Je potřeba si ujasnit pojmy a né dojmy!
Zelí patří k typickým zeleninám našeho pásma i naší kuchyně. Používá se jak čerstvé (jeho sezona právě vrcholí), tak se vždy hledaly způsoby, jak ho uchovat.
Sterilované zelí je takové, které bylo nakrájeno, okořeněno, zalito lákem, naplněno do sklenic a sterilováno ve vodní lázni.
Naproti tomu kysané zelí prochází procesem fermentace (jednoduchý postup najdete v článku Domácí kysané zelí z 22.10.2012), při kterém se vytvářejí mnohé cenné látky, především vitamin C. Dříve proto patřilo k jeho významným zdrojům.
Důležitá je i šťáva z čerstvého zelí, v níž byly nalezeny látky, které podporují hojení peptických vředů žaludku a dvanáctníku, a která má i protinádorový význam. Naši národní přílohu je tak možné vidět i z nečekaného úhlu...
A opravdu hrdí pak můžeme být na úžasné vysocké zelí, které má ochrannou známku!