Hlavní navigace

Mírné kvasinkové infekce jsou většinou dobře léčitelné. Hospitalizované pacienty mohou ohrozit na životě

19. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Přemnožení kvasinek v lidském organismu nastává kvůli mikrobiální nerovnováze. Ačkoliv na kvasinkové infekce trpí hlavně ženy, setkat se s nimi mohou i muži. Většinou nebývají tak závažné, aby na ně nepůsobila běžná antimykotika. U dlouhodobě hospitalizovaných pacientů ovšem hrozí vznik systémových infekcí, které mohou být život ohrožující.

Co je kvasinková infekce?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je kvasinková infekce?
  2. Rizikové faktory kvasinkových infekcí
  3. Kvasinková infekce u žen
  4. Kvasinková infekce u mužů
  5. Kvasinková infekce u dětí
  6. Léčba kvasinkové infekce
  7. Rezistentní kvasinky a nozokomiální infekce

Kvasinková infekce je stav, kdy dojde k přemnožení kvasinek v lidském těle. Týká se to hlavně kvasinek rodu Candida, proto se o nich často mluví jako o kandidózách. Kvasinky tvoří normální součást lidské mikroflóry. Nacházejí se na pokožce, v ústech a trávicím ústrojí, u žen je najdeme také v pochvě. Konkrétně jde primárně o druh Candida albicans. Podle nejnovějších poznatků mohou kvasinkové infekce způsobovat i jiné druhy, jsou ale mnohem vzácnější:

  • Candida glabrata,
  • Candida tropicalis,
  • Candida parapsilosis,
  • Candida auris,
  • Candida krusei,
  • Malassezia furfur,
  • Trichosporon beigelii,
  • Hansenula anomala.

Pokud jsou kvasinky v rovnováze s ostatními mikroorganismy, nezpůsobují žádné problémy. Tato rovnováha ale může být snadno narušena, což vyústí v přemnožení kvasinek. Mikrobiální nerovnováha může nastat z mnoha důvodů, často jde o souhru vnitřních a vnějších faktorů. Příznaky kvasinkové infekce se pak liší podle toho, jaká konkrétní část těla byla postižena. Obecně mezi ně patří vyrážka, bílý výtok a svědění. [1, 2, 34]

Rizikové faktory kvasinkových infekcí

  • Antibiotická léčba: antibiotika jsou sice nezbytná při léčbě bakteriálních infekcí, ale likvidují i prospěšné probiotické bakterie. Kvasinky se pak mohou kvůli tomu snadno přemnožit.
  • Neléčený diabetes: pokud není cukrovka správně léčena, je v krvi zvýšená hladina glukózy. A protože se kvasinky živí cukrem, vytváří se pro ně tímto způsobem vhodné prostředí, ve kterém se mohou rychle množit.
  • Oslabení imunity: na vzniku kvasinkových infekcí se významně podílí oslabení imunitního systému. Snadno tak mohou vznikat u onkologických pacientů a pacientů s AIDS. Ve větším ohrožení jsou také pacienti podstupující imunosupresivní terapii.
  • Těhotenství: hormonální změny během těhotenství mohou zvyšovat riziko vzniku vaginální kandidózy. Neléčená infekce může způsobit potíže při porodu, protože oslabuje poševní stěny. Ty jsou pak náchylnější k poranění. Navíc zvyšuje riziko předčasného porodu.
  • Užívání hormonální antikoncepce: hormonální antikoncepce mění složení a konzistenci poševního hlenu, který pak nedokáže dokonale plnit svou čisticí a ochrannou funkci. V pochvě se pak mohou kvasinky snadněji přemnožit.

K rozvoji kvasinkových infekcí mohou přispívat i další vlivy, většinou jde o kombinaci hned několika faktorů naráz. Patří sem třeba nadměrná konzumace cukru, nošení těsného prádla a mokrých plavek, prožívání chronického stresu, užívání návykových látek, alkoholismus či kouření. [5, 6, 7, 8]

Gynekologické potíže podporují vlhké plavky i parfémované vložky Přečtěte si také:

Gynekologické potíže podporují vlhké plavky i parfémované vložky

Kvasinková infekce u žen

Nejznámějších typem kvasinkové infekce je vaginální mykóza (vaginální kandidóza). Původcem onemocnění bývá v těchto případech kvasinka C. albicans. Toto onemocnění je velice časté, podle odborníků se s ním alespoň jednou během života setkají až tři ženy ze čtyř. Mezi typické příznaky vaginální mykózy patří svědění vulvy, bílý hrudkovitý výtok, zarudnutí a otok v oblasti stydkých pysků, nepříjemné pocity při močení a bolestivý pohlavní styk. Pokud není infekce komplikovaná a jde o jednorázovou záležitost, většinou zabere antimykotická léčba, při které se používají tablety do pochvy a krémy obsahující klotrimazol, ekonazol, fluconazol, mikonazol nebo nystatin.

Pak ale existují pacientky, které trápí opakované mykózy i několikrát do roka. Většina těchto žen má oslabený imunitní systém. Spojují je ale i jiné faktory, kam patří třeba dřívější užívání antibiotik a hormonální antikoncepce. [9, 10, 11, 12]

Kvasinková infekce u mužů

Ačkoliv kvasinkové infekce nespadají mezi pohlavně přenosné choroby, může se stát, že si je partneři při pohlavním styku předávají. Muži nemusí mít na první pohled žádné příznaky, ale pokud partnerka trpí na opakované infekce, měli by se léčit oba. U některých mužů se dostaví klinické příznaky v podobě pálení žaludu, otoku předkožky a pálení při močení a pohlavním styku. Kvasinkové infekce ohrožují hlavně muže, kteří mají zúženou předkožku, a také pacienty s chronickým onemocněním či diabetem. [13, 14, 15, 16]

Kvasinková infekce u dětí

Infekce způsobené kvasinkami se někdy objevují i u hodně malých dětí. Mezi základní rizikové faktory patří nízká porodní váha a oslabení imunity. Na mikroflóru malého dítěte má negativní vliv i to, pokud se narodí císařským řezem – nemůže být totiž osídleno prospěšnými probiotickými bakteriemi. Mikrobiom novorozence negativně ovlivňuje také podávání umělého mléka místo kojení. Miminko se ovšem může snadno nakazit i při porodu, pokud má matka neléčenou vaginální kandidózu a rodí přirozeným způsobem.

U malých dětí se objevují kvasinkové infekce často v ústech. Tzv. moučnivka (soor) vypadá jako bílý povlak na vnitřní straně tváří, jazyku a patře. Kvůli přemnožení kvasinek mohou miminka trpět i na průjmy, střevní koliky a ublinkávání. Příznaky lze někdy pozorovat i na kůži, a to v podobě oválných ložisek a zarudnutí v kožních záhybech. Kvasinkové infekce mohou navíc spustit atopickou dermatitidu, pokud k ní má dítě predispozice. [17, 18, 19, 20]

Potýkala jste se někdy s kvasinkovou infekcí?

Léčba kvasinkové infekce

Ačkoliv není většina kvasinkových infekcí tak závažná, aby vyžadovala hospitalizaci, neměli byste léčbu odkládat. Naprostým základem terapie jsou antimykotika, což jsou léky působící proti plísňovým a kvasinkovým onemocněním.

  • Lokální antimykotika: patří mezi ně mastičky, které lze aplikovat na kůži nebo vnější genitálie. Při léčbě vaginálních mykóz se často kombinují s čípky a tabletkami, které se pomocí speciálního aplikátoru zavádějí přímo do pochvy.
  • Perorální antimykotika: používají se k léčbě rozsáhlejších nebo systémových infekcí, u kterých by bylo použití lokálních přípravků nedostatečné.
  • Podpůrná probiotická léčba: užívání antimykotik by se mělo ideálně doplnit probiotiky. Probiotické bakterie pomohou se znovunastolením rovnováhy střevní mikroflóry, čímž se potlačí růst kvasinek.
  • Antimikrobiální fotodynamická terapie (APDT): předmětem vědeckých studií je v současné době fotodynamická inaktivace pro kontrolu infekcí způsobených kvasinkou C. albicans. Při této metodě se používá netoxické barvivo, na které působí záření o určité vlnové délce. Produktem této reakce jsou reaktivní formy kyslíku, které vedou k likvidaci choroboplodných zárodků. APDT by mohla znamenat přelom především v léčbě komplikovaných mykotických infekcí, které jsou odolné kvůli biofilmům. [21, 22, 23, 24]

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?

Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví – a to byste měli – logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak také různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Rezistentní kvasinky a nozokomiální infekce

Některé druhy kvasinek vykazují značnou rezistenci vůči antifungálním přípravkům, čímž se léčba značně komplikuje. Multirezistentní Candida auris způsobuje závažné infekce především u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, kteří mají zavedený centrální žilní katetr, močový katetr či jiné invazivní vstupy. Tato kvasinka je navíc obtížně identifikovatelná, protože se dá při laboratorní analýze snadno zaměnit s jinými druhy kvasinek. Snadno se šíří ve zdravotnických zařízeních, proto se řadí mezi významné původce tzv. nozokomiálních nákaz.

Dobrou zprávou je, že u většiny kmenů C. auris fungují alespoň antimykotika spadající do třídy echinokandinů. Objevit se ale mohou i extrémně odolné kmeny, na které nepůsobí žádná třída antifungálních léků. [25, 26, 27, 28]

Zdroje: nih.gov, cdc.gov, sciencedirect.com, hopkinsmedicine.org, mayoclinic.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, clevelandclinic.org, kidshealth.org, dermnetnz.org, thelancet.com, venerologie.cz, pediatriepropraxi.cz, solen.cz, internimedicina.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).