Je potřeba si ujasnit pojmy a né dojmy!
Zelí patří k typickým zeleninám našeho pásma i naší kuchyně. Používá se jak čerstvé (jeho sezona právě vrcholí), tak se vždy hledaly způsoby, jak ho uchovat.
Sterilované zelí je takové, které bylo nakrájeno, okořeněno, zalito lákem, naplněno do sklenic a sterilováno ve vodní lázni.
Naproti tomu kysané zelí prochází procesem fermentace (jednoduchý postup najdete v článku Domácí kysané zelí z 22.10.2012), při kterém se vytvářejí mnohé cenné látky, především vitamin C. Dříve proto patřilo k jeho významným zdrojům.
Důležitá je i šťáva z čerstvého zelí, v níž byly nalezeny látky, které podporují hojení peptických vředů žaludku a dvanáctníku, a která má i protinádorový význam. Naši národní přílohu je tak možné vidět i z nečekaného úhlu...
A opravdu hrdí pak můžeme být na úžasné vysocké zelí, které má ochrannou známku!
"...na základě vyhlášky č. 4/2000 lze výrobek kysané zelí i další mléčně kvašenou zeleninu zařadit do kategorie „zelenina v octě, soli nebo oleji (s výjimkou oliv)..."
Mléčné kvašení spadá do kategorie nakládání do octa? Jako fakt? A ten ocet se tam leje předtím nebo potom co to zkvasí? :-D
Kdo je pod tou vyhláškou (potažmo jejím výkladem) probůh podepsaný, a proč ještě nezametá ulice? :-)
Za socialismu byly banány na pultech zřídka, ale když byly, byly kvalitní, nepřezrálé. Škoda, zapomnněl jsem název onoho zavedeného časopisu, kde se věhlasný doc. MUDr. zabýval otázkou banánů. V podstatě že se jedná o pochutinu, jejíž vitamínová aj. hodnota veškerá žádná. Pokoutně se však šířil rozbor banánů, jaké obsahují pro lidský organismus cenné látky, zejména jak je vhodný pro děti...
Tak se mi s našimi odborníky tak nějak... no... Mají také rádi peníze, no...
Ještě k banánům. Dnes jsou na pultech k vidění stále, potlesk, ale jsou ve stavu, kdy je nežerou ani kubánská prasata. České jabko k nenalezení...