Názor k článku Které sacharidy vadí dětem od od autora - I když to tak možná nevypadá, obě formulace...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2016 12:16

    od autora (neregistrovaný)

    I když to tak možná nevypadá, obě formulace spolu nejsou v rozporu. Škrob je samozřejmě polysacharid, přičemž polysacharidy, jak je v článku uvedeno, se dále dělí na částečně stravitelné (tělem využitelné) a nestravitelné. Škrobů je mimochodem celá řada, jedním z nich je také nestravitelný (tzv. "rezistentní") škrob, který se také jako vláknina skutečně chová a je přirozeně obsažen například ve fazolích, kukuřici nebo bramborách. Platí tedy, že není škrob jako škrob, a také vláknina má celou řadu variant, přičemž vláknina je obecně považována za pozitivní pro organismus. Škrob v jogurtech přitom zdaleka není tak strašlivým technologickým hříchem (http://www.vitalia.cz/clanky/skrob-v-jogurtech-neni-zadny-zlocin/), jako to z něj dělají média - kdo ale chce jogurt bez škrobu, má samozřejmě tu možnost. Mediální obraz mnoha ingrediencí je, jak často konstatuji, velmi zkreslený, a to oběma směry, což platí také o v článku zmiňované stévii. Záleží vždy na tom, z jaké strany se to vezme, takže ano, stévii lze popsat i obráceně - tedy ne že je aspartam "dobrý" a stévie "špatná", ale že je stévie podle dosavadních výzkumů zřejmě ještě horší než aspartam...

    Petr Havel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).