Vlákno názorů k článku Které sacharidy vadí dětem od Jiří - V článku se píše, že škrob je polysacharid....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2016 7:33

    Jiří

    V článku se píše, že škrob je polysacharid. O něco dále je uvedeno „V zásadě lze říci, že polysacharidy se označují jako vláknina“. Takže škrob je vláknina? A proto jezme jogurty šizené škrobem, ať máme dost vlákniny? :-)
    Z článku („je to ale spíše naopak…“) rovněž vyplývá, že aspartam je spíše „přirozený a prospěšný, nebo alespoň neškodný“. Ale tak to není – aspartam je hodnocen v tabulce „éček“ pětkou, existuje na něj spousta protichůzdých studií a bádání není zdaleka uzavřeno. Spíš se tedy mělo napsat, že podle autorů je stévie „ještě horší než aspartam“.

  • 3. 10. 2016 12:16

    od autora (neregistrovaný)

    I když to tak možná nevypadá, obě formulace spolu nejsou v rozporu. Škrob je samozřejmě polysacharid, přičemž polysacharidy, jak je v článku uvedeno, se dále dělí na částečně stravitelné (tělem využitelné) a nestravitelné. Škrobů je mimochodem celá řada, jedním z nich je také nestravitelný (tzv. "rezistentní") škrob, který se také jako vláknina skutečně chová a je přirozeně obsažen například ve fazolích, kukuřici nebo bramborách. Platí tedy, že není škrob jako škrob, a také vláknina má celou řadu variant, přičemž vláknina je obecně považována za pozitivní pro organismus. Škrob v jogurtech přitom zdaleka není tak strašlivým technologickým hříchem (http://www.vitalia.cz/clanky/skrob-v-jogurtech-neni-zadny-zlocin/), jako to z něj dělají média - kdo ale chce jogurt bez škrobu, má samozřejmě tu možnost. Mediální obraz mnoha ingrediencí je, jak často konstatuji, velmi zkreslený, a to oběma směry, což platí také o v článku zmiňované stévii. Záleží vždy na tom, z jaké strany se to vezme, takže ano, stévii lze popsat i obráceně - tedy ne že je aspartam "dobrý" a stévie "špatná", ale že je stévie podle dosavadních výzkumů zřejmě ještě horší než aspartam...

    Petr Havel

  • 4. 10. 2016 11:16

    Mary (neregistrovaný)

    Upřednostnění 'laboratoře' a hi-tech potravin před přírodními (právě např. ten jogurt bez škrobu) je znamení toho, jak smířlivě dáváme laťku kvality opět dolů. Kvantita vítězí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).