Hlavní navigace

Lavinové cvičení chce prošetřit policie

4. 3. 2009

Sdílet

Úterní údajný pád laviny v Krkonoších byl ostrým cvičením horské služby, nikoliv skutečným zásahem. Přesto se v médiích objevily informace, že došlo ke skutečnému pádu laviny, při kterém zahynuly tři osoby. Jak se tato informace dostala do médií, nyní chce prošetřit policie. „Jaký zvolíme postup, ještě zvažujeme. Každopádně došlo k tomu, že policie na základě zpráv Horské služby šířila mylné informace, což by se stávat nemělo. Preferujeme standardní praxí osvědčené postupy, kdy je policie, tak…

Úterní údajný pád laviny v Krkonoších byl ostrým cvičením horské služby, nikoliv skutečným zásahem. Přesto se v médiích objevily informace, že došlo ke skutečnému pádu laviny, při kterém zahynuly tři osoby. Jak se tato informace dostala do médií, nyní chce prošetřit policie.

„Jaký zvolíme postup, ještě zvažujeme. Každopádně došlo k tomu, že policie na základě zpráv Horské služby šířila mylné informace, což by se stávat nemělo. Preferujeme standardní praxí osvědčené postupy, kdy je policie, tak jako tomu bylo vždy o podobných záležitostech, dopředu informována,“ uvedl mluvčí policie v Trutnově Jiří Prouza pro deník Právo. Podle něj mělo ústředí Horské služby policii informovat o chystaném cvičení.

„Pokud vím, náčelník Jiří Brožek měl dát policistům zprávu. Šlo o to cvičení co možná nejvíce přiblížit skutečnému zásahu, jinak by postrádalo daný smysl. To pochopitelně obnášelo i maximální možné utajení,“ přiblížil Pavel Jirsa z krkonošské Horské služby, patřící k velmi úzkému okruhu do akce zasvěcených záchranářů.

Záchranáři z Krkonoš v úterý odpoledne neúmyslně zmátli sdělovací prostředky. Lavina spadlá v údolí Bílého Labe v lokalitě Stříbrného hřebenu u Špindlerova Mlýna měla podle prvotní záhadně uniklé informace zasypat trojici turistů, kteří svévolně pronikli do uzavřené oblasti. Ve skutečnosti se však jednalo pouze o výcvik záchranářů.

„Během cvičení došlo k imitaci vyprošťování trojice figurantů z pod laviny. Opravdu nevím, odkud vzešla spekulativní, nikým z povolaných nepotvrzená informace o zasypaných lidech lavinou a už vůbec ne o záchranářích uvízlých pod lavinou, která se měla uvolnit během cvičení,“ doplnil Ludvík Strejček z operačního střediska krkonošské Horské služby ve Špindlerově Mlýně.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).