Kypřicí prášek do pečiva je stálicí receptů sladkých pečených dobrot. Výsledné koláče a bábovky jsou díky tomu nadýchanější. Někdo přidává kypřicí prášek i do vánočního cukroví. Například do lineckého těsta, perníčků nebo i do vanilkových rohlíčků. Přitom jej lze snadno vynechat nebo nahradit.
Recept na linecké těsto bez kypřicího prášku
- 200 g másla
- 300 g prosáté hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Všechny suroviny necháme zhruba hodinu zahřát na pokojovou teplotu. Následně je smícháme, vypracujeme těsto a dáme ho alespoň na další hodinu odležet do ledničky. Lépe až do druhého dne.
Z vyváleného těsta vykrajujeme oblíbené tvary.
Kypřicí prášek do pečiva obsahuje škodlivé látky, které mohou negativně působit na naše zdraví. Někoho po něm pálí žáha a jsou i jedinci, kteří tvrdí, že i tu trochu, která je do těsta přidaná, cítí a upečené jim tak nechutná, nebo dokonce nevoní. Jde to i jinak.
Čím nahradit kypřicí prášek
Šlehaná vejce
Chcete-li se vyhnout kypřicímu prášku, vsaďte na šlehání. Pokud recept vyžaduje vejce, bílek ušlehejte se lžící ledové (opravdu ledové!) vody a špetkou soli do hustého bílkového sněhu. Žloutek naopak vyšlehejte do pěny se lžící horké vody. Postupně přidejte sladidlo – med, cukr, javorový sirup, jak si kdo přeje.
Galerie: 13 tipů, jak nahradit cukr
Sodovka
Přidává-li se do receptu voda, místo běžné nalijte do těsta sodovku – čím víc sycenou, tím lépe.
Jedlá soda
Nemáte-li po ruce kypřicí prášek do pečiva, můžete jej nahradit jedlou sodou. Aby byl výsledek srovnatelný, použijte ji v poměru jednu až dvě kávové lžičky zhruba na půl kila mouky a zakápněte citronem. Na jednu lžičku sody přijde jedna lžička vymačkané citronové šťávy.
Cukroví odlehčí alkohol i mleté ořechy
Dvě lžíce koňaku nebo „tuzemáku“ provoní některé druhy cukroví. Budou díky alkoholu i nadýchanější, a to bez použití kypřicího prášku. Stejně tak cukroví odlehčí mleté ořechy.
I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.
Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.
Vinný kámen
Krystalický zákal ve formě jemného sedimentu vzniká vysrážením při vyrábění vína. Vinný kámen bývá součástí tzv. „zdravých prášků do pečiva“ a je dobrou alternativou k fosfátovým kypřicím práškům. Běžně se prodává v bio-obchodech nebo obchodech se zdravou výživou.
Balíček stojí zhruba dvojnásobek ceny běžného kypřicího prášku. Pokud jej koupíte ve větším balení, užívá se 16 gramů na ½ kg mouky.
Galerie: Kypřicí prášky do pečiva