podařilo se mi "vyžebrat" kvásek v Globusu a peču chleba normálně v troubě na plechu. Důležité je předehřát troubu na maximum a po čase získáte tu zkušenost kdy je ta pravá chvíle teplotu snížit, nebo dát dospodu malou nádobu s vodou a podobně. Většinou peču chleba v pátek večer a až do úterka je naprosto skvělý (úterý je ten den kdy ho dojíme).
Taky peču v troubě.
Ze směsi kvalitní žitné a pšeničné chlebové mouky a vlastního kvásku, vypěstovaného z celozrnné žitné mouky. Chtělo to trpělivost ve vyladění těch správných poměrů, použitých ingrediencí a průběhu pečení, ale teď si trvám tvrdit, že dokážu upéct chléb o několik řádů lepší, než to, co se dá běžně koupit v obchodě nebo pekárně.
O (v článku zmiňovaných) nutričních hodnotách nemluvě.
Je ale potřeba se smířit s tím, že ruční pečení chleba je rituál, který zabere celý den.
Takto upečený chléb je chutný a bez problému poživatelný 7 dnů (uchovávaný zabalený v plátně).
"Vyžebrat kvásek v Globusu" ?
Kupte si celozrnnou žitnou mouku a za tři dny máte kvásek svůj vlastní a 3x lepší než z Globusu, bez všech těch regulátorů kyselosti, startérů a stoperů, které průmyslovým pekárnám zajišťují udržení technologického procesu. Návod podle kterého jsem se učil i já máte zde: http://kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody