Ten titulek je asi tolik pravdivý jako napsat, že výrobci párků nutí lidi kupovat méně masa než kdyby si rovnou koupili nezpracované maso.
Pokud je křehčené maso správně označeno tak je jen na volbě zákazníků, že si tenhle hnus v akci koupí. Navíc když se odpočítá hmotnost vody, tak je kolikrát křehčené masi i dražší než "čisté" maso.
To jsme to dopracovali. Úředníci v Bruselu se zabývají kravinama, co by kde přírodního ještě zakázali kromě bylinných doplňků, řeší, jak může být mrkev zahnutá, a nevadí jí maso plné podezřelé vody. Chybí norma!! Takový EU policajt je na houby, a jen rozvrtá, co ještě jakž takž funguje.
To nařízení o "křivosti mrkve" už před časem vyhodnotili jako nesmyslné a zrušili. Na rozdíl od mnoha podobných českých vyhlášek, jejichž nesmyslnost český politik nepřizná. A křehčení masa není evropský problém - v jiných zemích by se zákazníci nevrhali na největší hnusy jenom proto, že jsou "v akci". Dodavatel takových paskvilů by jinde brzo zkrachoval i bez normy. Ono je populární nadávat na EU, ale není to zdaleka tak černobílé, jak píšete (a jak píšou naše média).
Jiří, nadávat na EU není od věci: tvrdím, že rozvrtají, co ještě funguje. Češi se, jak známo, zlomí v pase a udělají, co se jim přikáže. O tom křehčeném mase si nedělejte iluze, že v západní Evropě toto není: Právě nedávno byl na BBC 1 pořad, jak se do kuřecích prsíček vpravuje voda a jak nabývají na objemu, byla tam i spousta faktů o kvalitě masa v super-hypermarketech. Nechali mluvit nezávislé experty. A to můžu říct, že Británie tu Evropskou unii tak nehltá.
Problem je v tom, ze obchodnici bali vsechny produkty podobne kategorie do stejnych obalu a rozdil v nich poznate jen pri detailnejsim cteni. Takze nejste li dost pozorny snadno se vam stane, ze misto vyrobku Jihoceske Maslo, prineste pouze Jihoceske (coz je smesny rostliny tuk). Nebo ze misto Kureci Prsa koupite Kurecei Prsa krechcena.
To je mimochodem duvod proc nakupovat ted chodim vyhradne ja a ne moje zena s detmi, protoze ta nema naprosto sanci vybrat kvalitni vyrobky. Dokonce ani spolehnuti se na znacku, nebo jeden druh vyrobku u nas nefunguje a v podstate pri kazdem nakupu musite cist vsechny etikety znovu a dopocitavat se o kolik vam vyrobce zase zbozi zdrazil tim, ze zacal stejny obal plnit o 50ml mene.
Btw. kofola se taky drive sladila repnym cukrem a dneska se sladi glukozo-fruktozovym sirume (kuricny blivajz), takze nemate moznost spolehat se na to ze za stejnym obalem se schovava setejny vyrobek. I kdyz by kazdy vyrobek mel spravne oznaceni (a to teda casto nema), tak je tento system opravdu spatny a budu rad za to az nejaky urednik v EU zase zavede normy a tekutiny se zase zacnou prodavat v nasobcich ctvrtlitru atd.
Voda vpravovaná do masa by sama o sobě neměla být zdravotním problémem, ta je tam většinou pouze kvůli tomu, aby měl výrobce a obchodník zisk. Ani sůl nemusí být tak velkým rizikem. Problémem mohou být éčka. Pokud se má ta voda v mase udržet, je nutné tam přidat látky, které mají nevinné názvy, jako stabilizátor E450, E451, E452. Když si představím, že takový polyfosforečnan E452 je vlastně odmašťovadlo, které je používáno v čistících přípravcích na čistění potrubí či WC, pak k tomu moc důvěru nemám, zvláště když vím, že tato látka zabraňuje vstřebávání vápníku do lidského organismu. Aby ta voda v mase nějak chutnala, nepřidává se tam pouze sůl, ale i zvýrazňovač chuti. Takový běžný zvýrazňovač chuti E621 L-glutaman sodný je jednak škodlivý zdraví, jednak nevhodný pro děti, jednak může způsobovat alergie.
Čím míň chemie, tím lepší, i když připouštím, že dospělému člověku to uškodit nemusí. Batoleti, které si zvyká na pevnou stravu, bych ovšem křehčené kuřecí maso rozhodně nedal.
http://zena-in.cz/clanek/krehcene-maso-dalsi-podvod-na-zakazniky/kategorie/spolecnost
Jsme pomalu zvykáni na to, že průmyslová potrava převažuje nad přírodní. Ovšem naše chytré tělíčko odolává, až jednou si ale řekne DOST, dál nemůžu, a onemocní. Pak se nás s radostí ujme mašinérie zdravotní péče. Při troše štěstí se z nás nestanou chronicky nemocní (což je pro chod mašinérie ideální), ale uzdravíme se. Pak ovšem nesmíme opakovat stejnou chybu a zatraceně dobře přemýšlet, čím se nakrmíme, aby nás ta všeobjímající a pěkně se tvářící mašinérie zase nespolkla.