Vlákno názorů k článku Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají od Petr Havel - Zdravím všechny, obvykle nemám čas na příspěvky reagovat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2014 13:08

    Petr Havel (neregistrovaný)

    Zdravím všechny, obvykle nemám čas na příspěvky reagovat, za což se omlouvám.... houby jsou ale můj velký koníček, takže musím...Klouzek peprný, v atlasech uváděný také jako hřib peprný jsem mnohokrát sbíral a konzumoval, a rovnou říkám, i syrový přímo v lese. Jedovatý není ani náhodou, navíc je to nezaměnitelná houba. Mohu zároveň sdělit i vlastní zkušenost, že se jen a pouze z těchto hub dá připravit smaženice, vůbec není pravda, že je možné použít jen jeden na dalších dvacet jiných hub. Problém této houby je spíš v tom, že je poměrně malá, takže na skutečnou smaženici je těžké najít v lese dost hmoty. Jak bylo řečeno i v článku, houba je hlavně voda, a už to logicky znamená, že koncentrace peprných látek je tak malá, že smaženice nebo jakékoli jídlo připravené z klouzků (hřibů) peprných rozhodně není nepoživatelným pokrmem. Osobně se domnívám, že kdokoli se k tomu v předchozí diskusi vyjádřil, činil tak jen teoreticky, ne na základě vlastní zkušenosti. Ale nechci nikomu sahat do svědomí... ostatně, každý si to může vyzkoušet, klouzek (hřib) peprný roste hlavně v podzimním období, takže jeho hlavní čas teprve přijde...

  • 19. 8. 2014 6:33

    Šárí (neregistrovaný)

    Tak poživatelný to být může-smaženice celá z hořkých klouzků. Nevěřím tomu, že je to taky dobrý, ale proti gustu... Ona ta houba samotná není podle mně i při odmyšlení si peprnosti kvalita nic moc. Navíc jich bývá málo a jsou prťavý.
    To dám radši klasický klouzky a opepřím.

    Syrový v lese jsem ochutnala mnohokrát, byl to takový můj rituál. Jedovatý podle mně není ani náhodou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).