Hlavní navigace

O stavu ledvin vypovídá množství kreatininu v krvi. Pokud je ho moc, nefungují správně

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kreatinin je tělu přirozená látka, která vzniká ve svalech z kreatinfosfátu a kreatinu. Poté přechází do krve a je přefiltrována ledvinami do moči. Množství kreatininu v krvi závisí na funkčnosti ledvin a objemu svalové hmoty. Pokud pacient trpí onemocněním ledvin, hromadí se mu kreatinin v krvi. Právě tento parametr, který se standardně stanovuje při biochemickém vyšetření krve, tak lékaře často upozorní na to, že má dotyčný potíže s ledvinami.

Co je kreatinin?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je kreatinin?
  2. Hodnoty kreatininu v lidském těle
  3. Příčiny zvýšeného kreatininu
  4. Příčin sníženého kreatininu
  5. Jak snížit kreatinin v krvi?

Kreatinin je organická dusíkatá sloučenina, která vzniká při odbourávání kreatinfosfátu a kreatinu ve svalech. Kreatinin poté přechází ze svalových buněk do krve. Z těla je následně vyloučen močí. Zdravé ledviny dokážou kreatinin bez problémů přefiltrovat, takže jeho sérová koncentrace nebývá příliš vysoká. Hodnota kreatininu v krvi se proto používá jako ukazatel funkčnosti ledvin. Pokud se kreatinin nahromadí v krvi, znamená to, že ledviny nemohou plnohodnotně pracovat.

Jednoduchý laboratorní test spočívající ve stanovení kreatininu v plazmě se z těchto důvodů používá k rychlému zhodnocení stavu ledvin. Na rozdíl od jiných odpadních látek je filtrován konstantní rychlostí, proto i jeho sérová hladina zůstává poměrně stabilní. Snížený kreatinin bývá naměřen spíše málokdy. Jedná se o specifické případy, kdy pacient ztratí významné množství svalové hmoty nebo je dlouhodobě upoután na lůžko. [1, 2, 34]

Hodnoty kreatininu v lidském těle

Koncentrace kreatininu v krevní plazmě závisí na dvou hlavních faktorech. Tím prvním je stav ledvin, protože zvýšené hodnoty kreatininu poukazují na snížené vylučování ledvinami. Druhým faktorem je množství svalové hmoty, protože kreatinin vzniká ve svalech. Kreatinin v krvi je tedy fyziologicky vyšší u mužů v porovnání se ženami, dětmi a seniory.

Kreatinin v krvi: hodnoty

  • Kreatinin u žen: 49–90 μmol/l
  • Kreatinin u mužů: 64–104 μmol/l

Referenční rozmezí se může napříč jednotlivými laboratořemi mírně lišit. Také záleží na tom, v jakém státě se necháte vyšetřit. Rozdíly ale nebudou nijak velké.

Kreatinin v moči: hodnoty

Při jednorázovém vyšetření vzorku moči se fyziologické hodnoty kreatininu pohybují v rozmezí přibližně 5,7–14,7 mmol/l. Pro kontrolu správnosti by se měl kreatinin stanovovat ze sbírané moči, kterou pacient sbírá do nádoby po dobu 24 hodin. Výsledky by se měly pohybovat v intervalu 8,8–13,3 mmol / 24 h.

Clearance kreatininu

Clearance endogenního kreatininu je speciální výpočet, který slouží k přesnějšímu odhadu funkce ledvin. Slovo „clearance“ znamená v překladu do češtiny „očištění“, což dobře vyjadřuje význam tohoto vyšetření. Podle definice je clearance kreatininu objem plazmy, který se při průtoku ledvinami za určitou časovou jednotku očistí od sledované látky (tedy od kreatininu). K výpočtu je nutné znát:

  • GF = glomerulární filtrace.
  • U = koncentrace kreatininu v moči.
  • V = objem definitivní moči vyloučený za časovou jednotku.
  • P = koncentrace kreatininu v séru.

Clearance kreatininu se poté počítá podle vzorečku GF = (U × V) / P. Tento výpočet se vztahuje na tzv. ideální tělesný povrch, proto by se měla glomerulární filtrace korigovat podle tělesného povrchu pacienta. K tomu potřebujeme znát jeho výšku a hmotnost. [5, 6, 7, 8, 9]

Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
0:00/

Příčiny zvýšeného kreatininu

  • Chronické poškození ledvin: chronická insuficience ledvin je tím nejčastějším důvodem pro zvýšený kreatinin v séru. Pacient má poškozené ledviny v důsledku diabetu, vysokého krevního tlaku či jiných chorob. Tento proces je nezvratný, pacienti s touto diagnózou končí často na dialýze.
  • Blokády močových cest: pokud je odtok moči omezen kamenem, nádorem nebo v případě mužů zvětšenou prostatou, nemohou být z těla efektivně odváděny odpadní látky.
  • Polytraumata: jedná se o úrazová poškození dvou a více orgánových systémů. Tento stav je život ohrožující, protože může způsobit selhávání základních životních funkcí.
  • Gigantismus: při této hormonální poruše dochází k nadměrnému růstu skeletu. Hypofýza produkuje v tomto případě příliš velké množství růstového hormonu, takže dítě nadměrně roste.
  • Akromegalie: pokud se tvoří nadměrné množství růstového hormonu v dospělosti, říká se tomu akromegalie. Pacienti s tímto onemocněním mají nejrůznější zdravotní problémy, jako jsou vysoký tlak, cukrovka, poruchy srdečních funkcí a poruchy ledvin.

Lehké zvýšení kreatininu v krvi může nastat i při úrazech svalů, po operacích nebo v důsledku extrémní fyzické zátěže. Jedná se o přechodné stavy. [10, 11, 12, 13]

Příčin sníženého kreatininu

  • Ztráta svalové hmoty: k úbytku svalové hmoty dochází třeba při spinální svalové atrofii, což je vrozené onemocnění vyznačující se postupnou ztrátou svalstva. Svaly atrofují také pacientům, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. Nižší kreatinin v krvi mívají někteří senioři a osoby trpící závažnou podvýživou.
  • Užívání kortikoidů: glukokortikoidy patří mezi léky ovlivňující rychlost glomerulární filtrace (GF). Protože ji výrazně zrychlují, kreatinin je z těla odváděn rychleji. Ve svalech je ale odbouráván původním tempem, proto koncentrace v krvi klesá.
  • Těhotenství: u těhotných žen může docházet k přechodnému zrychlení glomerulární filtrace, proto mívají lehce snížený kreatinin. Pokles bývá nejmarkantnější v prvním a druhém trimestru, v třetím trimestru se zase mírně zvyšuje. Po porodu se ale vše vrátí k normálu. Pokud ale dojde k výraznému poklesu kreatininu v pozdním stádiu těhotenství, může jít o příznak preeklampsie. Důležité je také sledovat opačný jev, protože zvýšený kreatinin poukazuje na nejrůznější komplikace. [14, 15, 16, 17]

Otestujte se: Proč naše tělo vydává různé zvuky a jak nebezpečné to je?

Lidské tělo během dne i noci vydá desítky, ne-li stovky zvuků. Naprostá většina z nich neznamená nic rizikového, některé nás ale mohou uvést do trapných situací. Otestuje své znalosti o nich. 

Jak snížit kreatinin v krvi?

Pokud je pacientovi naměřen vysoký kreatinin v krvi, lékaři se v prvé řadě zaměřují na léčbu základního onemocnění. U mnoha pacientů se jedná třeba o cukrovku nebo vysoký krevní tlak. Při poškození nebo chronickém selhávání ledvin lze uvažovat o dialýze nebo transplantaci nového orgánu.

Pokud vám lékař doporučí držet při vysokém kreatininu dietu, je to hlavně proto, aby se méně zatěžovaly ledviny. Je ale pravda, že hodně vysoký příjem bílkovin může také přispět k patologickým hodnotám kreatininu v séru. Pacientovi rozhodně prospěje, pokud se bude držet následujících opatření:

  • snížení denního příjmu bílkovin,
  • vyšší příjem vlákniny,
  • omezení soli,
  • dostatečný příjem tekutin,
  • vynechání alkoholu a kouření,
  • omezení namáhavého cvičení,
  • konzultace s lékařem před užíváním diuretik, analgetik a jiných léků. [18, 19, 20, 21]

Zdroje: sciencedirect.com, medicinenet.com, kidney.org, freseniuskidneycare.com, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, healthline.com, verywellhealth.com, kidneyfund.org, rozhlas.cz, ledviny.cz, fnplzen.cz, nzip.cz, mzcr.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).