Názor k článku Špatná kvalita dopékaného pečiva je mýtus od Mareš - Důvodem, proč se rozmrazené potraviny nemají znovu mrazit,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 5. 2012 13:45

    Mareš (neregistrovaný)

    Důvodem, proč se rozmrazené potraviny nemají znovu mrazit, je myslím hlavně obsažená voda. Ta při domácím znovuzmrazení mrzne všelijak, čímž poškozuje konzistenci výrobku. Kdežto z výroby jsou potraviny hlubokozmrazené ve velmi krátkém čase, při teplotách, jakých doma nemáte šanci dosáhnout.

    Na hotové pečivo k přímé spotřebě by domácí mrazení opravdu nemělo mít vliv, tam tolik vody není. Ale třeba u obalovaných polotovarů, knedlíků či hranolek je opakované mrazení znát, o zmrzlinách nemluvě.

    Samozřejmě je důležité i to, že rozmrazení zmrazeného výrobku znovu nastartuje rozkladný proces, což má i při následném znovuzmrazení vliv na trvanlivost. Například mnohé plísně si libují i v chladu... proto je vhodné rozmrazený výrobek tepelně zpracovat ihned po rozmrazení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).