Lahodný koláč ze sezónní rebarbory

7. 5. 2020

Sdílet

RECEPT – Červené řapíky rebarbory jsou někdy až nepříjemně kyselé. Kouzlo je umět tuto nakyslost využít, skloubit s dalšími, sladšími chutěmi a výsledek doladit k vyvážené dokonalosti. Třeba v kombinaci s jahodami ve skvělé bublanině.

Rebarbora, statná načervenalá bylina, se konzumuje pouze zhruba v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka až jedovaté. Rebarbora je bohužel po většinu roku škodlivá.

Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy. S výběrem pěkné byliny vám pomohou například pracovníci na ekologické farmě. Sehnat ji můžete také například na faremních e-shopech nebo na farmářských trzích.


K jídlu využijete jen rebarborový řapík, a to výhradně v období rebarborové sezóny, tj. od poloviny května do poloviny června

Chutná zelenina bez chemie

Skvělé vaření či pečení se neobejde bez kvalitních, čerstvých surovin, to platí i pro rebarboru neboli reveň kadeřavou. Chcete-li mít záruku, že jsou produkty založeny čistě na přírodní bázi a pěstovány bez zbytečné chemie, vybírejte takové, které pocházejí z ekologického zemědělství.

Biopotraviny zakoupíte přímo na farmách, přes e-shop, na farmářských trzích i v kamenných obchodech.

V obchodech poznáte bio ovoce, bio zeleninu i další produkty ekologického zemědělství spolehlivě podle loga biolistu a biozebry. Případně vám původ musí prodejce prokázat certifikátem vystaveným jednou ze čtyř tuzemských kontrolních organizací. Co nemá certifikát, není garantováno jako bio kvalita.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Lahodný koláč ze sezónní rebarbory

Řapíky rebarbory jsou někdy až nepříjemně kyselé. Kouzlo je umět tuto nakyslost využít, skloubit s dalšími, sladšími chutěmi a výsledek doladit k vyvážené dokonalosti.

Proto je kyselá rebarbora skvělá do sladkého koláče, kam se také nejčastěji používá; určitě ji však můžete vyzkoušet také jako jednu z přísad do smoothie nebo do originálního salátu.

Rebarborová bublanina s jahodami

Suroviny:

  • 400 g bio polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. bio špaldovou mouku)
  • 1 svazek bio rebarbory
  • 1 balení bio jahod (vanička)
  • 1 bio citron
  • 200 g cukru krupice
  • 5 bio vajec
  • ½ sklenky bio oleje
  • 1 sklenku bio mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • cukr moučka na posypání

Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout těsto, které nebude příliš tekuté.

Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, navrch poklademe rozkrájené jahody a rebarboru.

Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).