Ten pán může oblbovat jak chce toho,kdo vše nezažil.Ledaccos před šedesáti lety nebylo košér,ale kvalita potravin je prostě v současné době vůdči minulosti nedostižitelná ,vzhledem ke kvalitě dnešních vstupních surovin.A ten šunkový salám v papírovém obalu za 40.-Kčs/kg byla naprostá delikatesa.Že nešel oloupat?Kolik uzeniv je dneska oloupatelných a v jakém materiálu jsou uloženy?
No, špekáčky se celkově nezlepšily. Došlo pouze k tomu, že poté co byla zrušením našich přísných norem i jejich výroba totálně puštěna z řetězu (a na trhu se pod označením špekáček prodávala směs mouky a kuřecího separátu), tak poté byly znovu zavedeny předpisy (jiné a mírnější než ty původní), které definovaly kolik masa musí být v uzenině, označené jako Špekáček. Díky tomu se uzeniny, které neobsahují požadované množství masa, už nesmí prodávat jako Špekáček, ale mohou se prodávat třeba jako buřt. Ale POZOR, pokud si koupíte výrobek označený jako Špekáček, vyrobený mimo území České republiky, tak ten už výše zmíněný předpis splňovat nemusí. Tento přepis totiž platí pouze pro výrobce na území ČR. Takže shrnuto - současné Špekáčky sice opravdu zlepšily, k původním špekáčkům se ale pouze přiblížily. A to platí pouze pro Špekáčky české, nikoli třeba pro špekáčky slovenské nebo polské (a že těch polských tady v obchodech bude).
Bohužel, i když si koupím výrobek s označením špekáček a kilo stojí 140 korun a těším se na dobrý starý špekáček, po ohřátí vyndám buď onu kašovitou hmotu, nebo pružnou červenou hmotu připomínající gumový balónek, ale klasický špekáček to není. Dříve na vše existovaly normy, i v tom článku časopisu Test o kysaném zelí je uvedená ČSN na kyselé zelí z roku 1953, která byla samozřejmě v devadesátých letech zrušená, jako všechny ostatní.