Jsem nekuřačka, kouření nesnáším. V restauraci mi to velmi vadí. Přesto se domnívám, že žádné zákony a zákazy nic nezmůžou. Já osobně bych to nechala úplně na pospas trhu, nechť kuřácké restaurace mají avé kuřáky a nekuřácké své strávníky. Ať si majitelé sami rozhodnou, o jaké hosty stojí, myslím si, že kuřáckým budou hosté ubývat a tak sami nakonec dojdou k tomu, že nekuřácké prostředí je pro jejich byznys lepší.
Já jsem sam přesvědčená o tom, že po přeměně na nekuřácký provoz hostů znatelně přibude.
U nás na sídlišti jsou tři hospody, kde se smí kouřit, a pak jeden McDonald. V McDonaldu je pořád narváno, protože se tam nekouří, hospody skomírají. Asi to jejich majitelům zatím nedochází, že.
Jenze tem soucasnym provozovatelum to nikdy nedojde, protoze jsou za prve vetsinou kuraci (vcetne personalu) a za druhe by prece prisli o "zakazniky co chodi lemtat pivo se zvarem". Tim ze bohuzel zijeme v trirozmernem svete je cela situace zablokovani tak, ze nove nekuracke restaurace nemaji casto kde vzniknout.
Cely problem je v tom, ze zahulene nalevny se tu omylem nazyvaji honosne jako "restaurace".
Dalsi problem soucasnych provozovatelu je v tom ze si mysli, ze nekuracka (ale jinak uplne obycejna) restaurace musi byt automaticky predrazena. Pak se opet divi, ze do nekuracke restaurace nechodi lidi. No bodejt, proc platit dvojnasobek jen za to, ze mi nesmrdi prasata k jidlu. To by snad mela byt samozrejmost. Ostatne nakonec by stejne vydelali vic.
Pospas trhu nic neřeší, mladí lidé stále začínají kouřit a množství kuřáků nebude ubývat. Zákazy samy o sobě také nevyřeší vše. Bohužel i když kuřáků je menšina, tak většina lidí včetně nekuřáků považuje za normální, že si kuřáci mohou zapálit, kde je napadne.
Můj názor je, že to chce dlouhodobou intenzivní osvětu v médiích, ve školách, že kouření je špatné a že zapálit si na ulici je podobné jako se tam vymočit.
mluvime porad o hospode ktera majitele/najemce zivi? ne zadny eurobufet dotovany z fondu predpokladam?
pokud je provozovatel hospody existencne zavisly na rentabilite provozu pak kdyz mu tam nikdo chodit nebude = zkrachuje. proto velice rad prejde na nekurackou restauraci pokud ho ti nekuraci uzivi.
On ale ten článek není o tom, že by mělo být všude zakázáno kouřit, nikdo tam nemá nic proti tomu, aby si provozovatel dal na dveře Kouření povoleno a já pak budu vědět, že tam nepůjdu.
Ten článek je o tom, že si tam dají stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, pak tam přijdu do nekuřáckého a za 10 minut si někdo u stolu o pět metrů dál zapálí a já mám po zážitku z jídla. A to proto, že stavební oddělení je realizováno jednou metrovou zídkou, nad kterou je pět metrů vzduchu. A tomu kouři někdo nevysvětlil, že za tu zídku nesmí.
Pak je prostě označení o stavebním oddělení kuřáků a nekuřáků podvod. A protože to není v zákoně dostatečně specifikováno, tak s tím nikdo nic neudělá. Bohužel i proto, že jsou tu takoví vychcánkové, tak se musí do zákona napsat všechno do detailu.
Nicméně i tak je to v tom zákoně nesmyslné. Stačí uzákonit, že do nekuřáckých prostor nesmí pronikat cigaretový dým, a jak si to majitel zařídí, to už nechat na něm. Já jsem na cigaretový dím hodně citlivý, ale už jsem byl i v restauraci, kde ač bylo kouření povoleno, měli tak dokonalou vzduchotechniku, že to nebylo vůbec cítit (tedy pokud kuřák neseděl u stejného stolu). Takže stavební oddělení pro nekuřáckou část opravdu není nutné.
To máš tak: běž, a rozhlédni se po ulici. Kdo tam nejvíc kouří? Mladý holky, kolem 14-20 let.
No jo, napospas trhu.
Další věc je, že oni se ti majitelé BOJÍ o svoji obživu. Zrovna nedávno jsem se bavil s majiteli jedné hospůdky. Začali to zkoušet. Nekuřácké středy. Ale zatím opatrně... co kdyby to nešlo. No, byl jsem asi na čtvrté, a funguje to. Aspoň zatím.
Kdyby si majitel restaurace postavil restauraci pro sebe a své přátele kuřáky ,takby se do ní nekuřáci chtěli vetřít taky.V hospodách se kouřilo už od středověku a nikomu to nevadilo.Najednou se vylíhne pár osvětářů kteří chcou spasit svět a otráví s tím celou společnost.Přitom problém je ůplně někde jinde.A to asi tam,že si lidi doposud zdánlivě dělají co chtějí.A to se nesmí.Jen když se podívám do občanského zákoníku,hlava to nebere co všechno se už v tomto kocourkově nesmí.Není kus lidské činnosti,který by nebyl zasviněn nějakým omezením a persekucí.Vláda nám už zakazuje i žít,doktorům vadí pacienti,majitelům domů nájemníci ,živnostníkům dělníci a nakonec vadí všichni všem.A tak se obeženem každý plotem -každý bude ocejchován jako vkoncentráku .Hranice padly ,ale staví se nové ještě horší protože nejsou patrné na první pohled.Děti si na ten kriminál zvyknou a to je nebezpečné,pak přijdou další a další omezovací regule až se sami umoříme.
Chodím do hospody čistě na víno a na cigáro. Pokud zakážou kouření, tak nemám potřebu večer do hospody jít. Doma si nikdy nezapálím. Na oběd si vybírám restaurace, kde se nekouří, kam můžu s dítětem a je jich vcelku dost. I v obyčejné nádražní hospodě tu mají nekuřácký salon, kde se nekouří nikdy a kuřáci od vedle je neobtěžují. Zvláštní, že rodičům nevadí mekáč, když je evidentně taky velmi nezdravý :-D Ale musím uznat, že i mně cigaretový kouř vadí, přestože občas kouřím!
Ono to co se vydava za "vino" ve zdejsich restuaracich s nim nema prakticky nic spolecneho, takze o barbarstvi nemuze byt rec (obvykle je to nejaka moldavska/madarska/rumunska cisterna podivneho obsahu za 19 Kc / litr). Jinak je to samozrejme prasarna.
Z toho duvodu me bavi spojeni "kuracka vinarna", opet protimluv. A ze takovych pajzlu je pozehnane ...
Stacilo by nazyvat veci pravymi jmeny, pak tu zbyde z puvodnich "restauraci" tak 3% (tech nekurackych) a ostatni necht se jmenuje treba "nalevna".