Je stejny protimluv asi jako "vegetarianska jatka". Zkratka bud je to restaurace kam se chodi vychutnat jidlo a ne smrad kuraku, nebo je to kuracka nalevna/bar/vycep/pajzl ale urcite ne restaurace.
Tento polokuracky kockopes patri opet jasne do kategorie zahuleny pajzl.
Napriklad na Slovensku jsem videl restauraci, kde byl kuracky prostor (umisteny az na konci restaurace) oddeleny prechodovou komorou s dvojitymi dvermi, takze zbytek restaurace byl zcela smraduprosty.
Byl by takovy problem pouzivat alespon elektronicke cigarety, ktere ostatnim nesmrdi ?
V Táboře máme i nekuřácké restaurace, takže navýběr jste měl. To je jako s televizí, když se vám jeden program nelíbí, tak přepnete jinam, nebo jí prostě vypnete. Chápu, že vám kuřáci nevoní, ale nemusíte se s nimi nutně stýkat. Oni jistě nevahledávají vás, tak totéž učiňte i vy jim.
Komu chce aby smrdělo,tomu smrdí.Když se mi někde nelíbí ,tak tam nelezu a zvlášť,když mi to vadí.Nemůžu po ostatních lidech chtít aby se mi přizpůsobovali zejména tehdy ,když jsou ve většině.To je to samé,jako na diskotéce bych chtěl ,aby mi hráli klasiku ,protože se mi to tak líbí a ještě pěkně potichoučku.Kdyby byli kuřáci pod gilotinou ,taky byste tam vlez?Jásám jsem nekuřák,ale ne tak nesnášenlivý abych kolem sebe šířil atmosféru nesnášenlivosti a zloby.Vy máte taky své chyby a nikdo po vás nechce ,abyste se jich zbavil.
Jsem nekuřačka, kouření nesnáším. V restauraci mi to velmi vadí. Přesto se domnívám, že žádné zákony a zákazy nic nezmůžou. Já osobně bych to nechala úplně na pospas trhu, nechť kuřácké restaurace mají avé kuřáky a nekuřácké své strávníky. Ať si majitelé sami rozhodnou, o jaké hosty stojí, myslím si, že kuřáckým budou hosté ubývat a tak sami nakonec dojdou k tomu, že nekuřácké prostředí je pro jejich byznys lepší.
Já jsem sam přesvědčená o tom, že po přeměně na nekuřácký provoz hostů znatelně přibude.
U nás na sídlišti jsou tři hospody, kde se smí kouřit, a pak jeden McDonald. V McDonaldu je pořád narváno, protože se tam nekouří, hospody skomírají. Asi to jejich majitelům zatím nedochází, že.
Jenze tem soucasnym provozovatelum to nikdy nedojde, protoze jsou za prve vetsinou kuraci (vcetne personalu) a za druhe by prece prisli o "zakazniky co chodi lemtat pivo se zvarem". Tim ze bohuzel zijeme v trirozmernem svete je cela situace zablokovani tak, ze nove nekuracke restaurace nemaji casto kde vzniknout.
Cely problem je v tom, ze zahulene nalevny se tu omylem nazyvaji honosne jako "restaurace".
Dalsi problem soucasnych provozovatelu je v tom ze si mysli, ze nekuracka (ale jinak uplne obycejna) restaurace musi byt automaticky predrazena. Pak se opet divi, ze do nekuracke restaurace nechodi lidi. No bodejt, proc platit dvojnasobek jen za to, ze mi nesmrdi prasata k jidlu. To by snad mela byt samozrejmost. Ostatne nakonec by stejne vydelali vic.
Pospas trhu nic neřeší, mladí lidé stále začínají kouřit a množství kuřáků nebude ubývat. Zákazy samy o sobě také nevyřeší vše. Bohužel i když kuřáků je menšina, tak většina lidí včetně nekuřáků považuje za normální, že si kuřáci mohou zapálit, kde je napadne.
Můj názor je, že to chce dlouhodobou intenzivní osvětu v médiích, ve školách, že kouření je špatné a že zapálit si na ulici je podobné jako se tam vymočit.
mluvime porad o hospode ktera majitele/najemce zivi? ne zadny eurobufet dotovany z fondu predpokladam?
pokud je provozovatel hospody existencne zavisly na rentabilite provozu pak kdyz mu tam nikdo chodit nebude = zkrachuje. proto velice rad prejde na nekurackou restauraci pokud ho ti nekuraci uzivi.
On ale ten článek není o tom, že by mělo být všude zakázáno kouřit, nikdo tam nemá nic proti tomu, aby si provozovatel dal na dveře Kouření povoleno a já pak budu vědět, že tam nepůjdu.
Ten článek je o tom, že si tam dají stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, pak tam přijdu do nekuřáckého a za 10 minut si někdo u stolu o pět metrů dál zapálí a já mám po zážitku z jídla. A to proto, že stavební oddělení je realizováno jednou metrovou zídkou, nad kterou je pět metrů vzduchu. A tomu kouři někdo nevysvětlil, že za tu zídku nesmí.
Pak je prostě označení o stavebním oddělení kuřáků a nekuřáků podvod. A protože to není v zákoně dostatečně specifikováno, tak s tím nikdo nic neudělá. Bohužel i proto, že jsou tu takoví vychcánkové, tak se musí do zákona napsat všechno do detailu.
Nicméně i tak je to v tom zákoně nesmyslné. Stačí uzákonit, že do nekuřáckých prostor nesmí pronikat cigaretový dým, a jak si to majitel zařídí, to už nechat na něm. Já jsem na cigaretový dím hodně citlivý, ale už jsem byl i v restauraci, kde ač bylo kouření povoleno, měli tak dokonalou vzduchotechniku, že to nebylo vůbec cítit (tedy pokud kuřák neseděl u stejného stolu). Takže stavební oddělení pro nekuřáckou část opravdu není nutné.
To máš tak: běž, a rozhlédni se po ulici. Kdo tam nejvíc kouří? Mladý holky, kolem 14-20 let.
No jo, napospas trhu.
Další věc je, že oni se ti majitelé BOJÍ o svoji obživu. Zrovna nedávno jsem se bavil s majiteli jedné hospůdky. Začali to zkoušet. Nekuřácké středy. Ale zatím opatrně... co kdyby to nešlo. No, byl jsem asi na čtvrté, a funguje to. Aspoň zatím.
Kdyby si majitel restaurace postavil restauraci pro sebe a své přátele kuřáky ,takby se do ní nekuřáci chtěli vetřít taky.V hospodách se kouřilo už od středověku a nikomu to nevadilo.Najednou se vylíhne pár osvětářů kteří chcou spasit svět a otráví s tím celou společnost.Přitom problém je ůplně někde jinde.A to asi tam,že si lidi doposud zdánlivě dělají co chtějí.A to se nesmí.Jen když se podívám do občanského zákoníku,hlava to nebere co všechno se už v tomto kocourkově nesmí.Není kus lidské činnosti,který by nebyl zasviněn nějakým omezením a persekucí.Vláda nám už zakazuje i žít,doktorům vadí pacienti,majitelům domů nájemníci ,živnostníkům dělníci a nakonec vadí všichni všem.A tak se obeženem každý plotem -každý bude ocejchován jako vkoncentráku .Hranice padly ,ale staví se nové ještě horší protože nejsou patrné na první pohled.Děti si na ten kriminál zvyknou a to je nebezpečné,pak přijdou další a další omezovací regule až se sami umoříme.
Chodím do hospody čistě na víno a na cigáro. Pokud zakážou kouření, tak nemám potřebu večer do hospody jít. Doma si nikdy nezapálím. Na oběd si vybírám restaurace, kde se nekouří, kam můžu s dítětem a je jich vcelku dost. I v obyčejné nádražní hospodě tu mají nekuřácký salon, kde se nekouří nikdy a kuřáci od vedle je neobtěžují. Zvláštní, že rodičům nevadí mekáč, když je evidentně taky velmi nezdravý :-D Ale musím uznat, že i mně cigaretový kouř vadí, přestože občas kouřím!
Ono to co se vydava za "vino" ve zdejsich restuaracich s nim nema prakticky nic spolecneho, takze o barbarstvi nemuze byt rec (obvykle je to nejaka moldavska/madarska/rumunska cisterna podivneho obsahu za 19 Kc / litr). Jinak je to samozrejme prasarna.
Z toho duvodu me bavi spojeni "kuracka vinarna", opet protimluv. A ze takovych pajzlu je pozehnane ...
Stacilo by nazyvat veci pravymi jmeny, pak tu zbyde z puvodnich "restauraci" tak 3% (tech nekurackych) a ostatni necht se jmenuje treba "nalevna".
Osobně jsem pro zákaz kouření v restauracích, kladné dopady jsou vidět v západních zemích kde to již proběhlo. Taky si tehdy spousta lidí myslela že to je konec světa a nakonec nebyl, naopak. Ale přece jenom my jsme východní Evropa se vším negativním co toto označení sebou nese.
Určité statistiky prosakují a jedno se dá už říct poměrně jasně - teorie o tom, že většině lidí kouření vadí a po jeho zákazu přibyde zákazníků se opravdu nenaplnily. V lepším případě je to nastejno, ale často spíš úbytek.
Mám teď na mysli bary a večerní provoz restaurací, u podniků specializovaných primárně na jídlo se často kouření omezovalo už před tím, takže tam to v podstatě vliv nemá.
Ale to jsme zas u toho, co jsem psal v jiné diskusi - já skutečně beru jako určité české specifikum to naprosto automatické prolínání funkce "jídelny" a "nálevny". Ve světě tohle vůbec není samozřejmostí, což trochu komplikuje odhad dopadu některých opatření u nás...
"Ale to jsme zas u toho, co jsem psal v jiné diskusi - já skutečně beru jako určité české specifikum to naprosto automatické prolínání funkce "jídelny" a "nálevny""
Souhlasim, v tom je cely problem. Ja take nechci zakazovat smrad v nalevnach, tam at se v nem rochni od rana do noci.
a ja naiva si myslel, ze ten zakaz koureni je kvuli ochrane mladeze jak to v mediich proklamuje mz. a ono je to kvuli tomu aby nekurak, zrejme po lobotomii, ktery vleze do kuracke hospody, se mohl nadlabnout bez dymu z cigaret.
no az se ze me stane kompostar (vegetarian) tak budu take pozadovat aby byly vsechny restaurace vegetariaske a neobtezoval me smrad z varene masa.
„kladné dopady jsou vidět v západních zemích“
Povídejte, přehánějte. Já vidím hlavně záporné dopady (omezování majitele v tom, co si může ve svém soukromém podniku dělat, kuřáci opruzující před hospodou místo aby si smrděli vevnitř). Ale v západní zemi jsem byl jenom 3 dny a měl jsem na práci jiné věci než pozorovat hospody, takže je možné, že mi něco uteklo.
Mně u jídla kuřáci nesmrdí, a to jsem nekuřák žijící ve státě, který kouření zatím nereguluje.
Pokud máte na mysli nějaká omezení zabraňující poškození okolí podniku („polovina mest lehla popelem“), pak se jedná o situaci odlišnou od plynové komory, která, pokud má alespoň trochu rozumně vyřešené větrání, na nikoho dalšího vliv nemá.
Ach jo... Návykové látky a zákazy. To mi za chvíli zakážou i bůček a pečenou kachnu... jiným čokoládu, alkohol...
Ač nekuřák (ovšem bývalý a ti prý jsou nejhorší), jsem proti zákazu kouření v restauracích. Vždyť si mohu vybrat do které chci jít. Nařizovat někomu (co je jeho) jestli se tam může nebo nemůže kouřit...
Nezastávám se kouření ani kuřáků, nechci se zde dohadovat jestli je nebo není kouření škodlivé, protože škodlivé je.
Ale zastávám se zde majitelů restaurací. Mají mít svobodu volby. Jako nekuřáci. Jako milovníci čokolády, alkoholu, jídla...
Znám jednu specifickou restauraci, kde kocourkov či kočkopes ještě dočasně vítězí. Představte si, že jako nekuřák si koupíte lístek do hlediště na ploše víceúčelové haly a k tomu, aby jste se dostali hlavní přístupovou cestou na plochu musíte projít přes tzv. stavebně oddělený prostor, kde je kouření povoleno.Kde takovou raritu najdete ? Restaurace Lokomotivka v O2 aréně Praha!