Hlavní navigace

Kvíz: Zjistěte si, zda se umíte mazat opalovacím krémem. Lidé často netuší, kolik ho použít

27. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mazat se v létě opalovacími krémy? Samozřejmě, odpoví dnes už asi většina lidí. Ochrana proti slunci se stala běžnou součástí zavazadel na dovolenou u moře i v horách. Přesto ale děláme při jejich používání spoustu chyb – třeba když dojde na ochranu před slunečními paprsky v běžném životě.

Používáte opalovací krém, mléko nebo sprej? To je dobře. A jak často? Velmi pravděpodobně méně, než kolik doporučují s ohledem na vědecké poznatky lékaři. 

Schválně si ověřte své znalosti v našem kvízu, stačí kliknout na zelený obdélníček a můžete odpovídat. 

Zjistěte si, zda se vůbec umíte správně mazat opalovacími krémy

Stav pokožky a rizika vzniku kožních nádorů zásadně ovlivňuje ultrafialové záření (UVA a UVB), tedy slunění bez patřičné ochrany, ionizující záření, chemické látky. Ale nejen to, riziko zhoubného bujení mimo jiné zvyšují i některé viry, roli samozřejmě hraje i kožní fototyp, vyšší věk či oslabená imunita kvůli léčbě onkologických nemocí. 

Velmi rizikoví jsou lidé po transplantacích orgánů, pacienti HIV pozitivní, lidé užívající léky na potlačení imunity a ti, kdo měli papilomaviry, vyjmenovala primářka Dermatovenerologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Ivana Krajsová

Podle ní by měl člověk na preventivní kontrole znamének u dermatologa probrat, jaké léky užívá, protože některé – třeba ty na vysoký krevní tlak – činí kůži citlivější na sluneční záření a zvyšují tak riziko vzniku zhoubného nádoru. Stejným problémem jsou chemické látky, které vylučují obklady a izolace, jimiž lidé opravují domy a chalupy.

PODCAST: Mazejte se kvůli slunci od dubna do října nejlépe třicítkou, doporučuje dermatoložka

První důkaz, jak ovlivňují chemické látky rakovinu kůže, objevili lékaři ve 20. letech minulého století u kominíků. Ti měli často rakovinu kůže na šourku ze zplodin z komína. Ve 30. letech se zase rozšířila léčba světlem a obliba solárií a zvýšil se významně výskyt melanomů a dalších kožních nádorů, upozornila dermatoložka. 

Chráníte svoji pokožku před sluncem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).