Milý pane, asi si vyděláte víc, ale kdyby jste měl žít z toho, z čeho žijí důchodci, nakonec byste zjistil, že některé potaraviny už jste léta neochutnal, jen právě proto, že chcete jíst kvalitní potraviny. Když se podíváte na ceny, přečtete si, co všechno dané potraviny obsahují, odcházíte bez ní. I to pitomé kysané zelí v sáčcích, už dávno čtu, co takové zelí obsahuje. Ještě před pár lety byl obsah surovin na sáčku zelí, sůl, kmín, což je normální složení. Dnes jsou tam konzervanty, voda, co má dělat voda v kysaném zelí, nevíte? Tím samozřejmě nemyslím zelnou šťávu, která je v kysaném zelí v klasickém složení. Anebo majonézy, jsou drahé jako hrom a přečtěte si ČSN z padesátých let, co má taková majonéza obsahovat, osm vajec na kilo majnézy, kolik je jich tam dnes? Ony ty normy asi k něčemu byly, tak se okamžitě po listopadu zrušily, lidé musí jíst, tak je nejsnadnější je okrást na jídle. Anebo zmrzliny, marně hledáte v pultech normální smetanovou zmrzlinu, všechno jsou nahrážky, vysvětlíte mi, co je to rekonstruované mléko? A když objevíte zmrzlinu za smetany, tak odcházíte s prázdnou, protože prostě na ni nemáte. Dokonce i do uzeného cpou sajrajty, proč? Projdete regály, přečtete složení, podíváte se po cenách a řeknete si, nedá se nic dělat. Naštěstí existují malé výrobny, které nemusí okrádat, za přiměřenou cenu prodávají kvalitní masné výrobky, občas si dovolíte kvalitní jogurt ve skle z Madety, který má pořád chuť stejnou, jako předlistopadové jogurty.
Pak se clovek vrati z dovolene z Recka nebo z Italie a vzpomina na tu jejich skvelou smetanovou zmrzlinu.
Ono te sracky z rostlinnych tuku se taky da snist nekolikrat vic nez kvalitni smetanove zmrzliny. Nejak se nam tady ten kapitalismus vymknul kontrole a bude trvat jeste dlouho, nez se to trochu napravi.
nechapu posedlost normami. proc by na vsechno mela byt norma? nechcete jeste aby vam z mestskeho uradu posilali idelnicek abyste vedel co mate jist? a co treba kdy se mate umyt a vymenit si pradlo?
to jsou lidi i po 20 letech tak nesvepravny, ze se nedokazi rozhodnout zda si koupi burt s 80% podilem masa nebo 70% plnidel a separatu?
az lidi zapoji mozek a prestanou kupovat nahrazku v lidlu a radeji nakoupi kvalitni maso u reznika tak nebudou mit duvod neustale remcat.
vetsinu tzv. problemu co vsichni neustale svadi na stat/vladu/nekoho tak si za ne mohou sami protoze nepremysli a nejradeji by aby jim peceny holubi litali do huby.
A to je právě to. Normy byly právě kvůli tomu, aby výrobci nedělali z lidí požírače odpadků. U té normy na kysané zelí je přesně předepsáno, co do kysaného zelí patří - sůl, kmín a i cibule, výslovně jsou zakázány konzervanty a jiná chemie a lze se dozvědět, že v zimě se muselo kysané zelí v plastovém sáčku prodat do čtrnácti dnů, v létě do desíti. Nechci úředníka, aby mi řekl co mám jíst, ale možná, že by byl k tomu dobrý, aby mi řekl, co mám dělat, když chci koupit kvalitní kysané zelí, zdroj vitamínu C a nehledat je po obchodech lupou, protože díky tomu, že ty normy zrušili, nezbývá mi nic jiného, než si i to kysané zelí udělat sama. Takový obyčejný výrobek, by se řeklo, ale není k dostání. A krucinál, které potraviny si budu muset udělat sama, když pořádné nejsou?
To, co povídáte o těch pečených holubech je skutečná demagogie, protože jsem jasně napsala, že já sleduji kvalitu potravin už pěkně dlouho a jsou věci, které prostě nekoupím, protože nejsem prase, ale odcházím z obchodu dost často s prázdnou, protože to bych projedla celý důchod a jak víte, důchody jsou takové, jaké jsou. Ty buřty, o kterých ale mluvíte, bych nevzala do pusy ani náhodou. Ale zkuste u nebalených uzenin zjistit, co obsahují, to můžete zapojovat mozek do aleluja. Pořád mluvíte o jednom jako mlejnek, ale pravda je úplně jinde..
norma tu neni proto aby vyrobce nedelal z lidi pzirace odpadku. to ze sebe delaji lidi sami, kdyz ten odpad kupuji. pritom staci pouzit mozek a smejd nechat v regalu a koupit kvalitni surovinu. vsechno je dnes dostatecne oznaceny aby i retard poznal nahrazku od kvality.
kdyz vas tak trapi nevhodne slozeni zeli tak proc nevenujete 30min prace a mate doma 5l zelak ve kterem je pouze to co chcete vy. ps kupovane zeli jsme doma nejedli ani za bolsevika, pekne jsme vzdy nalozili 30l zelak a bylo zeli na cely rok.
u nebalenych masnych vyrobku vam musi slozeni sdelit prodejce, trvejte na tom.
chapu ze je pohodlnejsi (sam jsem od prirody lenora) vsechno koupit, ale pak musite delat kompromisy. u nas napriklad rajcatovy protlak aka kechup delame doma. 5l sklenice vydrzi na rok. pastiky taky obcas delame a rozhodne nekupujeme, limonady/mineralky to samy, jen domaci vyroba. jsou to casove nenarocne ukony, mate presne to co pozadujete (kvalitu/chut), vyjde to levneji nez na kramu viz. domaci pastika z telecich jater s mandlema a prosciuttem vs humus s nazvem majka v obchode.
kdyz dnes clovek chce kvalitni jidlo musi bud zaplatit, nebo si pomoct trosku sam. jelikoz pochazim z vesnice a za bolsevika opravdu clovek nevedel zda zitra bude krome mlika, masla a chleba i neco jinyho tak jsme doma delali hodne veci. od kompotu, dzemu, okurek pres luncheonmeaty, pastiky, sunky, klobasy po zavarovany maso ve sklenici, tlacenky nebo nalozene a vyuzene cele kyty ze selatek, ktere pak visely v komore kam jsem pekne prisel s nozem a zakrojil co hrdlo racilo.
Vy jste buď rozený srandista nebo vás doma při té domácí výrobě všeho možného mlátili přes hlavu...
"u nebalenych masnych vyrobku vam musi slozeni sdelit prodejce, trvejte na tom."
Zkuste někam zajít, zeptat se paní/slečny za pultem "Z čeho se skládají tady ty buřty za 99,-" a pak sem napište její odpověď...
mě se nelíbí, pokud někdo napíše, že jsem nesvéprývný blb, který odpadky od kvalitních potravin nepozná a když mi někdo napíše, že to co bylo kvalitní je odpadek z nějakého pofidérního kritéria i když podstatná jsou kritéria úplně jiná a ano je to na úrovni zločinu a pokud by někdo takové pisálky pozavíral tak se nebojte, budu jen tleskat, klidně komunisticky