Myslím, že nejen hon za cenou, ale i divné chutě lidí poznamenávají kvalitu chleba. Správný český chleba přece má být vypečený, s pevnou křupavou kůrkou. Lidi si ale dnes žádají měkké houbovité "polystyréňáky". Chleby (včetně těch dražších z dobrých pekáren) jsou pak nedopečené. Když chci ochutnat dobrý klasický český chléb, musím bohužel zavítat do Německa nebo Rakouska, tam ještě křupavou kůrku umějí.
Ano, žádají. Když mě se třeba někdy náhodou podaří koupit pěkně vypečený chleba, tak dostanu doma vynadáno, že jsem koupil starý tvrdý chléb, protože manželka prostě vypečená a tvrdý chleba nerozezná. A to platí pro naprostou většinu našinců - pokud v regále sáhnou na chleba a nezůstanou v něm důlky, tak si myslí, že to je starý chléb. A nekoupí ho.
To by byl hezký svět! Jenže v tom našem je zkrátka kvalita vytěsněna kvantitou. Proč našim babičkám vydržela pračka 20 let, a dnešní vydrží sotva pět, když máme velké štěstí? Proč dříve byl chléb trvanlivější než dnes? Tak jakými že technologiemi se tedy pyšníme? Také takhle vypadá honba za ziskem: zboží se musí točit- tak se vyrábějí šmejdy.
garantuji vam, ze kvaskovy bochnik z nasi pekarny vydrzi v obycejne platene uterce 6-7 dni. a to ma stale krupavou kurku a nadherne voni. ano stoji dvakrat tolik co ty silenosti z lidlu, ovsem ty jsou druhy ci treti den nepozivatelne, pokud nesplesnivi.
takze lidi nakoupi ten nejlevnejsi utrejch a pak stejne pulku vyhodi, ale hlavne ze usetrili. je to stejny jako konzervy kde lidi daji 25kc, ale ze to maso v prepoctu na vahu stoji pak klidne 250kc je nevzrusuje, hlavne ze to bylo v akci.
az se stado nauci nakupovat hlavou, tak vsichni tito vyrobci hnusu chcipnou hlady.
Chápu. Ale kde by se v ČR vzala náročná klientela, když se tam ještě donedávna víc než 50 let vyznávala chudoba a bohatství bylo kriminalizováno? Lidé ze sebe radši budou dělat chudinky. Vychovat myslícího náročného zákazníka trvá dlouho a dá to práci. Obávám se, že mnoho lidí má hlouběji do kapsy a život je drží dost pod krkem: u nich nelze čekat vysoké cíle a daleké rozhledy, když žijí ze dne na den.
a to je prave to co nechapu. kdyz mam hloubeji do kapsy tak o to vic musim uvazovat. proto si koupim kvaskovy bochnik chleba co mi vydrzi tyden a je kvalitni a chutny, nez ty "rozpekane vekochleby" ktere za 2 dny jsou plesnive a na tyden musite koupit 3 aby bylo co jist. ve finale utratite vice a za hnus co se neda pozrit ani jako topinka.
Vím,že je to tak. To si my dva můžeme lebedit, že to víme. Asi je to na hlubší filozofickou studii, proč a jak lidé jdou bez rozmyslu tou nejpohodlnější vyšlapanou cestičkou, než by se zastavili a zapřemýšleli, kam to vlastně jdou. :-)Navíc když jim reklama z televize zamává zlevněnou šiškou salámu v akci "3 za cenu jedné". Život je náhle velmi složitý od roku 1990- těch rozhodnutí, co se musí denně udělat. Tak se některá usnadní- třeba o těch levných potravinách, co ukazovali v televizi.
ano my si muzeme lebedit, jen mi to prijde uchylne, kdyz k tomuto lebedeni staci pouzit pouze selsky rozum, netreba doktorat v oboru jaderne fyziky.
moje babicka mela pouze 8 trid zakladni skoly, od 7 let makala pro sedlaka na poli ci u zvirat, a i presto me dokazala vzdycky prekvapit. nikdy bych ji nedokazal utahnout na varene nudli natoz na sisku salamu 3 za cenu jedne.
Gratuluji! Také jsem měla přesně takovou babičku. Měli hospodářství a dřeli. Ale měli znalosti a zkušenosti, co se dědily. Babička nebyla u doktora celých 50 let! Dožila se 88 let. Dnes se máloco předává další generaci, protože díky vymývání mozků médii a technologické smršti si mladí myslí, že staří nemají pravdu a nejsou už pro ně autorita. Nastoupily pseudoautority a celebrity.
No, když mluvíte o tom pochutnání, já si pamatuju, jak za mých mladých let, když babička chtěl uctít návštěvu, servírovala vejražkový chléb - to jest pšeničný a kvasnicový. Režný chléb, tedy žitný a kváskový, se jedl jen z nouze, když nebylo na lepší. Je zajímavé, jak se dřívější podřadné potraviny dnes stávají luxusem, zatímco dřívější luxus se dnes považuje za hnus. Holt už samou rozežraností nevíme, co bychom chtěli.
Vždycky užasnu, když čtu podobné bláboly, které dělají ze spoluobčanů podívíny a úchyláky, kteří dávají přednost výhradně šmejdům z oblasti potravin a jiných komodit.
Vždycky zatoužím vidět autora takových blábolů a zjistit, jestli své výplody myslí vážně nebo je skutečně tak blbej. Vždyť snad každý s výjimkou opravdu mentálně defektních jedinců ví, že většina lidí prostě jinou volbu nemá, než šetřit na potravinách - i při velkém šetření ve spotřebě musí platit nájem, spotřebovanou vodu, elektřinu, plyn, jízdné do práce, poplatky za odvoz odpadků, daně z nemovitostí atd atd atd. A všechny tyto poplatky včetně DPH na nákup všeho mají jen a výhradně stoupající tendenci.
Co lidem zbývá jiného, že se živit těmi nejlevnějšími potravinami, které sežene?
Doufám, že nějaký blb nezačne zase blábolit o tom, jak se máme dobře, protože supermarkety jsou plné. Musel bych mu zase vysvětlovat, že je to proto, že :
1) nic jiného než supermarkety už neexistují, protože malé obchody už zanikly
2) v těch supermarketech musejí kupovat i vesničané, kteří jinou možnost nemají, neboť obchody v jejich vesnici zanikly
3) kupující se snaží šetřit i tak, že kupují třeba na celý týden, aby ušetřili čas a mnohdy i peníze, protože nakupují věci ve slevě a v akci
Zdravotni pece? jasne co by lidi chteli za ty sileny dvoji odvody ze mzdy treba i adekvatni peci co? Penez se vybere deost, ale sosaji je Janouskove a kamaradi na leceni pak logicky nezbude...http://www.novinky.cz/domaci/305456-uooz-se-kvuli-janouskovi-zajima-i-o-laborator-s-obrimi-zisky.html
A další megatunel VZP, o kterém se (zatím?) nemluví...
http://www.max.cz/
Chodíte třeba pravidelně každých 14 dní na injekce, za tu injekci dostane doktor dvacku, za vaše "objednání" dostane provozovatel tohoto tunelu od VZP 6 pětek a z toho dá lékaři 11 Kč...