Před třiceti, čtyřiceti lety jsme zavařováním velkoplodé dýně Goliáš suplovali nedostatek ananasových kompotů. Přestože podle průzkumu řetězce Albert tak dnes činí už jen třetina Čechů, většina z nás, bezmála polovina lidí, si z dýně raději připravuje polévku. Jen pětina Čechů přiznává, že dýně nekonzumuje vůbec. Možná je to proto, že prostě jen neví, jak ji připravit. A přitom je to tak snadné, rychlé a chutné. Nabízíme přehled nejoblíbenějších dýní, které jsou aktuálně na trhu, a k tomu pár receptů, abyste jste se s druhou tváří dýně mohli seznámit.
Dýně Hokaido
U nás vůbec nejrozšířenější odrůda dýně. Objevuje se také pod názvem kaštanová dýně díky její nasládlé, jemně oříškové chuti. Vyznačuje se vysokou kvalitou plodů o hmotnosti 1–2 kg. Hokaido jsou jediné dýně, které před tepelnou úpravou není potřeba loupat, protože jejich slupka vařením krásně změkne.
Dýně muškátová
Původně pochází z jižní části Mexika. Poznat ji lze podle zajímavých barokních tvarů a krémové barvy. Dužina je oranžová a velmi silná. V kuchyni má široké využití, ideální je zejména pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů.
Dýně špagetová
Tato žlutá, oválná, protáhlá dýně dostala své jméno podle špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů a poté použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně lze snadno vytáhnout vidličkou.
Mexická dýně
Tento typ dýně je vhodný především jako dekorace. Tykev je totiž dostatečně velká, a proto se s oblibou využívá k vyřezávání na svátek Halloween. Neslouží k jídlu, jako dekorace vám ale vydrží velmi dlouho.
Máslová dýně
Odrůda máslové dýně je charakteristická svým hruškovitým tvarem a světlou, smetanovou nebo jemně žlutou barvou. Má lehce nasládlou chuť a výborně se hodí do koláčů nebo na dýňové máslo. Při úpravě je dobré ji nejprve upéct a teprve poté vařit.
Velkoplodá dýně Goliáš
Dýně s hladkou oranžovou slupkou jsou velmi vhodné k zavařování, k výrobě džemů, ale i jako potrava pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se však nehodí ke skladování, protože snáze uhnívají. S ohledem na vysokou hmotnost dýní (až 30 kg) je třeba počítat s vyšší náročností při sběru a následném zpracování.
Dýně žaludová
Má velice neobvyklé plody, které připomínají tvarem spíše jahodu než dýni, váží 0,5–1 kg a jsou dlouhé zhruba 10–20 cm. V Americe si ji oblíbili pro její oříškovou chuť, u nás získává body svou chutností i za syrova a se slupkou.
Salát s dýní (4 porce)
- ½ dýně
- 120 g špenátu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička datlového sirupu
- 1 lžíce balsamica
- 50 g piniových oříšků
- 70 g sušených rajčat
- 1 avokádo
- 100 g cizrny
- pepř
Postup: Dýni nakrájejte na proužky a společně s cizrnou dejte péct na dvacet minut do trouby při 180 °C. V malé misce mezitím smíchejte zálivku z olivového oleje, datlového sirupu a balsamica. Špenát, avokádo a nakrájená sušená rajčata promíchejte a přidejte pečenou dýni. Vše přelijte zálivkou, opepřete a posypte piniovými oříšky, které před podáváním orestujte minutku na pánvi.
Polévka z pečené dýně (4 porce)
- 1 menší dýně Hokaido
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- rostlinný olej
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml sójové smetany
- 1 citrón
- mleté chilli
- sůl
Postup: Dýni Hokaido umyjte, osušte utěrkou a nakrájejte na kousky. Dýňová semínka nevyhazujte, budou se hodit na závěr do polévky. Nakrájenou dýni dejte společně se semínky na plech vyložený pečícím papírem a nechte péct třicet minut při 180 °C. V hrnci zahřejte trochu rostlinného oleje a zpěňte na něm nakrájenou cibuli a nakrájený stroužek česneku. Přidejte dýni, posypejte trochou chilli podle chuti a restujte 1 minutu. Přilijte zeleninový vývar a nechte deset minut povařit. Polévku následně rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu na zjemnění chuti a na závěr lehce osolte a zakápněte citrónem. Polévku ozdobte dýňovými semínky, dýňovým či olivovým olejem, balsamicem nebo smetanou.
Dýňové lívance (4 porce)
Lívance
- 150 g dýně
- 600 ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
- 300 g špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce slunečnicového oleje (+ na vymazání)
- špetka soli
- mletá skořice
Čokoládový přeliv
- 100 g hořké čokolády
- 150 ml kokosového mléka
Postup: Dýni nakrájejte na kousky a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby a nechte péct dvacet minut při 190 °C, aby dýně změkla. Vychladlou dýni rozmixujte s kokosovým mlékem, přidejte olej a promíchejte. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a mletou skořici. Pomalu přilévejte směs tekutých ingrediencí a pomocí metličky zamíchejte, aby nevznikly hrudky. Lívanečník vymažte troškou oleje a rozpalte na střední stupeň. Těsto nalijte pomocí naběračky a lívance nechte opékat 1 minutu z každé strany. Mezitím zahřejte v kastrolu mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu, kterou hotové lívance přelijte.
TIP: Pokud budete lívance podávat najednou a chcete, aby byly ještě teplé, předehřejte troubu na 50 °C a hotové lívance v ní nechte odležet.
Autor receptů: blogerka Jarmila Červená JarmilaSweet
Zdroj: Albert