Ještě zhruba před 10 lety nakoupila naše rodina kolem metráku a půl chleba ročně, bohužel stále méně jedlého (ať z velkých či malých pekáren). Pak se to v nás zlomilo a začali jsme si péct (žitnopšeničný) chleba sami doma v troubě z vypěstovaného kvásku a všem nám moc chutná. Možná by bylo zajímavé porovnat pokles prodeje chleba a změny v množství prodeje žitné mouky, případně chlebových směsí v maloobchodní síti. Odhaduji, že s poklesem prodeje chleba roste současně prodej žitné mouky a chlebových směsí. Je to smutné, kdyby mi někdo před 20 lety řekl, že vrcholem budování kapitalizmu bude, v případě chleba, návrat do 19.století k domácí samovýrobě, tak bych ho měl za blázna.
Vždyť domácí samovýroba funguje, tak proč to nedělat? Tolik času a práce to nestojí, navíc je to zábava a báječný způsob, jak zaměstnat děti.
Ostatně, každý by se měl alespoň z časti podílet na přípravě toho, co jí... nikoho určitě nenapadne vyhodit do popelnice zbytek chleba, na který vlastnoručně zadělával.