Zrejme zil pan sefkuchar v nejake jine Francii. Bezny francouzsky supermarket (treba Le Clerc, Carrefour) ma sortiment cehokoliv neporovnatelene vetsi, nez treba i nemecky supermarket. A vetsina zbozi je ocividne kvalitnejsi, nez v Nemecku. A to se tyka i potravin, o nichz si Nemci mysli, ze v nich jsou mistri. Na druhou stranu jsou potraviny obecne drazsi ve Francii nez v Nemecku. O ceskem supermarketu, kde od kazdeho druhu potraviny jsou tak dve pozivatelne varianty, snad ani nema smysl mluvit.
Samozrejme, ze ve francouzskych supermarketech maji jak bujony, tak i polevky a omacky, ci bramborovou kasi v pytliku. Tezko rict, jak moc to lide kupuji, ale je to tam.
To, co pan sefkuchar s takovym nadsenim popisuje, se nazyva 'vysoke vareni' nebo tez 'nova francouzska kuchyne' vetsinou provozovane v hogo-fogo restauracich. Diky bohu, ne kazda restaurace ve Francii je o tomto. Ono totiz bezny Francouz si nemuze dovolit dat 400 EUR za veceri. A jen velmi tezko bude stat vecere obsahujici polevku z vyvaru, jez se varil 2 dny, o moc mene. Leda, ze by to byl import treba z Ugandy.
Faktem ale je, ze i takova bezna francouzska zavodni jidelna (coz urcite neni nejake hogo-fogo zarizeni) vari tak, ze vetsina ceskych (mnohem drazsich) restauraci se muze jit zahrabat.