Až na ten škraloup, ale to není jídlo, to je technologický problém při přípravě mléka. A taky bych nejedl třeba chobotnici, to taky nemusím, ale jinak jsou to všechno výborná jídla. Ovšem musí se to umět udělat. Když třeba dobře vyperete ledvinky, je to výborné jídlo, když je vyperete špatně, je to na pozvracení. Stejně další vnitřnosti. Ten bůček podle naturelu, ne každý jej musí. Chybí mi tu třeba v tom přehledu "nechutností" třeba starý šlágr školních jídelen a tím byla mimo jiné mléková polévka s drobením. Mimochodem skvělá. Ale to bychom toho našli víc.
Proč problém? Já mám škraloupy rád, třeba na kakau atd. Ten zbytek je vesměs taky fajn (chobotnice jsou vyloženě dobré až od určité velikosti, ty malinké mají tužší konzistenci). Akorát rajskou si dávám dobrovolně maximálně s plněným paprikovým luskem a plíčky na smetaně jsem měl možná jednou v životě a už si na to moc nepamatuju. Vesměs článek o ničem; docela by mě zajímalo, kolik lidí pro ty jednotlivé "nechutnosti" vůbec hlasovalo.
Mno tak rajskou lidi vetsinou nemaji radi, protoze se nejak vzilo ze spravna rajska ma byt zluta a ma chutnat kysele. Ja nikdy nevim jestli neni nahodou uz skysla kdyz je tak kysela. A takhle se dela rajske ve vesech jidelnach a hospodach. Ale kdyz si ji udelate po sladku a neda te tam ani ocet a ani tolik oleje, tak je to uplne nejlepsi jak polivka tak omacka. Takova rajska polivka se tradicne delavala v okli Zlina, dneska to ale prebil ten cechackovsky skysly zlutocerveny humus.
Špatně vyprané ledvinky nemusí být vždy poznat (chuťově a po čichu), ale i tak jde o zdraví. Proto podobná jídla nejradši domácí výroby a neodfláknutá.
Všechny vnitřnosti jsou dobré. Myslím, že i lidé kteří nemají rádi držťky, kdyby ochutnali dědovu "světlou držťkovou polívku", tak by jim chutnala...
Ty hospodský varianty "a lá gulášová polívka" se s tím nedají rovnat. Dnes už si držťky nemusíte prát doma sami, už asi tak 30 let jsou ty kupované čistější než doma čištěné.