Možno je pravda, že v domácej pekárni upečený chlieb nie je to pravé, orechové, ale ja som si zvolila túto možnosť preto,lebo som hľadala na trhu chlieb vyrobený s použitím celozrnej pšeničnej a žitnej múky ale bez dalších "múku zlepšujúcich prípravkov" a ďalších ečiek - čo som nenašla. A keďže chlieb mám rada a jem ho denne,rozhodla som sa že si ho budem piecť sama. Hneď som odmietla rôzne "chlebové zmesi", ktoré je dostať v maloobchodnej sieti - to si už môžem kúpiť rovno chlieb. Zmes si namiešam sama: okrem celozrnej pšeničnej a žitnej múky, pridávam aj varený zemiak, ovsené, sójové a pohánkové vločky, mleté ľanové semeno, slnečnicové semienka a rascu. Bohužiaľ používam zatiaľ len droždie, nie kvások, ale v obchode som našla kváskový chlieb len z bielej pšeničnej múky, takže považujem moju alternatívu za lepšiu. Ak niekto očakáva, že si v domácej pekárni upečie taký chlieb ako ho poznali naši starý rodičia,bude sklamaný, ale u mňa pekáreň plní svoj účel.
Pekárna má mnoho dalších využití - i na chléb pečený v troubě (nebo i jiné pečivo) si můžete nechat těsto vymístit v pekárně. Kynuté těsto na koláče všeho druhu už jinak než v pekárně nedělám, s ní je to v pohodě. Dále vařím džemy nebo třeba výborné rajčatové redukce (odslupkovaná vyzrálá rajčata, poctivá porce másla, rozpůlená cibule a sůl) - senzačně chutná k těstovinám. Škvařím v pekárně sádlo na škvarky. No a nakonec peču v pekárně občas i ten chleba. Z vlastní směsi a s vypěstovaným kváskem. A hádal bych se s autorkou článku o tom, že je ten chleba nekvalitní. Ostatně, copak dnešní chleby z profi pekáren jsou kvalitní? Některé o kvásku ani neslyšely, tmavé chleby jsou ve skutečnosti obarvené světlé s pár přisypanými zrníčky... Kvalitu aby člověk hledal s lucernou a spíš u malovýrobců.
Souhlas s Scalex.. umýchávám všechno těsto, vařím marmeládu, zapíkám těstoviny, brambory i zeleninu, peču závin s mákem a i ten chleba v něm dělám.. A když mám roztopenou troubu udělám jen těsto a chleba upeču pak v klasické troubě, ano je chuťově lepší. Je sice fakt, že klasickým kmínovým se srovnat nedá, ale já si peču zrničkovým a žitný a grahamový...což to co prodávají v obchodě za vysokou cenu mám doma za pár korun v daleko lepší nutriční hodnotě.. o bezlepkovým chlebě a jeho ceně v obchodě už vůbec nemluvím.
Taky bych se hádala s autorkou o kvalitě daného chleba, řekla bych, že pekárnu viděla pouze v krabici v obchodě a složení potravin jí moc neříká... Ale budiž, 100 lidí 100 názorů...
To že se nedá doma upéci kvalitní chleba může napsat jen majitel veké pekárny. Má strach , že si lidé začnou péct chleba sami. doma. Kvásek si připraví každý jednoduše sám,
chleba upeče lehce v troubě a s tím a ten z velkopekáren se s ním nedá vůbec srovnat. Po několika pokusech se zdokonalí.
Chleba je chutný a vydrží měký daleko déle i několik dní, bez různých éček a jiných přísad, které velkopekárny do chleba přidávaj, A i mouka se dá dneska ve mlýně levně sehtat a tak domácí chleba vyjde ani ne na polovic o proti kupovanému.