Kde nakupujete, že tam mají obrovské množství potravin? Vždyť zdejší sortiment je bída a utrpení, a to i ve speciálkách... když chci koupit třeba takovou prkotinu, jako je mochyně, kdoule, černý kořen nebo trochu slušné jedlé kaštany (tedy žádou extra exotiku, naši předkové to dlabali na kila), tak pro to musím do Drážďan.
Zrejme zil pan sefkuchar v nejake jine Francii. Bezny francouzsky supermarket (treba Le Clerc, Carrefour) ma sortiment cehokoliv neporovnatelene vetsi, nez treba i nemecky supermarket. A vetsina zbozi je ocividne kvalitnejsi, nez v Nemecku. A to se tyka i potravin, o nichz si Nemci mysli, ze v nich jsou mistri. Na druhou stranu jsou potraviny obecne drazsi ve Francii nez v Nemecku. O ceskem supermarketu, kde od kazdeho druhu potraviny jsou tak dve pozivatelne varianty, snad ani nema smysl mluvit.
Samozrejme, ze ve francouzskych supermarketech maji jak bujony, tak i polevky a omacky, ci bramborovou kasi v pytliku. Tezko rict, jak moc to lide kupuji, ale je to tam.
To, co pan sefkuchar s takovym nadsenim popisuje, se nazyva 'vysoke vareni' nebo tez 'nova francouzska kuchyne' vetsinou provozovane v hogo-fogo restauracich. Diky bohu, ne kazda restaurace ve Francii je o tomto. Ono totiz bezny Francouz si nemuze dovolit dat 400 EUR za veceri. A jen velmi tezko bude stat vecere obsahujici polevku z vyvaru, jez se varil 2 dny, o moc mene. Leda, ze by to byl import treba z Ugandy.
Faktem ale je, ze i takova bezna francouzska zavodni jidelna (coz urcite neni nejake hogo-fogo zarizeni) vari tak, ze vetsina ceskych (mnohem drazsich) restauraci se muze jit zahrabat.