Jsem už starší, takže si tu dřívější kvalitu pamatuji.
Rozhodně se dřív dal např. šunkový salám jíst i po 2 dnech. Dneska je to oslizlý hnus a taky po zakoupení div
nekape. Je v něm tolik vody, že by se dal ždímat. Jinak dnešní kvalitní výrobky také šetří mé oblečení- rozhodně se mi nestane, že po zakousnutí do párku vystříkne omastek a umaže mi oblečení.Jen jsem zvědavá, kdy tam přestanou dávat i ten separát.
PS: odbočím- zrovna svačím jogurt- dřív mi jogurt po 2 dnech v lednici vybouloval víčko, jak byl živý.Dneska živé jogurty vydrží beze změny rok a nežerou ho ani bakterie.
Vidite, a ja mam zase vzpominky jine. Jogurt byl jeden, chleba byl jeden, salam byl jeden a ten slavny banan nebyl. Neco se dalo jist, ale naprosto chybel vyber, jedine prijemne zkusenosti byly s tim, co jsme si dokazali vypestovat sami nebo sehnat z venkova. V tomhle se moc nezmenilo, ale mam mnohem vic na vyber vcetne tech opravdu dobrych veci. Pokud ale lide umi volit jenom mezi cenou a nadavanim, muzou si za sve neprijemne zkusenosti sami.
Obecne si myslim, ze potraviny nejsou dnes zadne velke tema, ale pro velkou cast spolecnosti zrejme nic dulezitejsiho nez zakladni potreby na svete neni.
Ano, neda sa nez suhlasit. Pan kvazi VZDELANEC sa nam snazi natlacit kapustu do
hlav. Spolu s redaktorom Vitalie. Co by nam asi povedal o kanibalizme hovadzieho
dobytka krmeneho masokostnou muckou a BSE? Ze masko s transgennymi virmi je faj
n -))). A nepovie, ze EU sa snazi a je na njlepsej ceste znova zaviest tento skv
ely system. A pri vetach, ze kedysi boli potraviny rovnaky sunt ako teraz, sa py
tam vazne, ci nie je pacientom niekde na psychiatrii??
Tak nech si kludne da na ranajky polske susienky s jedom na potkany, posypane ce
starskou solou a medzi ne hovadzie masko s DNA konika...dobru chut mu zelam.A sa
mozrejme nazdravie s metanolovou vodkou....
To co sa deje dnes, je planovane vedome znizovanie kvality po maximalnu unosnu m
ieru....Novy Boh pan Euro ma proste take plany....
A tymto sa aj pripajam k niekomu co to pisal predomnou: Prestavam tento web navs
tevovat a citat, ked je schopny zverejnovat take bludy....
S pozdravom Parok v rozku
Zajimava logika, kvalitni potraviny jsou drazsi (spravne: silene predrazene) protoze je malokdo kupuje. Co s tim ?
1. presvedcit lidi dalsi lzi, ze maji kupovat jeste vice predrazene potraviny, pak dostanou kvalitu. Pri ceskych platech a tim az 8x mensi kupni sile (cca 4x nizsi platy nez na zapade + v CR cca 2x drazsi stejne potraviny) mala nadeje.
2. snizit cenu kvalitnich potravin na cenu obvyklou v zahranici, lide je zacnou vice kupovat. Pokud si nedoslapne stat nebo dodavatele na silene marze zdejsich supermarketu, opet mala nadeje.
3. nechat to tak jak to je, takze to nema zadne reseni.
zajimave, mozna je pro vas kralik z malochovu za 170 drahy, ale klidne platite "levne" kure za 110 ktere je nadopovano ze 30% solnym roztokem.
kvalitni potraviny nejsou drahe, lide jenom neumeji pocitat. proto si koupi kecup za 20kc kde je 70% jablek a nadavaji na ten skutecne rajcatovy za 25kc jak je desne drahy.
chce to pouzivat mozek a ne jen koukat na cedulky akce/sleva, ale taky zda neplatim za vodu misto masa napariklad. jo a ten vas oslizly sunkovy salam nekupujte kdyz je tak hnusny, bezte si koupit o 20kc na kile drazsi sunku od kosti u poradneho reznika a za vase penize nedostanete pul vody a pul masa, ale 100% masa, ve finale oproti tomu sunkaci jeste usetrite.
tak to jste velice nenarocny konzument a musite si dnes pripadat jako v raji, kdyz byste ho vymenil za dnesni kvalitni uzeninu.
jedno !s! nebo dve, nakupovat si tam mohlo dovolit par lidi se slusnym prijmem, nebyla to zadna samoska za par kacek. jaka to byla slava kdyz tatik prinesl parkrat do roka prazskou sunku v plechovce.
No vidíte: jogurt jeden, chleba jeden, salám jeden, a jak nám šmakovalo. Dnes jogurtů deset, chlebů deset, salámů deset - ale žrát se dá zase jen ten jeden.
Příklad za všechny, vepřové a hovězí konzervy ve vlastní šťávě: na trhu jich je snad pět, ale s původní kvalitou je vzdáleně srovnatelná jediná z nich (shodou okolností dělaná v Čechách v licenci původního čínského výrobce).
Ono se zdá, že máme lepší výběr. Ale mít na výběr z deseti nepoužitelných výrobků namísto jednoho solidního, je to opravdu výběr? Není to jen iluze výběru?
Zrůdnost celého toho systému nám dojde teprve v okamžiku, kdy si uvědomíme, že těch deset různých značek ve skutečnosti patří dvěma nebo třem stejným vlastníkům (u nás typicky 1) Unilever, 2) Nestlé nebo Kraft, 3) Babiš).
No, já jsem věkem už pamětník a je to jak u čeho. Třeba uzeniny byly za socialismu poměrně slušné, výběr sice menší než dnes, ale zase méně často ošizené. Naproti tomu situace s masem jako surovinou je nesrovnatelně lepší dnes, tehdy se kupovalo podle toho, co se právě náhodou sehnalo, dnes je to lepší (a pokud máte možnost chodit do Makra, tak přímo propastně lepší). Mléko se spíše zlepšilo také.
U jogurtů narostl výběr a není problém koupit lepší, nicméně zase se vedle nich vyskytují druhy, které jsou katastrofa. To samé sladkosti - není problém koupit větší výběr lepšího, ovšem paralelně se vyskytují náhražky, které by před rokem 1989 nehrozily.
Prostě celkově vzato je opravdu dnes možné sehnat vyšší kvalitu i výběr a ani se nemusí jít na vyloženě vyšší cenové kategorie, ale je nutné být více obezřelý, aby se člověk vyhnul některým "úletům", což naopak dnešní době ke cti neslouží...
Jakým fujtajblem se polévaly nanuky? Stejným jako dnes, tukovou polevou. S tím rozdílem, že tenkrát byl ten nanuk za třicet haléřů a s mlíkem, dnes za patnáct korun a bez mlíka. :-)
A "nugát" (taky už si nevzpomenu, jak se to jmenovalo, ale znám to, mělo to tuším žlutý obal a dělala to čokoládovna ve Velimi... já to neměl rád bo se to lepilo na zuby, ale táta se po tom mohl utlouct) se neprodával místo čokolády, ale VEDLE čokolády. A že to byla čokoláda jak víno. Třeba taková Barila. Nebo takové ty miničokoládky s princeznami - mléčná byla modrá a hořká červená. Nebo Studentská pečeť (kterou si mohl dovolit i chudý student, a narozdíl od té dnešní chutnala jak má). Milánská směs.
Já už asi vím, proč se lidi o tohle pořád hádají: protože pamětníci srovnávají hlavně ty výrobky, které znají z minula, a u těch se kvalita většinou skutečně objektivně zhoršila. A prostě dnešní paštika májka NENÍ paštika májka a dnešní pribiňák NENÍ pribiňák a dnešní studentská směs NENÍ studentská směs a dnešní vysočina NENÍ vysočina a dnešní poličan NENÍ poličan a dnešní znojemské okurky NEJSOU znojemské okurky a dnešní třená niva NENÍ třená niva a dnešní oplatky florenta NEJSOU oplatky florenta a dnešní nanuk míša NENÍ nanuk míša a dnešní kofola NENÍ kofola a dnešní bikava NENÍ bikava a dnešní granko NENÍ granko. A bohužel to platí i u západních výrobků, ať už těch, co se sem dostaly dřív, nebo i těch, co jsme je po roce 1989 dostali na chvíli ochutnat, než nám místo nich začali hrnout výrobky v licenci z Polska: coca cola už NENÍ coca cola a kinder vajíčko NENÍ kinder vajíčko a milka NENÍ milka a magnum NENÍ magnum a tyčinka bounty NENÍ tyčinka bounty a kečup heinz NENÍ kečup heinz. Znáte ten film "Invaze zlodějů těl", jak tam ty rostliny z vesmíru zabíjejí lidi a vydávají se za ně a myslí si, že nikdo nic nepozná? Jak tam ten zoufalý stařík naříká "Moje žena už není moje žena!" Tak něco takového zažívám pokaždé, když jdu na nákup: Moje jídlo už není moje jídlo! Jenomže já je poznám. :-)
Naštěstí vím, jak s vetřelci vyběhnout: nakupuju základní suroviny u malovýrobců a u zbytek se postarám sám. Když to takhle uděláme všichni, Nestlé si sbalí hnízdo a potáhne k čertu (odkud beztak přišlo). :-P
Nabudu to rezebirat cele, ale zamerim se na jednu vec, ktera mne celkem hnete uz delsi dobu a tou je zminovane pecivo. K Vasemu prispevku pak dodam, ze nevim, kde jste zil, ale ja si vzpominam, ze chleb byl u nas v krame minimalne kminovy a podmaslovy.
Bohuzel dnes pokud si v CR (nejen v Praze) kupuji balene pecivo, stava se ze si je prinesu domu jiz s kozichem z plisne a to ma podle obalu jeste par dni vydrzet. Onehda to muj tata nevydrzel a ptal se prodavacky, zda ty plesnive fleky jsou v cene, nebo za priplatek...
Co se mne tyce, mam jiz nejakou dobu moznost srovnavat, nebot pracuji v zahranici. Musim rict, ze po odchodu z CR jsem si zase zacal na chlebu pochutnavat a mohu si ho koupit jen tak a s chuti snist. Ke vsemu pak mi za posledni dva roky ani jednou nezplesnivel. Posledni vydrzel v sacku na pecivo vice jak tyden a krom toho, ze byl vice vyschly, zustal pozivatelny a stale chutny!
a proc si kupujete plesnivy chleba? jste normalni? proc si nekoupite kvalitni kvaskovy ze zitne mouky ktery vam pod uterkou vydrzi mekky a vonavy tyden?
prosim nesvalujte svoji neschopnost na system, dnes si muzete produkt vybrat a jestli toho nejste schopen je to vas problem, za komaru jste mel na vyber veku ci bochnik a tim to haslo.
Chleba byl jeden? Nebyl, byl obyčejný, byl výražkový, byla cihla, už si je ani nepamatuju. A rohlíky? Kam zmizely výborné karlovarské rohlíky, prozradíte mi? Moc mi chybí, byla neskutečně dobré. A salámů bylo na výběr spousty, od nejlevnějších, po nejdražší a člověk věděl, co jsou zač, žádný škrob a separáty. A když člověk koupil párky, nebyla z nich po uvaření hnědá kaše a když jsem si koupila sekanou, byla tak dobrá, dnes kupovanou sekanou nejím, po ohřátí z ní teče nějaký červený sajrajt, málem jsem se pozvracela. Dokonce i takové věci, jako jsou vepřové a hovězí konzervy už neexistují, jen nějaká podivná hmota v konzervě, dnes bych si je na vandr nekoupila. Mně stačí obyčejné potraviny a suroviny k vaření, kašlu na kaviáry a kdejaký drahý zahraniční dovoz, ráda bych si dala obyčejnou paštiku, ale abych nejedla sajrajty, musím si ji udělat sama, milý pane.
Pokud máte možnost se s někým stavit v Makru, tak se na sekanou podívejte - zcela běžně je ta podobná té "staré klasické" ke koupi a chutná dobře. A přitom to není nic drahého, není to absolutní cenový lowend, ale pořád jsme spíš v nižší hladině...
Téma k diskusi tedy není to, že by kvalitní sekaná nebyla, ale proč není stejně běžně jako v Makru k vidění i v běžných hypermarketech.
přesně tak, já ještě vím o místě, kde je karlovarský rohlík k sehnání, ale jak se crvkl a vyschnul to se nedá srovnat, já pamatuji, že se jedl jako delikatesa ještě třetí den, dnes je už večer tuhý a hlavně chuťové vyprázdněný..
raději jeden takovej rohlíček než deset těch podělaných poslkých přemražených a dočasně čerstvých 5 minut po upečení bagetiček..
Prý jeden salám, chleba atd. Pán asi žil v jiné ČSSR.
Turistický salám, lovecký, gothaj co se dal krásně osmažit, šunkový a např tyrolský. Toliko co si pamatuji "jeden" salám.
Chleba si pamatuji minimálně dva druhy. Tenkráte jsem to neřešil. Jeden měl tvar veky a další byl kulatý. A myslím, že by se nechalo takto dále pokračovat.
Kybernete, co to tu meleš? Jogurt jeden? salám jeden? chleba jeden? Kdes žil? Tady určitě ne. Salámy, chleba i jogurty se daly jíst a chutnaly. Dnes salámy ani psi nechtějí, je to hnus fialový. Bez banánů se obešli i naši předkové a já na nich nic extra nevidím a klidně se obejdu ( v našich zeměpisných šířkách nám nic dobrého nepřinášejí).
Se divím, že se divíš, že pro pro velkou část společnosti zřejmě nic důležitějšího, než základní potřeby na světě není. Napřed mysli, než něco takového vypotíš a buď rád, že ty máš na víc, hlavně na výběr těch opravdu DOBRÝCH věcí. :-D :-D
Hm, ja si zase pamatuji parky zasadne zkysle, protoze je vozili na Avii pod plachtou na slunci a ne v lednicce. Salamy take zasadne zkysle, jak je reznici maceli do vody, aby ztezkly. Mlete maso, ktere clovek od reznika odnesl domu rovnou do mrazaku a nez stacilo zmrznout, zacalo hnit a smrdelo tak, ze by to clovek nedal ani psovi, protoze bylo nepochybne take macene....
Vy mozna doma maso, pred vlozenim do mrazaku, vkladate do kapalneho dusiku. My meli akorat obycejnou Calexku a v te, nez neco v mrazaku zmrzne, trva to radu hodin. Zejmena kdyz je toho nekolik kilo.
Opakuji: Nebyl jste u toho, tak si prestante myslet, ze to vite lepe, nez ja, ktery u toho byl. V opacnem pripade jdete delat poradce vlady. Takove, jako vy, kazda zeme potrebuje v uplne jinych pozicich, nez je nejaka diskuse na foru.
Nebyl jste tam, nicmene to vite lepe, nez ucastnici udalosti. Nez byste priznal, ze se muzete mylit a ze jsou na svete veci, ktere neodpovidaji vasim teoriim, budete se radsi i nadale prekonavat ve vymysleni dalsich invektiv. Budte tak laskav a polibte me v zakonceni zazivaciho traktu. Diskuse s vami je ztratou casu, tim spise, ze opravdu necitim potrebu vas donekonecna presvedcovat o pravdivosti udalosti, kterou jsem sam zazil, i kdyz se vam zda nepravdepodobna.
Vidíte, a já jsem poznala zkyslé sunky a párky až po revoluci, dříve jsem ani netušila, že mohou takhle zkysnout a dneska už druhý den v ledničce jsou oslizlé a kysele páchnou, stejně jako šunka, anglická slanina, chlazené maso, pokud se hned nezmrazí nebo okamžitě neuvaří¨, už druhý den v chladničce smrdí. A ten karlovák jsem loni kopila v Krušovické pekárně a byla jsem moc zklamaná, s karlovarským rohlíkem to mělo společné jen jméno. A taky ještě pamatuju, jak chutnaly koláče z pekárny, jako od maminky, dnes ty suché placky s různou nádivkou už dávno nekoupím, raději si upeču svoje.
Asi zalezi na tom, kde jste zila a tedy do ktereho vyrobce "spadove oblasti" jste patrila. V Praze 2 a okoli to nebyla zadna slava. A treba za chleba by vyrobce zaslouzil napichnout na kul. A pritom byla v Ceskoslovensku mista, kde meli chleba skoro jak z pece na drevo, jako kdysi.
Oni bolsevici porad meli nejake objektivni potize. Tak se parky vozily ve skrinove Avii bez chladnicky, brambory v zime take na Avii, ale ne skrinove a nemela ani plachtu, takze byly v zime porad sladke. A cocku nam pasovali znami z DDR, protoze tam se koupit dala.
aha, tak už ani čočka nebyla, jen kuchařky ji byly plné, jen naše babička nám ji dělala pokaždé když jsme ji navštívili, asi ji to také nějaký krtek propašoval až do špajzu.. hm.. nemáte tam ještě nějakou verzi té o červené kakulce? hm praha 2 a nejvíce ojebů, asi si ty stranické špičky nechávaly tam kde bydleli vozit to nejhorší, zatímco u nás na moravě nebyl problém
Ano, cocka nebyla. Jak bylo v socialismu zvykem, tak bylo radu let trvajici obdobi, kdy cocka jednoduse nebyla nikde. Mohlo to byt v sedmdesatych letech, ale presne se nepamatuji. A trvalo to dele, nez obvykle periodicke problemy s toaletnim hajzlpapirem nebo se zubni pastou, kdyz sice nekdo naplanoval vyrobu pasty, ale as ne tub na pastu a do pristi petiletky se s tim nedalo nic delat.
Stranicke spicky mely vlastni obchod, takze predpokladam, ze nedostatek cocky jinde je moc nevzrusoval.
A nez tady priste zacnete sirit sve zidealizovane vzpominky na socialismus a hojnost, ktera v nem panovala, obtezujte se pouzit Google nebo jiny vyhledavac dle vasich preferenci. Zjistite, ze nejsem jediny, kdo si na nedostatek cocky pamatuje. A kdyz nahodou byla, byla v ni hromada sutru a clovek to musel sakra dobre prebrat, aby si nevylamal zuby. Protoze to by musel jit k socialistickemu zubari a to bylo neco, co by stacilo na celou serii clanku. A, BTW, v ryzi byly mysi bobky. Nez reknete, ze ne, zajdete si k ocnimu.