří kusy ledu s menším obsahem alkoholu a to co zůstane přispěje k alkoholičnosti zbylého nápoje. S červeným vínem to jde taky, ale to je tak zaprasené že v něm zůstane plavat spoustu kousků takže je z toho spíš taková "polívčička". Už to ale mírně pálí v hrdle podobně jako tvrdý, a je to dokonce levnější než ta nejlacinější vodka co se čistě ceny alkohol týče ;)
Dobrý den,
Dovolím si poněkud protestovat proti "globalizaci" krabiového vína. Není sprvné, jen pro fakt, že Vaši dovozci, nebo naši vývozi jsou pro pro komplex, který v čechách panuje proti krabicovým vínám a který se podobnými články fixuje a potvrzuje v hlavách českých spotřebitelů, nemohou vyvážet, nebo dovážet do české republiky krabicová vína kvalitní, nazvat krabicová vína španělska, portugalska a itlie, odpornými.
Krabice, je jen jeden ze spůsobu balení vína. V domácích zemích vína. Stejně tak jak láhev, krabice 1 litr, 3litry, 5 litrů, 10 litrů a 20 litrů. Je třeba si uvědomit, že češi, stejně jako jiné zemně bývalého soc. Bloku, mají v sobě jisté komplexy, které přetrvávají. Těmito komplexy mnohdy škodí své peněžence a globálně i peněženkám lidí, kteří nemají tyto koplexy. V případě krabicového vína je toto typické.
Krabicové víno je jednoznačně pouze druh balení. Jenže češi nakupují nejen znalostí a lubužnickým mozkem , ale především očima a nadutostí. Proto kvalitní víno v balení krabice, se v české republice nedá prodat. A proto se tam i nevyváží, popřípadě nedováží.
Stolní vína začínají opravdu tímto strašným nápojem, ale to je začátek i konec pravdy. Pokračují víny stejně balenými přes kvalitní stolní vína, až do rezervních vín.
Balení v krabici, je prostě levnější, lehčí na transport, krabice méně váží a transport je levnější, nevyžaduje speciální zacházení a tím je opět levnější a nezabírá obal v odpadu tolik místa.
Víno 11% 11,5% a většina 12% je víno pro vaření, co by na něm nebylo napsáno. Samozřejmně je také pro končené alkoholiky. Víno které se pije začíná na minimlně 12-ti % alkoholu. Víno krabicové není generelně víno, bez uvedení původu.
Stejně jako lahvová vína nejnižší cenové kategorie, jsou 11%-12% tní shodné kvality nápoje, který jste vyzkošela. Téměř všichni přední výrobci kvalitních vín, prodávají své kvalitní víno v balení krabice. Mnohem levněji, než v lahvích. Víno označené, identické s vínem stejně označeným v lahvy. Příklad cenového rozdílu. 13-ti procentní víno JP je v lahvi 750 ml v nejlevnějším prodeji za 2 eura a v normální cenové úrovni 2,5 - 3,25 eur. Při tom v 3 litry krabici je za 5 eur a v 5 litru za 6,50 až 10 EUR. V závislosti na prodejce a roční období. Výprodej před navezením nových vín. Mezi vinnými závody , španělska, portugaska a Itálie a Prahou, je cesta od 3 do 4 tisíc kilometrů.
Víno Které jste zkoušeli, je cenové kategorie 65 centů, tedy 26 korun, normálního prodeje. Budeteli počítat rabat a daň je to víno v hodnotě 5-10 kč u výrobce. Samozřejmně se prodává také v lahvých. V zemých produkce je rozdíl v ceně pouze oněch 250ml rozdílu objemu krabice a lahve. Cena je shodná, ale krabice je litr, lahev 750 ml.Ale do čech se nedováží, protože transportní nklady a obtížnosti, zvýší cenu nad hodnotu národních vín.
Toto není na závadu. Jenže naopak, články jako tento a komplex v národě, blokují i dovoz vína ostatního kvalitního v krabicích. Takže nakonec kupujete v Lahvích Portugalské víno za 7-10 eur litr, takové, které v krabicovém balení bude prodejné se ziskem a daní v české republice za 2,5 až 3 eur litr! Jenže v krabici ho v čechách nikdo nekoupí. A tak se říká, že kvalitní dovozové víno je drahé a mnozí kupují odporné víno, jen proto, že většina národa odporem ke krabici, blokuje mnohem levnější dovoz kvalitního vína.
Asi nejsou všichni španělé,francouzi,Italové a Portugalci takoví idioti, aby v zemi vína mněli na stole stále krabici odporného vína. Ale mají na stole krabici vína. Asi proto, že je v ní víno dobré, jestli ne perfektní. Proto že vybírají víno, oblast a sklizeň, nikoliv balení. Proto, že nechtějí nosit a nosit těžké láhve každý den, Proto, že nechtějí vynášet na odpad denně lahve od vína. A také proto, že nevyhazují peníze. V každé restauraci, je víno v 20litrových krabicích a mnohé restaurace jej před vámi stáčí do lahve a z lahve Vám nalévají. Je to vinho de casa, Víno, které každá daná restaurace vybrala jako své výchozí.
Na závěr tedy jen prosba, neglobalizujte, buďte objektivní, více se informujte a nebude pomáhat šířit komplex, který zdražuje prodej kvalitních vín v ČR. A jeden dotaz. Proč čeští výrobci vín, dávají prostor, dovozu patoku 4000 kilometrů? Proč jejich nejlevnější poživatelná vína nezačínají na cenně nižší, než víno, které se muselo dopravit 4000 km? Asi je otázka, kdo je více bandita. Producent který vyrobí a prodá víno za 10 korun, dopraví ho 3000 - 4000 km a toto víno se s ziskem a daní prodává za 30kč, nebo domácí producent vína, který má dopravní náklady max 350 km, Pracovní sílu, většinou levnější, prakticky nemá problém s nedostatkem vody, Má levnější el. energiji , ale drží cenu vína tak vysoko, že nemá jak konkurovat dovozu patoku?
Pod stejnou logikou by také české slitky byli konkureční v Portugalsku. Jenže nejsou. Nikdo jim nedá prostor. Tedy moravští výrobci asi nesou podíl odpovědnosti na stle se zvyšující demenci bezdomovců po kunzumaci Vinho de messa - 11% z dovozu.
To co se v CR prodava jako "krabicove vino" nema s vinem nic spolecneho. Je to strasny odpad, ktery v kulturnich zemich vubec neexistuje.
To o cem pisete Vy je skutecne vino, balene v "Bag in box" balenich. Samozrejme ze v CR, kde je kultura prodeje vina obecne naprosto odstrasujici, jak v hypermarketech tak restauracich, to bude plno lidi zamenovat za "krabicove vino" i kdyz to s tim nema naprosto nic spolecneho.
Ohledne ceskych a moravskych vin, kupuji je samozrejme jinde nez v hypermarketech. To o cem pisete je jen nekolik spolecnosti (nejsou to vyrobci ale prekupnici), ktere delaji skutecnym vinarum ostudu a dovazeji silene patoky, ktere pak casto podvodne prodavaji jako "moravske vino" do zdejsich odpornych hypermarketu.
V Portugalsku jsem byl a tamni kultura prodeje a konzumace vina se samozrejme s CR vubec neda srovnavat. I ten nejlevnejsi supermarket ma nabidku lepsi nez kdejaka specializovana vinoteka v CR. Situace se zde ale preci jen pomalu zlepsuje diky nadsencum do vina, samozrejme zcela mimo vylhany svet zlodejskych supermarketu. Dalsi rozdil je v tom, ze v Portugalsku se spojuje bezne konzumace jidla a vina. U nas si daji lide k obedu pivo, tim spise ze v typicke ceske restauraci si vino nedate (bud je strasne nebo neskutecne predrazene).
autorka se vsemozne snazi vyzvednout a zvelicit nizkou (jenom a pouze nizkou!) kvalitu levnych vin. mizernym, krajne zaujatym slohem pise o necem co bych ji, po precteni clanku, samotne hadal ze kazdy vecer doma pije. hnus velebnosti, radsi se vratte k plotne slecinko, psani vam nejde ani trochu.
Krabicová vína z Čr jsme "ochutnával" coby studenti, ....většina z nich je opravdu nic moc, jedině tak na svařák.Později jsem měla možnost ochutnat "krabičák" v Německu ale hlavně Itálii a Francii a musím říct, že chuťově byl o 100% lepší....to, co tam prodávaj jako nejlevnější krabici by v ČR nejspíše stočili do klasických lahví:-( Jo a cenově- v tom Německu chtěli za krabici euro...
Myslím že paní Ludmila má pravdu.. Ono něco na tom všem bude, když jsme byli mladí pili jsme vše co se dalo sehnat a bylo nám to jedno. S přibývajícím věkem si člověk potrpí na chuti a nejde snad o to se opít z vína ale o vychutnání a požitek z kvalitního vína (stejně jak u jídla, přece to co je podezřele levné většinou bývá pěkný hnus, já osobně si za kvalitu něco málo připlatím). Ten kdo pije krabičák a další patoky je podle mě socka - alkoholik který prostě na to nemá a je mu jedno co za alkohol si dá i kdyby to měla být alpa...
Slečna - autorka článku - mi přijde jako trochu nóbl cimprlína :-) Silná kritika, spousta vět, slohové cvičení a kritická úvaha. Ale KDE je nějaký odborný rozbor, co přesně je v tom krabicovém víně škodlivé? Krom zmínky o chuti po síře.... Hodně diletantský a populistický článek. Informační hodnota nulová :-(
Nic proti vašemu gustu, ale opravdu je nutné urážet autorku tohoto článku, je pravdou, že většina těchto vín je naprosto nechutná, to je prostě fakt. Pokud však nemáte problém s kvalitou vína, tak já bych měl minimálně problém z estetického hlediska. Ale co? Každý jsme nějaký, 100 lidí = 100 chutí...12
Koupil jsem si jednou k vánocům víno za dvě stovky - pozdní sběr - a tak mi to zkroutilo hubu... Kupoval jsem vína kolem stovky. Daly se, ale jenom občas jsem si vyloženě pochutnal. Všechna vína jsou zasířena a víceméně smrdí. Kupoval jsem stáčená vína a druhý den mi bylo zle. Bílý krabičák z Alberta (stejnou chu´t má i určitý krabičák z Tesca a snad i z Kauflandu) mi chuťově vyhovuje a druhý den po litru a půl jsem úplně v pohodě.