Ano, je pravda, že cena sudového piva je v průměru o 35% vyšší, než cena piva lahvového. Pivovary to vždy vysvětlovaly vyšším nákladem na sudové pivo-tj. zařízení restaurace(výčep, chlazení, nerezy) a podporou prodeje-sklenice, tácky, menuboxy apod. Ono hlavní finance, které mizí jsou cena za reklamu-90% reklamy je na točené pivo. Vyjímka jsou ty ovocné "piva"-ty propagují v lahvích, petkách apod. A ano, hospodský dostává většinou každých 5let nějakou finanční injekci od pivavaru. Ta je závislá na jeho výtoči-ale ony to nejsou extra závratné částky, když to do těch 5ti let rozpočítáte a gastronomie je hodně tvrdý bussines. Co si mnoho z Vás neuvědomuje, že pivovar zdražuje často 2x do roka-někdy o 0,3kč někdy o 0,5kč... kolikrát do roka Vám hospodský to pivo zdraží? Benzín zdražuje skoro ob den, rohlíky to samé. Zase na druhou stranu, pokud se hospodský smluvně neupíše má nárok na slevu sudového piva!!!