Hlavní navigace

Lékaři přiznávají, že se v Česku provádí eutanazie

26. 8. 2009

Sdílet

Někteří lékaři podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) přiznávají, že ačkoli je v Česku eutanazie oficiálně zakázaná, přesto se provádí. „Říká se tomu divoká eutanazie a znamená, že lékař vědomě vede léčbu pacienta ke smrti. Cílem je ukončit utrpení nemocného,“ řekl MfD lékař Zdeněk Kalvach, který je jedním z mála lidí, kteří otevřeně přiznávají, že i v Česku se eutanazie takto tiše praktikuje. Dělá se to tak, že se trpícímu s rakovinou podá třeba větší dávka morfia, uvádí deník.

Někteří lékaři podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) přiznávají, že ačkoli je v Česku eutanazie oficiálně zakázaná, přesto se provádí. „Říká se tomu divoká eutanazie a znamená, že lékař vědomě vede léčbu pacienta ke smrti. Cílem je ukončit utrpení nemocného,“ řekl MfD lékař Zdeněk Kalvach, který je jedním z mála lidí, kteří otevřeně přiznávají, že i v Česku se eutanazie takto tiše praktikuje. Dělá se to tak, že se trpícímu s rakovinou podá třeba větší dávka morfia, uvádí deník.

Nemocnice

MfD píše, že podobnou praxi přiznávají i někteří další lékaři. Když nedávno na jednání České lékařské akademie zazněla otázka, zda chce někdo tvrdit, že se v Česku eutanazie neprovádí, žádný z lékařů ruku nezvedl, uvádí deník. Podle něj i lékaři říkají, že by bylo potřeba vytvořit pravidla pro to, jak nakládat s pacienty, jejichž léčba nemá smysl a směřují ke smrti. O stanovení určitých pravidel začínají uvažovat i velké politické strany, píše list.

Z letošního květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplynulo, že Češi jsou tolerantnější k interrupcím než k eutanazii, přičemž tolerance k obojímu mírně stoupá. U eutanazie se více než tři pětiny lidí klonily k názoru, že český právní řád by ji měl umožňovat. Nesouhlasilo 27 procent a každý desátý se nedovedl k tématu vyjádřit.

Možnost uzákonění eutanazie odmítl loni v září Senát. Návrh zákona „o důstojné smrti“ předložila senátorka Václava Domšová (za SNK ED), ale horní komora ho odmítla. Kritici, většinou lékaři, varovali, že předloha by legalizovala vědomé zabíjení a neřešila hrozbu zneužívání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).