Kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu. Nemáte ho v mrazáku?

7. 2. 2017

Sdílet

Tři a půl tuny chlazeného kuřecího masa z Polska se objevilo na českém trhu. V prodejnách už není, ale ve vašich mrazácích možná ještě ano.

V říjnu loňského roku našli veterináři na českém trhu polská vejce se salmonelou, teď se na českém trhu objevila salmonelou zasažená chlazená kuřecí masa. Také z Polska. Šlo o 3,6 tuny masa. V rámci došetřování případu bylo zjištěno, že maso v ČR prodávala jako nebalené ve své prodejně v Jablonci nad Nisou firma Karapetjan s.r.o.

Přestože vzhledem k datu spotřeby (31. 1. 2017) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet ve vašich mrazácích. „SVS zároveň při následném šetření zjistila, že větší část masa firma Karapetjan s.r.o. prodala v nebalené podobě ve své podnikové prodejně v centru Jablonce nad Nisou,“ uvedl Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS.

Identifikace výrobku:

  • Kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25.–27. 1. 2017
  • Kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25.–27. 1. 2017
  • Kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25. 1. a 27. 1. 2017

Místo prodeje: Řeznictví a uzenářství Karapetjan s.r.o., Dolní náměstí 612/10, 466 01 Jablonec nad Nisou

V době kontroly provedené úředními veterinárními lékaři bylo v mrazírně prodejny uloženo celkem 1 263 kg kuřecího masa z uvedené zásilky v mražené formě a bude zlikvidováno v asanačním podniku. Zákazníci, kteří by maso z uvedené zásilky měli náhodou doma ve svých mrazničkách, jej mohou vrátit v místě prodeje.

Salmonelóza je…

průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou).

Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Zdroj: TZ SVS

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).