Autor si asi nejak neuvedomuje, ze kdyz si kupuje pivo v hospode, jeho cena ma trosku vice slozek nez pivo a sud, mimo jine:
* servirky
* kuchare
* uklizecku
* provozniho
* vybaveni hospody
* pronajem prostor
* energie, vodu, odpady
* zisk pro majitele
a na dalsi jsem urcite zapomnel. Porovnavat cenu piva v hospode a lahvace v obchode je asi tak inteligentni jako se divit ze 10km taxikem stoji 300,-Kc i kdyz naklady vlastnim autem by byly treba 30,-Kc.
Asi každý řešíme něco jiného pane. Absolutně nezpochybňuji položky, které jste popsal výše, ale ...
Trochu jinak:
Koupím si lahvové pivo nějaké značky za 8.50Kč.
Jdu si kupit sudové pivo od stejné značky a zaplatím 14,-Kč za jedno pivo(česky - koupím si sud z velkobchodu - ne od hostinského). Už mi rozumíte?
Absolutně neřeším provozní náklady restaurace ani zásady zdravého podnikáni.
A nebo také - hostinský nakupuje za různou cenu lahvové a sudové - na to chci upozornit.
A když si kupuje lahváč v krámě, platí:
* prodavačky
* skladníky
* uklízečku
* vedoucího
* vybavení prodejny
* pronájem prostor
* energie, vodu, odpady
* zisk pro majitele
Aha?
Samozřejmě, typický obchod nemá obvykle ve zvyku dotovat relativně levný salám a chleba z výnosů předražených nápojů. :-)