Hlavní navigace

Kuří oka můžete mít z vysokých podpatků a úzkých bot. Často je mají lidé s haluxy a cukrovkáři

5. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kuří oka patří mezi běžné dermatologické problémy. K jejich vzniku přispívá hlavně nošení nevhodných bot, které vyvíjejí nadměrný tlak na kůži. Za vznik bolestivých otlaků na chodidlech a mezi prsty si tak mnohdy můžeme sami. Také na ně častěji trpí lidé s haluxy a dalšími deformitami. Do jisté míry se jim dá předcházet nošením ortopedické obuvi a vhodnou péčí o chodidla.

Co je kuří oko?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je kuří oko?
  2. Rizikové faktory kuřích ok
  3. Jak vypadá kuří oko?
  4. Jak odstranit kuří oko?

Kuří oko (clavus) je bolestivý kožní útvar, který vzniká z nahromaděné ztvrdlé kůže. Tyto léze se vyskytují především na chodidlech, patách, palci u nohy, v okolí drobných kloubů a mezi prsty, protože je zde vyvíjen nadměrný tlak na pokožku. Jde tedy o místa, kde je méně měkkých tkání mezi kůží a kostí. Tento tlak bývá opakovaný a dlouhotrvající, typicky k němu dochází třeba při nošení úzké obuvi.

Kuří oko není sice nebezpečné, ale může pacienta hodně potrápit a omezovat ho v každodenním životě. Pokud se nijak neléčí, roste dovnitř a způsobuje čím dál větší bolesti, protože dráždí citlivé nervy ve spodních vrstvách kůže. Pacient navíc riskuje vznik infekce a dalších komplikací, které mohou nastat kvůli nedostatečné léčbě. [1, 2, 3, 45]

Rizikové faktory kuřích ok

  • Nevhodná obuv: hlavní příčinou vzniku kuřích ok jsou boty, které utlačují nohy a způsobují i jiné deformity (třeba kladívkové prsty). Typicky se tedy jedná o boty na vysokém podpatku a boty s úzkou špičkou. Na kuří oka trpí proto častěji ženy, které nosí lodičky a podobnou obuv.
  • Absence ponožek v botách: k odírání a nadměrnému tření určitých bodů na chodidle dochází také v případech, kdy lidé nenosí v botách ponožky. Noha se může odírat i o některé švy nebo stehy uvnitř boty.
  • Deformity chodidla: k vytváření abnormálních tlakových bodů mohou přispět také některé deformity chodidel, jako jsou třeba vbočené palce (hallux valgus).
  • Diabetes: pacienti s cukrovkou trpí nedostatečným prokrvením dolních končetin. Zároveň v nich mívají nižší citlivost (periferní neuropatie), takže pro ně není snadné vnímat silný tlak na nohy. Nemusejí vnímat ani bolest provázející počáteční kuří oko.
  • Nedostatečná péče o chodidla: pokud trpí pacient hyperkeratózou (nadměrným rohovatěním kůže) na chodidlech a nijak se o ně nestará, vzniká ideální prostředí pro rozvoj kuřích ok. Do jisté míry se jim totiž dá předcházet pravidelným odstraňováním ztvrdlé kůže. [6, 7, 8, 9]
Než děti přezujete do barefoot bot, zjistěte, zda dupou. Pata musí sedět perfektně Přečtěte si také:

Než děti přezujete do barefoot bot, zjistěte, zda dupou. Pata musí sedět perfektně

Jak vypadá kuří oko?

Kuří oko na chodidle bývá popisováno jako útvar kuželovitého tvaru, který mírně vystupuje nad povrch kůže. Většinou mívá žlutošedou nebo nažloutlou barvu a jeho velikost se může pohybovat až kolem jednoho centimetru. Ve středové části kuřího oka lze zaznamenat hnědou nebo černou tečku. A právě tento trn (jádro) prorůstá směrem dovnitř a dráždí nervová zakončení, čímž způsobuje bolest. V extrémních případech může prostupovat až k periostu, což je vazivový obal kosti bohatě protkaný cévami a nervy.

Typy kuřích ok

  • Tvrdé kuří oko (heloma durum): jde o klasické kuří oko. Bývá malé, hodně tvrdé se stlačeným středem a tvoří se v oblastech, kde kosti tlačí na kůži. Typicky jde tedy o chodidla, paty nebo špičky prstů. Pokud si tvrdé kuří oko poškrábete, bude se drolit.
  • Měkké kuří oko (heloma molle): pokud se objeví kuří oko mezi prsty, pravděpodobně půjde o tzv. měkké kuří oko. Tyto útvary vznikají v místech, kde je kůže hodně vlhká. Na rozdíl od tvrdého kuřího oka má mnohem měkčí texturu a bělavé zabarvení. Měkké kuří oko je na dotek poddajné.

Kuří oka vs. mozoly a bradavice

Kuří oka si lidé někdy pletou s mozoly nebo bradavicemi. Mozoly na rozdíl od kuřích ok nebolí a nevystupují nad povrch kůže. Protože se však jedná o zdrsněnou oblast, může se časem překlenout v kuří oko. Bradavice už ale nemají s kuřími oky nic společného. Jsou virového původu, konkrétně jde o infekci způsobenou lidským papilomavirem (HPV). Přenáší se často nepřímým kontaktem s povrchem, po kterém se pohyboval nakažený. Typickým příkladem jsou třeba bazény a veřejné sauny. Bradavice nemá jádro a objevit se může prakticky kdekoliv na těle. [10, 11, 12, 13, 14]

Sbírání tužek nohou nám chodidlo nespraví, cvičit je potřeba celé tělo
Sbírání tužek nohou nám chodidlo nespraví, cvičit je potřeba celé tělo
0:00/

Jak odstranit kuří oko?

Domácí léčba kuřího oka by měla sestávat z pravidelné péče o nohy, při které se doporučuje používat následující pomůcky:

  • Pemza: k odstranění nahromaděné vrstvy odumřelé kůže lze používat pemzu, což je vysoce porézní přírodní materiál (vyvřelá hornina). Kůži byste měli před broušením pemzou vždy změkčit koupelí. Dejte si pozor, abyste neobrousili příliš silnou vrstvu a pokožku si neporanili.
  • Masti a náplasti na kuří oka: obsahují kyselinu salicylovou, která pomáhá rozkládat ztvrdlé kožní buňky. Díky tomu se kuří oko změkčuje a dá se snadněji obrousit pilníkem nebo pemzou. V těchto přípravcích najdete i jiné látky se změkčujícími a keratolytickými účinky, jako jsou kyselina mléčná, urea nebo ricinový olej. Kyselina salicylová není ovšem vhodná pro všechny pacienty, diabetici ji vůbec nesmí používat.
  • Hydratační krém: po odstranění zrohovatělé kůže je vhodné pokožku ošetřit výživným krémem.

Odborná léčba kuřích ok

Pokud nic z výše uvedeného nepomáhá, dá se kuří oko vyléčit tím, že se radikálně odstraní. Může ale sahat hodně hluboko, proto byste měli nechat tento zákrok na odbornících. V žádném případě se nesnažte kuří oko vydloubnout svépomocí, hrubým odstraněním byste si mohli naopak ublížit. Lékaři mají k dispozici různé metody, jak kuří oko odstranit, často se používá laser nebo tekutý dusík. Chirurgické zákroky se provádí jen ve specifických případech, a to hlavně u pacientů, u kterých je příčina v kostní struktuře. Odbornou léčbu kuřích ok byste měli vyhledat také v následujících případech:

  • máte cukrovku,
  • máte kardiovaskulární onemocnění,
  • kuří oko krvácí a způsobuje extrémní bolesti,
  • do kuřího oka se dostala infekce. [15, 16, 17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, verywellhealth.com, nhs.uk, mayoclinic.org, aad.org, clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, webmd.com, thehartlandclinic.co.uk, healthline.com, apma.org, stefajir.cz, dermatologiepropraxi.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).