No, špekáčky se celkově nezlepšily. Došlo pouze k tomu, že poté co byla zrušením našich přísných norem i jejich výroba totálně puštěna z řetězu (a na trhu se pod označením špekáček prodávala směs mouky a kuřecího separátu), tak poté byly znovu zavedeny předpisy (jiné a mírnější než ty původní), které definovaly kolik masa musí být v uzenině, označené jako Špekáček. Díky tomu se uzeniny, které neobsahují požadované množství masa, už nesmí prodávat jako Špekáček, ale mohou se prodávat třeba jako buřt. Ale POZOR, pokud si koupíte výrobek označený jako Špekáček, vyrobený mimo území České republiky, tak ten už výše zmíněný předpis splňovat nemusí. Tento přepis totiž platí pouze pro výrobce na území ČR. Takže shrnuto - současné Špekáčky sice opravdu zlepšily, k původním špekáčkům se ale pouze přiblížily. A to platí pouze pro Špekáčky české, nikoli třeba pro špekáčky slovenské nebo polské (a že těch polských tady v obchodech bude).