Prejmenujte tu rubriku na Dikobraz :-)
Polistopadova doba ma jednu vyhodu, ze lide mohou cestovat a srovnavat. Takze vami 100x opakovana lez zustane stale lzi.
„Kvalita ale musí být zaplacena.“
Ano, nestacilo by ji zaplatit jen jako v Nemecku, Rakousku, Italii ? Ne, my musime platit jeste vic ! Vzdyt mame v prumeru 4x nizsi platy, to da rozum. Maji tedy zamestnanici dotycneho pana platy dokonce vyssi nez v Nemecku ? Minimalne podle cen v CR bych to predpokladal. Pokud dodavate do retezcu, prozradte za kolik. Pak uz bude ten celkovy obraz jasnejsi.
Nevim do jake miry se "smi" nebo "nesmi" dovazet. V Praze je minimalne jedna prodejna kde je prodavaji. Maji tam mimo jine "ruskou zmrzlinu". Kupodivu je nejen LEVNEJSI nez ta co nabizeji zdejsi hypermarkety, ale dokonce je i ze smetany narozdil od tech odpadku z rostlinnych tuku v hypermarketu.
Pan by jiste odpovedel ze "to je hnus ktery by si dnes nikdo nekoupil", pripadne ze kdyz chci kvalitni zmrzlinu ze smetany, musim si prece PRIPLATIT. Nemusim, staci si zajet do Nemecka kde kupodivu koupim zmrzlinu ze smetany za vyrazne nizsi cenu, nez zdejsi odpadky z nahrazek.
Ale proc to zase pisu, za tyden opet vyjde clanek jak je tu vlastne vsechno levne a musime si priplatit. 100x opakovana lez ...
Pan Steinhauser lobuje asi za nějakou firmu.Možná má pravdu,že se dá někde koupit dražší kvalitnější potraviny,ale ne všude.Možná ve velkých městech pro V,I.P. zákazníky.Většina potravin je blátivý odpad pro chudší důchodce a rodiny.Já osobně chodím nakupovat do nedalekého Bayernu za lepší kvalitu a skoro za stejné peníze,ba i za méně.
Mě by zajímalo, co je vlastně cílem vitalia.cz.
Pokud co nejrychleji poslat vitalii.cz do kopru, tak se plán plní na 1000 %.
Redakci doporučuji hledat si náhradní práci, ideálně místo jako autoři sci-fi či pohádek. Stačí pouze beze změny převzít většinu článků na vitalii.cz, a tento můžete přidat taky. Zhruba někam mezi Červenou Karkulku a Alibabu a 40 loupežníků.
A toto je má poslesní návštěva tohoto webu. Za posledních několik týdnů jsem zjistil, že namísto faktů jsou tu akorát manipulace či nedostatečně prezentované znalosti a mýty.
Tomuhle říkáte novinařina? Otisknout rozhovor s někým, kdo je maximálním způsobem zainteresován na tom, aby podával lživé informace?
Kdybyste chtěli dělat skutečnou novinařinu, tak výroky podobných jedinců podrobíte konfrontaci s tím, co na to nezávislý odborník nebo v některých případech ještě jednodušeji, co na to vlastní oči.
Pokud netušíte, jaké části rozhovoru, tak dám pár tipů:
LS: Přece si nebudeme namlouvat to, že z horší suroviny na horších strojích a s chybějícím snad úplně vším se daly udělat lepší potraviny než dnes.
Mé otázky:
- proč nutně horší suroviny? Kde je důkaz pro toto tvrzení?
- k čemu byly potřeba lepší stroje? Poctivé jídlo z poctivých surovin uměli dělat už za první republiky, tak co je tohle za manipulaci?
LS: Předlistopadové potraviny byly stejně kvalitní jako tehdy oblíbené tesilové kalhoty. Nevěřte, že by si je někdo dnes koupil,
Můj komentář: stoprocentní lež jako věž. Konkrétně např. Makro prodává salámy s garancí receptury z šedesátých let minulého století (čili ty poctivé, nešizené separáty apod.) a jdou na dračku
LS: Řada zklamání zákazníků byla vynucena neuvěřitelným tlakem na výrobce. Kvalita ale musí být zaplacena.
Můj komentář: Proč toto není okamžitě konfrontováno s tím, že v SRN je u stejně kvalitních potravin cenovka většinou nižší než v ČR?
LS: Především u masných výrobků používáme obecné názvy, které by měly reflektovat podobnou kvalitou, ale bohužel.
Můj komentář: pán tedy tvrdí, že lže stejně, jako ostatní výrobci, ale bohužel?
Co takovýmhle jednostranným zmanipulovaným (co do obsahové stránky) rozhovorem Vitalia sleduje?
O kvalitě totalitních potravin by měli diskutovat ti kteří je zažili a ne ti kteří mají informace z jedna paní povídala.
Separáty se používaly už za komančů zcela běžně,výrobky měly sice normu,která se většinou dodržovala,ale problém byl,že nebylo z čeho vyrábět.Výrobek firmy Steinhauser byl testován z prodeje v Intersparu /Vídeňský párek/Nevím co prodává makro,ale řada výrobců tímto způsobem(odkaz na původní normy) chytá zákazníky ostatně proč ne?(termix,pribináček)
Nezesměšňujte se, a nemanipulujte s námi.
Většina lidí, kteří sem píšou, za komunistů žila, a pamatuje si tu původní chuť jídla ( nezničenou genetickou modifikací plodin, hormony, chemikáliemi, a průmyslovou ( technickou ) úpravou ).
A pokud uvedete několik málo příkladů potravin, které dobré nebyly, tak je to jen vyjímka potvrzující pravidlo, protože většina potravin před okupací v r. 1989 jakostní byla !
"Líbí" se mi argument - podívejte se kolik stálo jídlo před dvaceti léty a kolik teď, jak se máme dobře a jak je teď levné. A já vždycky říkám - moje babička bydlí ve stejném bytě už 30 let. Tehdy platila za vše ohledně bydlení 220 Kč,dneska 6 300 Kč.
P.S. a stejně tvrdí že tehdy byly kvalitnější potraviny.
Jsem už starší, takže si tu dřívější kvalitu pamatuji.
Rozhodně se dřív dal např. šunkový salám jíst i po 2 dnech. Dneska je to oslizlý hnus a taky po zakoupení div
nekape. Je v něm tolik vody, že by se dal ždímat. Jinak dnešní kvalitní výrobky také šetří mé oblečení- rozhodně se mi nestane, že po zakousnutí do párku vystříkne omastek a umaže mi oblečení.Jen jsem zvědavá, kdy tam přestanou dávat i ten separát.
PS: odbočím- zrovna svačím jogurt- dřív mi jogurt po 2 dnech v lednici vybouloval víčko, jak byl živý.Dneska živé jogurty vydrží beze změny rok a nežerou ho ani bakterie.
Vidite, a ja mam zase vzpominky jine. Jogurt byl jeden, chleba byl jeden, salam byl jeden a ten slavny banan nebyl. Neco se dalo jist, ale naprosto chybel vyber, jedine prijemne zkusenosti byly s tim, co jsme si dokazali vypestovat sami nebo sehnat z venkova. V tomhle se moc nezmenilo, ale mam mnohem vic na vyber vcetne tech opravdu dobrych veci. Pokud ale lide umi volit jenom mezi cenou a nadavanim, muzou si za sve neprijemne zkusenosti sami.
Obecne si myslim, ze potraviny nejsou dnes zadne velke tema, ale pro velkou cast spolecnosti zrejme nic dulezitejsiho nez zakladni potreby na svete neni.
Ano, neda sa nez suhlasit. Pan kvazi VZDELANEC sa nam snazi natlacit kapustu do
hlav. Spolu s redaktorom Vitalie. Co by nam asi povedal o kanibalizme hovadzieho
dobytka krmeneho masokostnou muckou a BSE? Ze masko s transgennymi virmi je faj
n -))). A nepovie, ze EU sa snazi a je na njlepsej ceste znova zaviest tento skv
ely system. A pri vetach, ze kedysi boli potraviny rovnaky sunt ako teraz, sa py
tam vazne, ci nie je pacientom niekde na psychiatrii??
Tak nech si kludne da na ranajky polske susienky s jedom na potkany, posypane ce
starskou solou a medzi ne hovadzie masko s DNA konika...dobru chut mu zelam.A sa
mozrejme nazdravie s metanolovou vodkou....
To co sa deje dnes, je planovane vedome znizovanie kvality po maximalnu unosnu m
ieru....Novy Boh pan Euro ma proste take plany....
A tymto sa aj pripajam k niekomu co to pisal predomnou: Prestavam tento web navs
tevovat a citat, ked je schopny zverejnovat take bludy....
S pozdravom Parok v rozku
Zajimava logika, kvalitni potraviny jsou drazsi (spravne: silene predrazene) protoze je malokdo kupuje. Co s tim ?
1. presvedcit lidi dalsi lzi, ze maji kupovat jeste vice predrazene potraviny, pak dostanou kvalitu. Pri ceskych platech a tim az 8x mensi kupni sile (cca 4x nizsi platy nez na zapade + v CR cca 2x drazsi stejne potraviny) mala nadeje.
2. snizit cenu kvalitnich potravin na cenu obvyklou v zahranici, lide je zacnou vice kupovat. Pokud si nedoslapne stat nebo dodavatele na silene marze zdejsich supermarketu, opet mala nadeje.
3. nechat to tak jak to je, takze to nema zadne reseni.
zajimave, mozna je pro vas kralik z malochovu za 170 drahy, ale klidne platite "levne" kure za 110 ktere je nadopovano ze 30% solnym roztokem.
kvalitni potraviny nejsou drahe, lide jenom neumeji pocitat. proto si koupi kecup za 20kc kde je 70% jablek a nadavaji na ten skutecne rajcatovy za 25kc jak je desne drahy.
chce to pouzivat mozek a ne jen koukat na cedulky akce/sleva, ale taky zda neplatim za vodu misto masa napariklad. jo a ten vas oslizly sunkovy salam nekupujte kdyz je tak hnusny, bezte si koupit o 20kc na kile drazsi sunku od kosti u poradneho reznika a za vase penize nedostanete pul vody a pul masa, ale 100% masa, ve finale oproti tomu sunkaci jeste usetrite.
tak to jste velice nenarocny konzument a musite si dnes pripadat jako v raji, kdyz byste ho vymenil za dnesni kvalitni uzeninu.
jedno !s! nebo dve, nakupovat si tam mohlo dovolit par lidi se slusnym prijmem, nebyla to zadna samoska za par kacek. jaka to byla slava kdyz tatik prinesl parkrat do roka prazskou sunku v plechovce.
No vidíte: jogurt jeden, chleba jeden, salám jeden, a jak nám šmakovalo. Dnes jogurtů deset, chlebů deset, salámů deset - ale žrát se dá zase jen ten jeden.
Příklad za všechny, vepřové a hovězí konzervy ve vlastní šťávě: na trhu jich je snad pět, ale s původní kvalitou je vzdáleně srovnatelná jediná z nich (shodou okolností dělaná v Čechách v licenci původního čínského výrobce).
Ono se zdá, že máme lepší výběr. Ale mít na výběr z deseti nepoužitelných výrobků namísto jednoho solidního, je to opravdu výběr? Není to jen iluze výběru?
Zrůdnost celého toho systému nám dojde teprve v okamžiku, kdy si uvědomíme, že těch deset různých značek ve skutečnosti patří dvěma nebo třem stejným vlastníkům (u nás typicky 1) Unilever, 2) Nestlé nebo Kraft, 3) Babiš).
No, já jsem věkem už pamětník a je to jak u čeho. Třeba uzeniny byly za socialismu poměrně slušné, výběr sice menší než dnes, ale zase méně často ošizené. Naproti tomu situace s masem jako surovinou je nesrovnatelně lepší dnes, tehdy se kupovalo podle toho, co se právě náhodou sehnalo, dnes je to lepší (a pokud máte možnost chodit do Makra, tak přímo propastně lepší). Mléko se spíše zlepšilo také.
U jogurtů narostl výběr a není problém koupit lepší, nicméně zase se vedle nich vyskytují druhy, které jsou katastrofa. To samé sladkosti - není problém koupit větší výběr lepšího, ovšem paralelně se vyskytují náhražky, které by před rokem 1989 nehrozily.
Prostě celkově vzato je opravdu dnes možné sehnat vyšší kvalitu i výběr a ani se nemusí jít na vyloženě vyšší cenové kategorie, ale je nutné být více obezřelý, aby se člověk vyhnul některým "úletům", což naopak dnešní době ke cti neslouží...
Jakým fujtajblem se polévaly nanuky? Stejným jako dnes, tukovou polevou. S tím rozdílem, že tenkrát byl ten nanuk za třicet haléřů a s mlíkem, dnes za patnáct korun a bez mlíka. :-)
A "nugát" (taky už si nevzpomenu, jak se to jmenovalo, ale znám to, mělo to tuším žlutý obal a dělala to čokoládovna ve Velimi... já to neměl rád bo se to lepilo na zuby, ale táta se po tom mohl utlouct) se neprodával místo čokolády, ale VEDLE čokolády. A že to byla čokoláda jak víno. Třeba taková Barila. Nebo takové ty miničokoládky s princeznami - mléčná byla modrá a hořká červená. Nebo Studentská pečeť (kterou si mohl dovolit i chudý student, a narozdíl od té dnešní chutnala jak má). Milánská směs.
Já už asi vím, proč se lidi o tohle pořád hádají: protože pamětníci srovnávají hlavně ty výrobky, které znají z minula, a u těch se kvalita většinou skutečně objektivně zhoršila. A prostě dnešní paštika májka NENÍ paštika májka a dnešní pribiňák NENÍ pribiňák a dnešní studentská směs NENÍ studentská směs a dnešní vysočina NENÍ vysočina a dnešní poličan NENÍ poličan a dnešní znojemské okurky NEJSOU znojemské okurky a dnešní třená niva NENÍ třená niva a dnešní oplatky florenta NEJSOU oplatky florenta a dnešní nanuk míša NENÍ nanuk míša a dnešní kofola NENÍ kofola a dnešní bikava NENÍ bikava a dnešní granko NENÍ granko. A bohužel to platí i u západních výrobků, ať už těch, co se sem dostaly dřív, nebo i těch, co jsme je po roce 1989 dostali na chvíli ochutnat, než nám místo nich začali hrnout výrobky v licenci z Polska: coca cola už NENÍ coca cola a kinder vajíčko NENÍ kinder vajíčko a milka NENÍ milka a magnum NENÍ magnum a tyčinka bounty NENÍ tyčinka bounty a kečup heinz NENÍ kečup heinz. Znáte ten film "Invaze zlodějů těl", jak tam ty rostliny z vesmíru zabíjejí lidi a vydávají se za ně a myslí si, že nikdo nic nepozná? Jak tam ten zoufalý stařík naříká "Moje žena už není moje žena!" Tak něco takového zažívám pokaždé, když jdu na nákup: Moje jídlo už není moje jídlo! Jenomže já je poznám. :-)
Naštěstí vím, jak s vetřelci vyběhnout: nakupuju základní suroviny u malovýrobců a u zbytek se postarám sám. Když to takhle uděláme všichni, Nestlé si sbalí hnízdo a potáhne k čertu (odkud beztak přišlo). :-P
Nabudu to rezebirat cele, ale zamerim se na jednu vec, ktera mne celkem hnete uz delsi dobu a tou je zminovane pecivo. K Vasemu prispevku pak dodam, ze nevim, kde jste zil, ale ja si vzpominam, ze chleb byl u nas v krame minimalne kminovy a podmaslovy.
Bohuzel dnes pokud si v CR (nejen v Praze) kupuji balene pecivo, stava se ze si je prinesu domu jiz s kozichem z plisne a to ma podle obalu jeste par dni vydrzet. Onehda to muj tata nevydrzel a ptal se prodavacky, zda ty plesnive fleky jsou v cene, nebo za priplatek...
Co se mne tyce, mam jiz nejakou dobu moznost srovnavat, nebot pracuji v zahranici. Musim rict, ze po odchodu z CR jsem si zase zacal na chlebu pochutnavat a mohu si ho koupit jen tak a s chuti snist. Ke vsemu pak mi za posledni dva roky ani jednou nezplesnivel. Posledni vydrzel v sacku na pecivo vice jak tyden a krom toho, ze byl vice vyschly, zustal pozivatelny a stale chutny!
a proc si kupujete plesnivy chleba? jste normalni? proc si nekoupite kvalitni kvaskovy ze zitne mouky ktery vam pod uterkou vydrzi mekky a vonavy tyden?
prosim nesvalujte svoji neschopnost na system, dnes si muzete produkt vybrat a jestli toho nejste schopen je to vas problem, za komaru jste mel na vyber veku ci bochnik a tim to haslo.
Chleba byl jeden? Nebyl, byl obyčejný, byl výražkový, byla cihla, už si je ani nepamatuju. A rohlíky? Kam zmizely výborné karlovarské rohlíky, prozradíte mi? Moc mi chybí, byla neskutečně dobré. A salámů bylo na výběr spousty, od nejlevnějších, po nejdražší a člověk věděl, co jsou zač, žádný škrob a separáty. A když člověk koupil párky, nebyla z nich po uvaření hnědá kaše a když jsem si koupila sekanou, byla tak dobrá, dnes kupovanou sekanou nejím, po ohřátí z ní teče nějaký červený sajrajt, málem jsem se pozvracela. Dokonce i takové věci, jako jsou vepřové a hovězí konzervy už neexistují, jen nějaká podivná hmota v konzervě, dnes bych si je na vandr nekoupila. Mně stačí obyčejné potraviny a suroviny k vaření, kašlu na kaviáry a kdejaký drahý zahraniční dovoz, ráda bych si dala obyčejnou paštiku, ale abych nejedla sajrajty, musím si ji udělat sama, milý pane.
Pokud máte možnost se s někým stavit v Makru, tak se na sekanou podívejte - zcela běžně je ta podobná té "staré klasické" ke koupi a chutná dobře. A přitom to není nic drahého, není to absolutní cenový lowend, ale pořád jsme spíš v nižší hladině...
Téma k diskusi tedy není to, že by kvalitní sekaná nebyla, ale proč není stejně běžně jako v Makru k vidění i v běžných hypermarketech.
přesně tak, já ještě vím o místě, kde je karlovarský rohlík k sehnání, ale jak se crvkl a vyschnul to se nedá srovnat, já pamatuji, že se jedl jako delikatesa ještě třetí den, dnes je už večer tuhý a hlavně chuťové vyprázdněný..
raději jeden takovej rohlíček než deset těch podělaných poslkých přemražených a dočasně čerstvých 5 minut po upečení bagetiček..
Prý jeden salám, chleba atd. Pán asi žil v jiné ČSSR.
Turistický salám, lovecký, gothaj co se dal krásně osmažit, šunkový a např tyrolský. Toliko co si pamatuji "jeden" salám.
Chleba si pamatuji minimálně dva druhy. Tenkráte jsem to neřešil. Jeden měl tvar veky a další byl kulatý. A myslím, že by se nechalo takto dále pokračovat.
Kybernete, co to tu meleš? Jogurt jeden? salám jeden? chleba jeden? Kdes žil? Tady určitě ne. Salámy, chleba i jogurty se daly jíst a chutnaly. Dnes salámy ani psi nechtějí, je to hnus fialový. Bez banánů se obešli i naši předkové a já na nich nic extra nevidím a klidně se obejdu ( v našich zeměpisných šířkách nám nic dobrého nepřinášejí).
Se divím, že se divíš, že pro pro velkou část společnosti zřejmě nic důležitějšího, než základní potřeby na světě není. Napřed mysli, než něco takového vypotíš a buď rád, že ty máš na víc, hlavně na výběr těch opravdu DOBRÝCH věcí. :-D :-D
Hm, ja si zase pamatuji parky zasadne zkysle, protoze je vozili na Avii pod plachtou na slunci a ne v lednicce. Salamy take zasadne zkysle, jak je reznici maceli do vody, aby ztezkly. Mlete maso, ktere clovek od reznika odnesl domu rovnou do mrazaku a nez stacilo zmrznout, zacalo hnit a smrdelo tak, ze by to clovek nedal ani psovi, protoze bylo nepochybne take macene....
Vy mozna doma maso, pred vlozenim do mrazaku, vkladate do kapalneho dusiku. My meli akorat obycejnou Calexku a v te, nez neco v mrazaku zmrzne, trva to radu hodin. Zejmena kdyz je toho nekolik kilo.
Opakuji: Nebyl jste u toho, tak si prestante myslet, ze to vite lepe, nez ja, ktery u toho byl. V opacnem pripade jdete delat poradce vlady. Takove, jako vy, kazda zeme potrebuje v uplne jinych pozicich, nez je nejaka diskuse na foru.
Nebyl jste tam, nicmene to vite lepe, nez ucastnici udalosti. Nez byste priznal, ze se muzete mylit a ze jsou na svete veci, ktere neodpovidaji vasim teoriim, budete se radsi i nadale prekonavat ve vymysleni dalsich invektiv. Budte tak laskav a polibte me v zakonceni zazivaciho traktu. Diskuse s vami je ztratou casu, tim spise, ze opravdu necitim potrebu vas donekonecna presvedcovat o pravdivosti udalosti, kterou jsem sam zazil, i kdyz se vam zda nepravdepodobna.
Vidíte, a já jsem poznala zkyslé sunky a párky až po revoluci, dříve jsem ani netušila, že mohou takhle zkysnout a dneska už druhý den v ledničce jsou oslizlé a kysele páchnou, stejně jako šunka, anglická slanina, chlazené maso, pokud se hned nezmrazí nebo okamžitě neuvaří¨, už druhý den v chladničce smrdí. A ten karlovák jsem loni kopila v Krušovické pekárně a byla jsem moc zklamaná, s karlovarským rohlíkem to mělo společné jen jméno. A taky ještě pamatuju, jak chutnaly koláče z pekárny, jako od maminky, dnes ty suché placky s různou nádivkou už dávno nekoupím, raději si upeču svoje.
Asi zalezi na tom, kde jste zila a tedy do ktereho vyrobce "spadove oblasti" jste patrila. V Praze 2 a okoli to nebyla zadna slava. A treba za chleba by vyrobce zaslouzil napichnout na kul. A pritom byla v Ceskoslovensku mista, kde meli chleba skoro jak z pece na drevo, jako kdysi.
Oni bolsevici porad meli nejake objektivni potize. Tak se parky vozily ve skrinove Avii bez chladnicky, brambory v zime take na Avii, ale ne skrinove a nemela ani plachtu, takze byly v zime porad sladke. A cocku nam pasovali znami z DDR, protoze tam se koupit dala.
aha, tak už ani čočka nebyla, jen kuchařky ji byly plné, jen naše babička nám ji dělala pokaždé když jsme ji navštívili, asi ji to také nějaký krtek propašoval až do špajzu.. hm.. nemáte tam ještě nějakou verzi té o červené kakulce? hm praha 2 a nejvíce ojebů, asi si ty stranické špičky nechávaly tam kde bydleli vozit to nejhorší, zatímco u nás na moravě nebyl problém
Ano, cocka nebyla. Jak bylo v socialismu zvykem, tak bylo radu let trvajici obdobi, kdy cocka jednoduse nebyla nikde. Mohlo to byt v sedmdesatych letech, ale presne se nepamatuji. A trvalo to dele, nez obvykle periodicke problemy s toaletnim hajzlpapirem nebo se zubni pastou, kdyz sice nekdo naplanoval vyrobu pasty, ale as ne tub na pastu a do pristi petiletky se s tim nedalo nic delat.
Stranicke spicky mely vlastni obchod, takze predpokladam, ze nedostatek cocky jinde je moc nevzrusoval.
A nez tady priste zacnete sirit sve zidealizovane vzpominky na socialismus a hojnost, ktera v nem panovala, obtezujte se pouzit Google nebo jiny vyhledavac dle vasich preferenci. Zjistite, ze nejsem jediny, kdo si na nedostatek cocky pamatuje. A kdyz nahodou byla, byla v ni hromada sutru a clovek to musel sakra dobre prebrat, aby si nevylamal zuby. Protoze to by musel jit k socialistickemu zubari a to bylo neco, co by stacilo na celou serii clanku. A, BTW, v ryzi byly mysi bobky. Nez reknete, ze ne, zajdete si k ocnimu.
Ten pán může oblbovat jak chce toho,kdo vše nezažil.Ledaccos před šedesáti lety nebylo košér,ale kvalita potravin je prostě v současné době vůdči minulosti nedostižitelná ,vzhledem ke kvalitě dnešních vstupních surovin.A ten šunkový salám v papírovém obalu za 40.-Kčs/kg byla naprostá delikatesa.Že nešel oloupat?Kolik uzeniv je dneska oloupatelných a v jakém materiálu jsou uloženy?
No, špekáčky se celkově nezlepšily. Došlo pouze k tomu, že poté co byla zrušením našich přísných norem i jejich výroba totálně puštěna z řetězu (a na trhu se pod označením špekáček prodávala směs mouky a kuřecího separátu), tak poté byly znovu zavedeny předpisy (jiné a mírnější než ty původní), které definovaly kolik masa musí být v uzenině, označené jako Špekáček. Díky tomu se uzeniny, které neobsahují požadované množství masa, už nesmí prodávat jako Špekáček, ale mohou se prodávat třeba jako buřt. Ale POZOR, pokud si koupíte výrobek označený jako Špekáček, vyrobený mimo území České republiky, tak ten už výše zmíněný předpis splňovat nemusí. Tento přepis totiž platí pouze pro výrobce na území ČR. Takže shrnuto - současné Špekáčky sice opravdu zlepšily, k původním špekáčkům se ale pouze přiblížily. A to platí pouze pro Špekáčky české, nikoli třeba pro špekáčky slovenské nebo polské (a že těch polských tady v obchodech bude).
Bohužel, i když si koupím výrobek s označením špekáček a kilo stojí 140 korun a těším se na dobrý starý špekáček, po ohřátí vyndám buď onu kašovitou hmotu, nebo pružnou červenou hmotu připomínající gumový balónek, ale klasický špekáček to není. Dříve na vše existovaly normy, i v tom článku časopisu Test o kysaném zelí je uvedená ČSN na kyselé zelí z roku 1953, která byla samozřejmě v devadesátých letech zrušená, jako všechny ostatní.
Na iHNed ted vysel clanek "Kde to půjde, budou výrobci šidit na složení potravin. Ostatní zmenší balení, říká šéf Intersnack". Opet snuska plku a priznani skutecneho problemu samozrejme nikde. Diskuse pod clankem opet potvrzuje to co zde ja i ostatni piseme.
Zacina mi to uz znacne pripominat dobu pred rokem 1989 kdy se neco rikalo a neco zcela jineho byla skutecnost. Dockame se tedy znovu ?
Vtipné je, že právě v Intersnacku začali zmenšovat kdysi tradiční 200g balení brambůrek snad jako první. Pytle vždy jak od cementu, nafouknuté, div neprasknou, a uvnitř se krčí pár chudáčků lupínků, protože ten obrovitý pytel, co míval 200g (pamatuju, stával dvacku!), má dnes velikost stejnou, gramáž cca třetinovou (70-77g) a běžně stojí o polovinu víc, než tenkrát (kolem 30 korun). Ano, za těch cca 10 let byla inflace, beru, ale že by byla na úrovni zdražování, tzn. 600%? To skutečně ne.
Navic jak jsou ty bramburky hnusne. Mel jsem moznost porovnat Lay's prodavane v CR a jinde (samozrejme za nizsi cenu) a jednalo se o kvalitivne naprosto rozdilny vyrobek v neprospech CR.
A ted jeste za kolik je asi retezec od Intersnack nakupuje ? Prodejni cena 30 Kc, to bude tak za 4 az 6 Kc, odhad.
Jak jsou hnusné netuším, už dávno je nekupuju. Přestal jsem z principu, když začali nafukovat pytlíky vzduchem a koukám, že jsem o nic nepřišel. Ale pan Steinhauser by nám vysvětlil, že těch pár lupínků na dně v nafouknutém pytlíku za 30Kč je lepší než dřívějších chutnějších 200g za 20Kč. A Vitalia to ráda zveřejní.
O tom jiste rad napise pan analytik Havel. Jeste doplni ze to neni problem, protoze lze jiste koupit 200g baleni kvalitnich lupinku za 80 Kc. Vzdyt za kvalitu je treba si priplatit. Jak snadne.
Mam totiz pocit ze to Vitalia dela zamerne. Zverejnovanim techto pitomosti ma mozna nakonec vyssi ctenost (o nic jineho nejde) nastvanymi ctenari, nez kdyz by zverejnila neco skutecne pravdiveho. Jinak si to nedokazu vysvetlit.
Ma podzim roku 2011 se dalo koupit 10[kg] balení brambor v Praze v Lidlu za 4[Kč/kg]. Tehdejší cena pšeničné mouky 6.9[Kč/kg]. Kalorická hodnota vařených brambor je 2980[kJ/kg] a pšeničné mouky 14100[kJ/kg]
Cena brambor v porovnání s pšenicí na kalorie byla v roce 2011 nadsazená 14100/2980*4/6.9 = 2.74x. Ma podzim roku 2012 se totéž balení brambor prodávalo za 7.9[Kč] a pšeničná mouka se zvedla na 12.5[Kč/kg] (cena brambor nadzazená 14100/2980*7.9/12.5 = 3x). Všimněte si, jak se vědělo o kolik se má co zdražit. Nyní na jaře se brambory v maloobchodě v Praze prodávají za 12-18[Kč/kg]. Jak se zvednutí cen 2-3x může projevit v potravinách jako jsou například bramborové lupínky? Vít Bárta před týdnem obviňoval v diskuzi u VM Babiše a jeho Agrofert (+ další 2 velké hráče) z oligopolního chování a umělém zvedání cen.
a proc je kupujete? jste asi jeden z mala co si to dokaze spocitat a koupite je?
zkusil jste si nekdy doma udelat bramborovy spiraly? je na to umelohmotnej bazmek za par kacek, kterym z brambory udelate asi 3m dlouhou spiralu a tu si fritnete. 1000x chutnejsi a cena za obrovskou misu "snacku" je ekvivalent 2 brambor, tzn. asi 2-3kc + 10min prace.
Brambůrky Bohemia vyrábělo za "totáče" JZD Choustník, balení 150 gramů stálo 6 Kčs.
http://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?galerie=potrav&foto=MAFce2f1_kolekcia_obal.jpg&order=P&skip=0
V Choustníku se ty brambůrky dělají i dneska, jenže ne v JZD, ale u "zahraničního vlastníka", a nejsou to brambůrky, ale chemická srágora...
http://www.intersnack.cz/nase-znacky-a-produkty/nase-produkty/
Jenze jake misto nich ? Lay's ktere se prodavaji v CR jsou take hnusne (a predrazene) oproti "stejnym" prodavanym na zapade. Leda postupne otestovat ty "privatni" znacky hypermarketu coz je ve vetsine pripadu take strasny hnus (jen mene predrazeny), ale mozna se mezi tim nejake lepsi najdou.
Nejde zobecňovat to, co tenhle pán řekne: vždyť nemá nadhled, když pracuje celý život jen v masném průmyslu. Přece nepřizná, že se pracuje s náhražkami, které dřív nebyly ani povoleny. Maso bylo maso, špek byl špek, a o nějakých modifikovaných škrobech nebo barvičkách v uzeninách jste nikdy neslyšeli. Každá liška chválí svůj ocas.
No, už tenkrát řezníci máčeli vysočinu tři dny ve vodě, aby ztěžkla, a obchodní inspekce (už si nepamatuji, jak se organizace tenkrát jmenovala) pravidelně kritizovala nadměrný obsah soli v uzeninách. A výrobci kritiku pravidelně odmítali s tím, že v létě musí uzeniny více solit, aby se nekazily, takže vlastně podvádějí v zájmu zákazníků.
Pokud si pamatuji, tak za totáče byly oblíbené salámy Junior a šunkový. Oba byly z masa, voňavé a v šunkovém byly veliké kusy svaloviny, kterou jen doplňovala našlehaná hmota. Dnes je tomu naopak, Junior je hnus bez masa a chuti. A v šunkovém salámu jsou kousíčky svaloviny, které se musejí najít lupou, prim zde hraje našlehaná hmota ze škrobu a separátu.
Za totality byly jednoznačně kvalitnější suroviny, bohužel nebyl dostatečný výběr. S dneškem se proto porovnává jen obtížně.
Já si vybírám salámy a šunky podle obsahu masa. A tak u salámu (a párků) nejím ty co mají méně než 80-85% masa u šunek jsem ještě přísnější. Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat předraženou mouku a vodu, která se tváří jako salám. Kvalitních surovin jde totiž použít v kuchyni méně a i tak jsou chuťově lepší než současné demokraticky vyráběné srágory.
v USA s ním dokonce "sprchovali" své vojáky, jasně, že tehdy se leccos dělo také, ale většinou z důvodu neznalosti a stavu věděmí a ne jako záměr a hlavně jako ojeb, dnes se bojím i k doktorovi, protože nevím, zda mě bude léčit nebo na mě bude vydělávat a třeba mi i škodit..
Právě proto k "doktorům" ( nikoliv k lékařům ) už 20 let nechodím. abych se u nich v čekárně nenakazil nějakým bacilem, a aby mi přímo tito "doktoři" neničili zdraví nějakým předepsaným lékem = práškem = chemikálií = rakovinotvornou látkou. Nebo vadným postupem, který jim nadiktovala EU ( jinak jim zdravotní pojišťovna nezaplatí ).
Milý pane, asi si vyděláte víc, ale kdyby jste měl žít z toho, z čeho žijí důchodci, nakonec byste zjistil, že některé potaraviny už jste léta neochutnal, jen právě proto, že chcete jíst kvalitní potraviny. Když se podíváte na ceny, přečtete si, co všechno dané potraviny obsahují, odcházíte bez ní. I to pitomé kysané zelí v sáčcích, už dávno čtu, co takové zelí obsahuje. Ještě před pár lety byl obsah surovin na sáčku zelí, sůl, kmín, což je normální složení. Dnes jsou tam konzervanty, voda, co má dělat voda v kysaném zelí, nevíte? Tím samozřejmě nemyslím zelnou šťávu, která je v kysaném zelí v klasickém složení. Anebo majonézy, jsou drahé jako hrom a přečtěte si ČSN z padesátých let, co má taková majonéza obsahovat, osm vajec na kilo majnézy, kolik je jich tam dnes? Ony ty normy asi k něčemu byly, tak se okamžitě po listopadu zrušily, lidé musí jíst, tak je nejsnadnější je okrást na jídle. Anebo zmrzliny, marně hledáte v pultech normální smetanovou zmrzlinu, všechno jsou nahrážky, vysvětlíte mi, co je to rekonstruované mléko? A když objevíte zmrzlinu za smetany, tak odcházíte s prázdnou, protože prostě na ni nemáte. Dokonce i do uzeného cpou sajrajty, proč? Projdete regály, přečtete složení, podíváte se po cenách a řeknete si, nedá se nic dělat. Naštěstí existují malé výrobny, které nemusí okrádat, za přiměřenou cenu prodávají kvalitní masné výrobky, občas si dovolíte kvalitní jogurt ve skle z Madety, který má pořád chuť stejnou, jako předlistopadové jogurty.
Pak se clovek vrati z dovolene z Recka nebo z Italie a vzpomina na tu jejich skvelou smetanovou zmrzlinu.
Ono te sracky z rostlinnych tuku se taky da snist nekolikrat vic nez kvalitni smetanove zmrzliny. Nejak se nam tady ten kapitalismus vymknul kontrole a bude trvat jeste dlouho, nez se to trochu napravi.
nechapu posedlost normami. proc by na vsechno mela byt norma? nechcete jeste aby vam z mestskeho uradu posilali idelnicek abyste vedel co mate jist? a co treba kdy se mate umyt a vymenit si pradlo?
to jsou lidi i po 20 letech tak nesvepravny, ze se nedokazi rozhodnout zda si koupi burt s 80% podilem masa nebo 70% plnidel a separatu?
az lidi zapoji mozek a prestanou kupovat nahrazku v lidlu a radeji nakoupi kvalitni maso u reznika tak nebudou mit duvod neustale remcat.
vetsinu tzv. problemu co vsichni neustale svadi na stat/vladu/nekoho tak si za ne mohou sami protoze nepremysli a nejradeji by aby jim peceny holubi litali do huby.
A to je právě to. Normy byly právě kvůli tomu, aby výrobci nedělali z lidí požírače odpadků. U té normy na kysané zelí je přesně předepsáno, co do kysaného zelí patří - sůl, kmín a i cibule, výslovně jsou zakázány konzervanty a jiná chemie a lze se dozvědět, že v zimě se muselo kysané zelí v plastovém sáčku prodat do čtrnácti dnů, v létě do desíti. Nechci úředníka, aby mi řekl co mám jíst, ale možná, že by byl k tomu dobrý, aby mi řekl, co mám dělat, když chci koupit kvalitní kysané zelí, zdroj vitamínu C a nehledat je po obchodech lupou, protože díky tomu, že ty normy zrušili, nezbývá mi nic jiného, než si i to kysané zelí udělat sama. Takový obyčejný výrobek, by se řeklo, ale není k dostání. A krucinál, které potraviny si budu muset udělat sama, když pořádné nejsou?
To, co povídáte o těch pečených holubech je skutečná demagogie, protože jsem jasně napsala, že já sleduji kvalitu potravin už pěkně dlouho a jsou věci, které prostě nekoupím, protože nejsem prase, ale odcházím z obchodu dost často s prázdnou, protože to bych projedla celý důchod a jak víte, důchody jsou takové, jaké jsou. Ty buřty, o kterých ale mluvíte, bych nevzala do pusy ani náhodou. Ale zkuste u nebalených uzenin zjistit, co obsahují, to můžete zapojovat mozek do aleluja. Pořád mluvíte o jednom jako mlejnek, ale pravda je úplně jinde..
norma tu neni proto aby vyrobce nedelal z lidi pzirace odpadku. to ze sebe delaji lidi sami, kdyz ten odpad kupuji. pritom staci pouzit mozek a smejd nechat v regalu a koupit kvalitni surovinu. vsechno je dnes dostatecne oznaceny aby i retard poznal nahrazku od kvality.
kdyz vas tak trapi nevhodne slozeni zeli tak proc nevenujete 30min prace a mate doma 5l zelak ve kterem je pouze to co chcete vy. ps kupovane zeli jsme doma nejedli ani za bolsevika, pekne jsme vzdy nalozili 30l zelak a bylo zeli na cely rok.
u nebalenych masnych vyrobku vam musi slozeni sdelit prodejce, trvejte na tom.
chapu ze je pohodlnejsi (sam jsem od prirody lenora) vsechno koupit, ale pak musite delat kompromisy. u nas napriklad rajcatovy protlak aka kechup delame doma. 5l sklenice vydrzi na rok. pastiky taky obcas delame a rozhodne nekupujeme, limonady/mineralky to samy, jen domaci vyroba. jsou to casove nenarocne ukony, mate presne to co pozadujete (kvalitu/chut), vyjde to levneji nez na kramu viz. domaci pastika z telecich jater s mandlema a prosciuttem vs humus s nazvem majka v obchode.
kdyz dnes clovek chce kvalitni jidlo musi bud zaplatit, nebo si pomoct trosku sam. jelikoz pochazim z vesnice a za bolsevika opravdu clovek nevedel zda zitra bude krome mlika, masla a chleba i neco jinyho tak jsme doma delali hodne veci. od kompotu, dzemu, okurek pres luncheonmeaty, pastiky, sunky, klobasy po zavarovany maso ve sklenici, tlacenky nebo nalozene a vyuzene cele kyty ze selatek, ktere pak visely v komore kam jsem pekne prisel s nozem a zakrojil co hrdlo racilo.
Vy jste buď rozený srandista nebo vás doma při té domácí výrobě všeho možného mlátili přes hlavu...
"u nebalenych masnych vyrobku vam musi slozeni sdelit prodejce, trvejte na tom."
Zkuste někam zajít, zeptat se paní/slečny za pultem "Z čeho se skládají tady ty buřty za 99,-" a pak sem napište její odpověď...
mě se nelíbí, pokud někdo napíše, že jsem nesvéprývný blb, který odpadky od kvalitních potravin nepozná a když mi někdo napíše, že to co bylo kvalitní je odpadek z nějakého pofidérního kritéria i když podstatná jsou kritéria úplně jiná a ano je to na úrovni zločinu a pokud by někdo takové pisálky pozavíral tak se nebojte, budu jen tleskat, klidně komunisticky
Nemám problém s tím, co vyrábí podnik pana Steinhausera (případně pár malých výroben). Odtud jsou většinou výrobky velmi kvalitní. Ale bohužel, jde o "bílé vrány" v množství podřadných náhražkových produktů, doslova narvaných "separátem", sojovou bílkovinou, konzervanty, barvivy a podobně. Ať si pan profesor zajde někdy na nákup do běžných řetězců, a zkusí si otestovat potraviny, které konzumuje většina obyvatel. Tam se o nějaké kvalitě nedá moc mluvit. Ano jistě, když se budu snažit, třeba v Praze i v těch řetězcích relativně kvalitní potraviny seženu. Třeba špekáčky právě od Steinhausera v Lidlu (pravda, balené po kile, které bych měl tak na měsíc), nebo v obsluhovaném úseku v Penny (dodavatel "Novák). Šunku okolo 250 - 300 Kč/kg také v Lidlu, třeba žitný chléb (klasický) pro změnu v Penny, zeleninu v Kauflandu, slušnou čokoládu v Bille, větší potravinářský sortiment v Globusu. Jenže to znamená objet minimálně tři obchodní řetězce, aby člověk zkompletoval jeden nákup. Ale co mají dělat lidé na venkově, kde mají třeba jen místní Jednotu, pak Jednotu a nebo ještě pro změnu Jednotu?. Tam sice samozřejmě mají v sortimentu pár slušných výrobků, ale také velkou spoustu podřadných. A možnost volby prostě není, pokud nepojedete na nákup alespoň do okresního města. Ostatně, co je na trhu dost často na konkrétních příkladech demonstruje dTest, a to na základě skutečných laboratorních a senzorických zkoušek, nikoli podle toho, co jedna paní povídala. Většinou obstojí slušně tak 10 - 20 % výrobků, stejné množství jsou co do kvality úplné propadáky a zbytek je "šedý průměr", podmíněně a spíš jednorázově konzumovatelný :-).
Hm, tesi mne, ze mame potraviny lepsi, nez za bolsevika. Jen mi unika, proc treba ty lepsi uzeniny a syry jsou stale jeste hnusne ve srovnani treba s cimkolovi, co se prodava v Italii nebo Francii. Pricemz konkretne v Italii by to clovek mozna koupil i levneji, nez v Cechach. A to je tam salamu a syru tolik, ze clovek nevi, ktere si vybrat, protoze vsechny koupit nemuze. V Cechach je pak zejmena syru tolik, ze clovek nevi, ktery si koupit, aby to pak dokazal spolknout. Volbu dale ztezuje skutecnost, ze se navzajem podobaji, jako vejce vejci. Vsechny jsou jako mastna lepkava hmota, odporna uz od pohledu.
pokud vam chutnaji italske a francouzske syry a jste mentalne vyspely natolik abyste si je tam koupil tak proc se z vas prejetim hranic do cr stava retardovany jedinec neschopny si stejny syr koupit i zde? proc kupujete hnusy a ne kvalitni syry, je jich na vyber vcetne tech vasich z italie a francie dost.
A kdo vam rekl, ze v CR jim "kvalitni" syry z domaci produkce? O to zde ale nejde. Spis o to, ze typicky supermarket prodava nejaky slusny hermelin, mozna dva cizi slusne syry a zbytek se neda jist a v rade pripadu se pak mozna ani nejedna o syr. Nicmene se nikdo nestydi to vyrabet a prodavat.
Pokud jste se prejedl ceskym syrem a bere vas ted zlucnik, neni duvodem, nazyvat lidi retardovanymi jedinci. Citite-li potrebu nekomu nadavat, odreagujte se na vyrobcich syru.
co je vulgarni na oznaceni retardovany jedinec? jak prosim nazvat cloveka co si nedokaze koupit dobry syr a jeste ho hleda v supermarketu? genius?
zlucnik me neboli syry jim spise vyjimecne, ale kvalitni kousek bych v supermarketu jisto jiste nehledal :)))
takze opet svadite vinu na nekoho jineho za vasi neshopnost.
1. Nenazyvat lidi v diskusi retardovanymi jedinci, i kdyz s nimi nesouhlasite, je minimalni zasadou slusnosti a civilizovaneho dialogu.
2. Co vite vite o tom, kde ja kupuji syr? Z me kritiky nabidky ceskych supermarketu vyvozujete, ze je kupuji tam. Ale v supermarketu je kupuji leda v zahranici, protoze tam se slusne syry sehnat daji. Dokonce i blbe Tesco v Irsku, ktere urcite neni tradicni syrovou velmoci, ma nesrovnatelne lepsi nabidku, nez supermarkety v CR. A dokonce i prodava par syru irske produkce o kvalite, ktere bohuzel zadna ceska produkce nemuze konkurovat.
3. Tohle bude asi nejake ceskem specifikum. Nekdo neco kritizuje a nekdo jiny hned prekrouti diskusi a sdeli kritikovi, ze se vlastne jedna o jeho neschopnost. Cili ja reknu, ze ceske supermarkety prodavaji hnusne syry. Nacez vy uplne odbocite od predmetu kritiky a reknete, ze je to moje chyba, ze si neumim koupit syr. Nebojte se, syr si koupit umim. Ale na skutecnosti, ze ceske supermarkety prodavaji hanebny hnus (nejen syry), to nic nemeni. Priste se vice venujte tematu a mene neopodstatnenym osobnim utokum.
1) tady se neshodneme, politicky korektni diskusi hledejte jinde. zasadne nikomu v diskusich vulgarne nenadavam, ale nevidim duvod proc nepouzit slovo retardovany/slaboduchy kdyz se z prispevku domnivam, ze takovy onen diskuter je
2) tady se veskrze shodujeme ze nabidka je mizerna, proto (a s tim souvisi i bod 1) je mi divne ze shanite kvalitni syr v odpadkovych super/hyper misto specializovane prodejny kde prodava clovek co syrum rozumi.
3) to neni zadne prekrucovani. pokud napisu, ze v domacich potrebach nesezenu autodily tak se nedivte, ze si budou lide tukat a celo. chapu ze venku obcas neco koupite i v obchodaku, ale rozhodne ne zadnou top kvalitu. asi jsem zmlsanej, ale kdyz chci dobre vino tak preferuji vinoteku a kdyz maso tak privatniho reznika, ale nikdy regal v super-hyper.
Jenze v beznem zahranicnim hypermarketu maji lepsi vyber vin nez v mnohych zdejsich vinotekach. Totez bude se syrem.
Zkratka to co muzete v zahranici kupovat v beznem hypermarketu, pro to musite u nas jen do specializovane prodejny. Je to normalni ? Pritom je to u nas samozrejme i drazsi.
1) Nikdo po vas nezada politicky korektni diskusi. Pouze zaklady slusnosti. To je ale v zemi, kde se vetsina obyvatelstva oslovuje "helevole", prilis tvrdy pozadavek.
2) Nikdy jsem nerekl, ze shanim kvalitni syr v prodejnach odpadku. Pouze konstatuji a kritizuji situaci. A rikam, ze v jinych zemich tomu tak neni nebo alespon ne do takove miry, jako v CR.
3) Jestlize vam nekdo rekne, ze v domacich potrebach nesezene autodily, je to jiste divne. Jestli vam ale rekne, ze v prodejne potravin nesezene potraviny, ale odpadky, je to divne z uplne jineho duvodu. Ne proto, ze hleda neco v prodejne, ktera nic takoveho nema na programu, ale proto, ze hleda neco v prodejne, ktera to na programu ma, nicmene to nenabizi.
BTW, v rade zapadnich supermarketu mozna nesezenete to uplne maximalne spickove vino, nicmene tam sezenete radu velice slusnych vin. Divil byste se treba, jaky je rozdil v nabidce vina mezi Makrem v Belgii a Makrem v CR. A ne, ze by ta vina v Makro CR byla zpusobem odpovidajicim kvalite levnejsi. V Makro Belgie koupite pri trose stesti Bordeaux v reklame i za 4€ a jedna se o znacne kvalitni vino, ktere snese deset let zrani ve sklepe. Az na takove mezi temi splasky narazite v Makro CR, dejte mi vedet.
ja nepopiram, ze v zahranici muze byt situace lepsi. jen se podivuji, kdyz je vseobecne znamo jake zbozi u nas super-hyper prodavaji, ze se tam vubec obtezujete shanet kvalitni potravinu.
zrovna vami zminovane makro bych radil na spicku vsech obchodnich retezcu v cr. zbozi se tam da koupit velice kvalitni. duvod proc ja preferuji mensi kramky je ten, ze clovek ktery mi danou vec prodava tomu i rozumi. kdyz se v lidlu zeptam "prodavacky" zda maji nejake starene jihoamericke hovezi tak na vas bude cumet jako jojo, protoze netusi co je starene maso a ze nejaka jizni amerika vubec existuje, zaregistruje maximalne hovezi a pokud mate stesti navede vas k regalu s klizkou (nic proti ni, lepsi maso spolu s ohankou na polivku neznam).
Predstav si, ze jsou lide, kteri na klavesnici diakritiku nemaji nebo, pokud maji, patri nespravnemu jazyku. A nebo, az za sve texty budu brat penize, budou kvalitne opatreny diakritikou. Krome toho si nemyslim, ze moje chybejici diakritika je pricinou mizerne urovne a vyskych cen potravin v CR.
No nic, mej se.
Pokud si doma vyrábíte minerálku, chodíte do Lidlu na kupovat stařené jihoamerické hovězí, tvrdíte že Makro je špičkou obchodních řetězců, kližka je nejlepší maso na polévku a že v menších krámkách pracují pouze odborníci, pak jakákoli diskuze s vámi, je naprostá ztráta času. To co tu předvádíte je typický trolling nebo jste retard a nevíte o tom.
pretocil jste to vyborne. mozna jsem troll i retard, ale vy nechapete vyznam psaneho textu.
nikde jsem nepsal ze si delame vlastni mineralku ve smyslu mineralni vody, ale limonadu viz ma odpoved vyse - tulda failed
opet jsem nepsal ze chodim do lidlu kupovat starene jihoamericke hovezi, ale udaval jsem to jako priklad "kdyby" - tulda failed
nikde netvrdim ze je makro spickou, pouze jsem napsal, ze mezi ceskymi super/hyper je nejlepsi protoze tam koupite i velice kvalitni suroviny (oproti ostatnim) - tulda failed
ano tvrdim, ze klizka s ohankou jsou nejlepsi maso na polevku, s cim mate u tohoto tvrzeni problem?
nikde jsem nenapsal, ze v malych kramcich pracuji POUZE odbornici to si jen vymyslite dalsi argument, psal jsem ze tam pracuji lide kteri sortimentu rozumi coz nevylucuje, ze nekde v malym kramku prodava uplnej blb.
takze jste pouzil 5 duvodu proc je diskuse se mnou ztrata casu a pritom jsou 4 z nich prekrouceny na neco co sem nikdy nenapsal a u jednoho (maso na polevku) nemate zadny protiargument, tak co s vama tuldo? ignorovat?
ted si ujasneme cemu rikame klizka protoze zde nejspis doslo k onomu nedorozumeni. vyraz klizka pouzivame u nas pro maso, predevsim predni hovezi, ktere je prorostle onou tuhou rosolovitou hmotou - klizkou. neni to ona hmota samotna jako treba u kravskeho rypaku - u nas pouzivame vyraz kravsky fucak. z toho naopak lze udelat dobrotu kdy fucak nakrajite na megatenke platecky a ty nalozite se zelim, cibuli a feferonkama do laku jako na utopence a za takovych 18-20 dni z toho je neskutecna dobrota :)))
Fujtajksl, nechte toho, jsem po veceri. To uz snad radsi francouzskou andouillette, "jirnici" udelanou komletne ze strev. Po nekterych se cloveku ani zaludek moc neobraci, po vetsine ale ano. I kdyz lyonska specialitka z telecich tvari i s chlupy v bile omacce take neni k zahozeni. Takove dietni jidlo, protoze do toho clovek jednou dloubne a zbytek da psovi, takze tloustne pes.
Kližka je (podobně jako koleno) plná naproto skvělého masa. Flaksy se pochopitelně musí vykrájet a blány zvolna rozdusit. Odpor ke kližce pramení z dětství a je dán špatnou zkušeností (typicky odfláknutá příprava a příliš krátká doba úpravy). Dávám sice na polévku přednost žebru nebo oháňce, ale kližkou se nic nezkazí, kdepak. :-)
Za vysoké ceny mohou přemrštěné marže řetězců, říkají potravináři http://ekonomika.idnes.cz/ceny-potravin-v-retezcich-v-cr-deg-/ekonomika.aspx?c=A130218_140916_ekonomika_spi
No vida, po deseti letech se o tom konecne smi otevrene psat i ve 'velkych' mediich.
i pan Steinhauser má máslo na hlavě. Před nějakým časem tvrdil, že bere prasata výhradně od českých zemědělců, ale nebyla to pravda, vozil vepřové půlky i ze zahraničí. Před rokem našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v jeho salámech nepřípustné strojně oddělené maso. Steinhauser se chlubí svými špičkovými výrobky, jako jsou špekáčky, ale už se nechlubí jinými výrobky, které jsou dělány na hraně předpisů. Dokonce nemá pro jistotu na svém webu uveřejněno ani složení svých výrobků.
Když srovnává výrobky za socialismu a dnes, pak by měl najít recept na gothaj a na junior. Za socialismu se do nich nepřidával ani separát, ani voda s moukou a zahušťovady. On to do nich dává. Takže pokud srovnává tesilky s dnešními kalhotami, tak ty dnešní kalhoty musí být od Vietnamců a po jednom praní se rozpadnou.
Přesně. A jak to, že tohle nezazní v článku? Vždyť to by mělo být to první, co novinář udělá - rozcupuje jasné lži a ne že nechá toho dědulu lhát od A až do Z a nenapíše k tomu ani písmenko. Tyhle vaše dva odstavce by se za ten článek měly přidat, když už autor pan Havel nedokáže něco takového sepsat sám.
Našel jsem na webu jeho článek Kvalita tradičních českých masných výrobků http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=7&id=452 , v němž jasně říká, že kvalita masných výrobků klesá. Je to sice článek z roku 2003, ale pan Steinhauser jasně a zřetelně říká, že po uvolnění norem to šlo s kvalitou masných výrobků dolů. Ve stejné duchu se nese článek publikovaný v Řeznicko-uzenářských novinách v loňském roce. http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=cB64n2Hq428%3D&tabid=730&language=cs-CZ .
Pokud se kvalita masných výrobků počátkem 90. let zhoršila, tak to znamená, že předtím musela být lepší. Tudíž ty tesilky musely být sakra superkvalitní!!!
Odebírám dTest a pravidelně jsou v něm testy potravin a zmínky o platných normách. Téměř všechny potravinářské normy byly zásadně změkčeny. Napadá mne např: majonéza (8 vajec vs. 1 vejce na kg), kysané zelí (povolení přísad konzervačních látek, takže se teď zelí dá vozit přes celou Evropu, ale je mrtvé), atd. atd. Mléko, kolikrát se mámě při vaření dětské krupice zgrclo. Dnes? Jo, dají se koupit kvalitní potraviny, ale často je jejich výběr otázkou náhody a štěstí.
"Odebírám dTest a pravidelně jsou v něm testy potravin a zmínky o platných normách. Téměř všechny potravinářské normy byly zásadně změkčeny"
Napište to na rovinu: normy byly zničeny. Proto, aby se nejjakostnější látky z každé suroviny ( např. smetana z mléka ) daly krást ve velkém, a vyvážet na Západ, a ze Západu nám, do okupovaných zemí býv. sovětského bloku, vozit odpadky.
Kdo si myslíte, že to udělal ? Češi ? Poláci ? Rusové ? Jugoslávci ? Ne, okupanti z EU.
To je sice krásné,že za 1 kvalitnější potravinu dám jen o málo víc,ale když to pak sečtu,dám za jeden nákup o několik stovek víc a to už si může dovolit jen málokdo. Chtěla bych autora článku vidět vycházet z pár tisíc korun měsíčně na jídlo s touto jeho filozofií,to by se asi dva týdny postil.
Ano, také jsem si spočítal, že kdybych kupoval všechno jakostní ( nikoliv s prolhanou nálekou "BIO", ale skutečně hodnotné potraviny, které každý duševně zdravý člověk pozná podle přírodní chuti a vůně ), musel bych za potraviny vydávat měsíčně 7000 Kč jako jednotlivec. A na to opravdu nemám. Vydávám 2500 Kč za to nejnutnější ( chléb, mléko, máslo, ... - dále nebudu rozepisovat, aby to okupanti z EU nezničili nebo nezdražili ).
Tento člověk lže.
Je to manipulátor - je nebezpečný. Proč ?
Řekl např. že za komunismu byly potraviny horší než jsou dnes.
Není to pravda. Dříve nebyly potraviny geneticky modifikované ( pozměněné ), s přidávanými hormony a chemikáliemi.
Dnes jsou. Jsou poškozené nebo zničené. Nevhodné do lidského těla. Buď ho pomalu otravují ( usazování ) nebo rovnou ničí ( rakovina ).
A tento člověk říká, že jsou dnes potraviny lepší, než byly dříve. Lže, a jde proti lidstvu.