Byla jednou jedna babička, taková, jakou by všichni chtěli mít v rodině. Vždycky moderní, s dobou jdoucí žena, ačkoliv pocházela z vesnice. Nebylo dne, aby se Eliška Maixnerová nestarala o blaho své rodiny, aby všichni měli, co potřebují a všem bylo dobře. A pro své čtyři vnučky a nejbližší rodinu nechala do knihy svázat soupis nejlepších receptů, které se jí v rodině osvědčily. Roku 1995 jim ji dala pod stromeček.
Co se dozvíte v článku
O pár let později se kuchařce dostalo tištěného vydání a rozletěla se i do světa. A teď vychází s fotografiemi a vší zaslouženou parádou znovu, jmenuje se Kuchařka pro vnučky. Co v knize všechno je a čím si vyslouží vaši pozornost?
Vzpomínky na babičku
„Já bych babičku definovala několika slovy: zázemí, bezmezná láska, něco, co dává smysl,“ říká Kateřina Kadlecová, ředitelka největší české firmy na vířivky a swim spa, nejstarší ze čtyř vnuček Elišky Maixnerové.
„Cokoliv se mělo udělat pro babičku Elišku, se s láskou udělalo, protože ona fungovala takhle pro nás. Ale aby nedošlo k mýlce, nešlo o takovou ťuťu ňuňu babičku, ona uměla být i zdravě kritická. Člověk od ní vždy dostal zpětnou vazbu,“ popisuje svou babičku Kateřina Kadlecová.
V rodině se cit pro design dědí
Že byla Eliška Maixnerová ženou starostlivou a připravenou vždy pomoci, svědčí i fakt, že pomáhala s ošetřováním nemocných v Červeném kříži. Její hlavní pracovní náplní však po studiích textilní školy bylo navrhování deštníkovin, za což získala i Národní cenu za design. Mimochodem i Kateřina Kadlecová má návrhářství zjevně v krvi. Když v roce 2015 převzala vedení firmy, získali za redesign privátních vířivek řadu cen právě za design.
A firemní časopis Bublinky, jehož je šéfredaktorkou, posbíral několikrát za sebou ceny v odborných soutěžích za originální náplň a celkový vzhled. Bylo tedy spíš jen otázkou času, kdy lásku k tomu krásnému, kterou podědila, zúročí i v knize.
„Rok 2015 jsme měli ve firmě poměrně přelomový, a protože jsem byla hodně nabitá energií, řekla jsem babičce, že bych ráda recepty z její kuchařky protřídila a znovu vydala. Přišlo mi, že bychom se o to naše rodinné bohatství měli podělit. Že si to babička i ty recepty zaslouží,“ říká Kateřina Kadlecová. Myslela si, že kuchařku vydá v témže roce, ale nakonec se pro její vytvoření stal ideálním až covidový rok. Eliška Maixnerová se však nového vydání už nedočkala.
Nová Kuchařka pro vnučky je barevnější a modernější
První kuchařka pro rodinu byla ručně psaná a nakopírovaná, svázaná do oranžové knihy s látkovou vazbou. Druhá verze, určená i pro veřejnost, byla již vytištěna v tiskárně a měla tehdy oblíbený lesklý přebal a růžovou barvu. Třetí vydání je odrazem minimalismu. Bílá vazba s decentní fotografií slupky jako symbolu cibule – základu všeho dobrého v české kuchyni. Kniha má kroužkovou vazbu, kterou si Eliška Maixnerová prosadila, protože je praktická a listy se nepřeklápí.
„Kuchařku jsme doplnili o volné stránky, kam si můžete připsat váš oblíbený recept, a taky tu máme záchranné tipy, které poradí, co dělat, když jídlo přesolíte nebo trochu připálíte,“ doplňuje Kateřina Kadlecová.
Původně bylo receptů pět set, v nové knize je jich polovina
„Recepty jsou čistě sbírkou z naší rodiny, které se dědily. Babička byla vyhlášená kuchařka, stejně jako její maminka, která hlavně hodně ráda pekla,“ řekla serveru Vitalia.cz Kateřina Kadlecová. Z původních pěti set ručně psaných receptů se do nové podoby Kuchařky pro vnučky dostala necelá polovina. Najdete zde českou klasiku, stejně jako rodinné speciality či již zapomenutá jídla. Ostatně některé z receptů pocházejí už 19. století.
Vyzkoušet můžete gryšíble, žahour, barches nebo nadívajnu – jídla našich předků. A nad talířem borůvkových knedlíků a sklenicí bezové limonády můžete zavzpomínat na prázdniny u babičky. „Právě vzpomínky na vlastní dětství, které kuchařka u čtenářů vyvolává, jsou za mě tím nejúžasnějším receptem, jaký mohla přinést,“ říká s nostalgií Kateřina Kadlecová.
Skvělý základ pro začínající kuchaře a kuchařky
„Každý si v této kuchařce najde to svoje, neimportujeme do jiných domácností naše rodinné recepty,“ říká Kateřina Kadlecová. A vysvětluje, že se spíše snažili navést každého, kdo si knihu pořídí, k vlastním vzpomínkám. „Naše kuchařka vás vrátí zpět do chvil, které máte spojené s babičkou, se svojí rodinou. Protože jídlo spojuje, a to zejména v této době všichni moc potřebujeme,“ hovoří o nadstavbě Kuchařky pro vnučky.
Tohle může být první kuchařka pro všechny holky i kluky. „Ta kuchařka si nehraje na nic velkého, jsou to lidsky popsané recepty, u kterých si řeknete, jé, to znám, ale možná trochu jinak. Někde jsem k receptům vepsala pár řádků o tom, s čím mám toto jídlo spojené, jinde zas čtenář najde tipy, jak by šlo jídlo připravit jinak. Neříkáme, že takhle se to musí dělat, naše kuchařka ukazuje: my to děláme takhle, ty to můžeš zkusit stejně, ale jestli tam budeš chtít něco ubrat nebo přidat, tak směle do toho,“ popsala Kateřina Kadlecová.