I my pečeme dobrý chleba v domácí pekárně. Samozřejmě nepoužíváme směsi, ale suroviny, kupujeme bio žitnou mouku. Kvásek si pěstujeme, není to zas tak složité. Náš chléb vydrží několik dní měkký a čerstvý. Nevšiml jsem si, že bychom v pekárně měli nějakou černou díru, v níž by se ztrácely nutriční hodnoty. Zajímalo by mě, kolik chlebů autor doma napekl a jestli jeho špatné zkušenosti nejsou dány spíše jeho nešikovností.
Autor je evidentně zkušený pekař a nevidím důvod, proč by se měl snižovat k použití nedokonalé domácí pekárny, která pec nikdy nenahradí. Ještě se tu nikdo nepřiznal, zda z domácí pekárny vyloudil chleba s pevnou, tlustou, křupavou, tedy poctivou chlebovou kůrkou - pokud vím z vlastních zkušeností i z chlubivých obrázků všech "domácích pekařů", z pekárny lze docílit pouze "buchty" s měkkým, ne-li rozbředlým povrchem.
Domácí chleba jsem nikdy sám nepekl, ale po spolehlivé informaci, že.......Supermarkety totiž pekaře tlačí do vratek. Chtějí mít až do večera
čerstvé pečivo v regálech, takže ráno přijede avie, vysype chleba a večer si z něj půlku odveze. Co s ním?
Rozmočí se, rozemele a přidá do nového těsta. Podle vyhlášky to sice mělo být nějaké mizivé procento
starého chleba, ale podle kolegů, kteří v takových pekárnách pracují, vím, že je to třetina a někdy až
polovina..............uvažuji o koupi domácí pekárny