Hlavní navigace

Lékaři stahují výpovědi, ale zatím ne všude - podívejte se kde

22. 2. 2011

Sdílet

Lékaři, kteří chtěli na protest proti pracovním podmínkám a platu opustit nemocnice v Česku, začali na mnoha místech hromadně stahovat své výpovědi. V některých zařízeních ale ještě vyčkávají.  O návrat do práce chtějí mnozí požádat až poté, co se memorandem s jejich požadavky bude zabývat vláda. K okamžitému stažení výpovědí své kolegy dnes vyzval i šéf lékařských odborů Martin Engel, kterého ale jeho nemocnice zpátky nevezme. 

Lékaři, kteří chtěli na protest proti pracovním podmínkám a platu opustit nemocnice v Česku, začali na mnoha místech hromadně stahovat své výpovědi. V některých zařízeních ale ještě vyčkávají. 

O návrat do práce chtějí mnozí požádat až poté, co se memorandem s jejich požadavky bude zabývat vláda. K okamžitému stažení výpovědí své kolegy dnes vyzval i šéf lékařských odborů Martin Engel, kterého ale jeho nemocnice zpátky nevezme. 

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody je krize ve zdravotnictví v Praze zažehnána. Hlavní město nebude spouštět krizový plán. Podle primátorova náměstka Ivana Kabického vezme 98 procent lékařů nejpozději ve středu výpovědi zpět.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici výpověď stáhlo 95 ze 102 lékařů. Někteří jsou ještě na dovolené. V nemocnici Na Bulovce se chystalo odejít 166 lékařů. Odboráři chtějí v úterý přijít za vedením s hromadným stažením výpovědí. V Thomayerově nemocnici se zatím vrátila víc než polovina ze 109 doktorů. Podobné je to i v Motole, kde ale výpověď podala jen hrstka lékařského personálu. Ve vinohradské nemocnici přišlo výpověď stáhnout 60 z 86 doktorů. 

O své místo na radiologii ve vinohradské nemocnici přišel šéf lékařských odborů a hlavní tvář protestní akce „Děkujeme, odcházíme“ Martin Engel. Pozice je podle vedení nemocnice už obsazená. Šéf nemocničních lékařských odborů Miloš Voleman před pár dny vyzval lékaře, aby jako výraz solidarity s vůdcem protestu se stažením výpovědí vyčkali. Engel dnes ale kolegy požádal, aby se neprodleně snažili vrátit do práce tam, kde to půjde. Poslechl i Voleman, který dopoledne výpověď stáhl a může se vrátit. 

Situace se naopak vyostřila v nemocnici v Uherském Hradišti, kde ředitel Antonín Karásek nechce vzít zpět předsedu a místopředsedu tamních odborů. Předseda odborů Petr Vysloužil dnes ČTK řekl, že tak hrozí, že se do nemocnice nikdo ze 46 lékařů nevrátí.

Výpovědi začali stahovat jihočeští lékaři – nejvíc zatím v Písku. V ostatních nemocnicích ukončí protest asi do středy. Třeba v jindřichohradecké nemocnici, kde hrozily největší problémy se zajištěním péče, to chtějí udělat hromadně právě ve středu. Do práce se hodlají vrátit i lékaři v Plzeňském kraji. V největší krajské nemocnici v Klatovech stáhli své výpovědi až na jednu lékařku všichni. Jednotlivě se vracejí doktoři i v dalších nemocnicích v kraji. V plzeňské fakultní nemocnici by měli zřejmě začít stahovat výpovědi v úterý. 

Vedení Fakultní nemocnice v Olomouci by balíček stažených výpovědí mělo obdržet v polovině týdne. Podle příslibu se budou moci doktoři na svá místa vrátit. Opustit je chtělo 133 lidí. V Královéhradeckém kraji stáhlo výpověď v Oblastní nemocnici v Jičíně dnes před polednem 33 lékařů. Celkem chtělo odejít 42 doktorů, osm z nich se vrátilo už minulý týden. Čtvrtina lékařů stáhla výpovědi také v náchodské nemocnici, v dalších krajských nemocnicích se o stažení výpovědí jedná. Vedení karlovarské nemocnice přislíbilo vzít všechny lékaře zpět. Podle odborů až na výjimky všichni doktoři, kteří výpovědi podali, je v následujících dnech vezmou zpět. 

Stahování výpovědí začalo i v Pardubickém kraji. Zatím k němu přikročili ale spíš jednotlivci. Ostatní prý většinou vyčkají do středy. V ten den má totiž o memorandu, které podepsal minulý čtvrtek ministr zdravotnictví se šéfem lékařských odborů, jednat vláda. 

Dokument obsahuje to, že by si doktoři měli letos přilepšit o 5000 až 8000 korun měsíčně. Přidáno by měli dostat v tarifu. Nové tarifní tabulky má kabinet schvalovat. V příštím roce by se měl lékařům plat bez nadbytečných přesčasů zvednout o deset procent a za dva roky by měl dosahovat 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy ve státě, tedy pokud to reforma dovolí. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny uložila dnes řediteli pojišťovny, aby v jejích rezervách našel na platy peníze. Někteří protestující jsou i tak k memorandu skeptičtí. Neobsahuje podle nich dostatečné záruky, že se vše naplní. 

Protestující lékaři na Vysočině, které se akce „Děkujeme, odcházíme“ dotkla nejvíc, většinou se stahováním výpovědí vyčkávají. K tomuto kroku jich přistoupila jen hrstka. Rozhodnutí tamní odbory nechávají zatím na úterý. Chtějí být také solidární s kolegy z nemocnice v Uherském Hradišti. 

I když se lékaři začínají houfně vracet na svá místa, všude krizové scénáře v šuplících ještě neskončily. Středočeské krajské nemocnice jsou stále připraveny na to, kdyby jim od března lékaři chyběli. „Dokud nemáte nic na stole, realizované, podepsané, tak ty krizové plány zůstávají v záloze. Určitě zůstanou do té doby, než bude situace definitivně vyřešena,“ řekl ČTK mluvčí středočeských krajských nemocnic Patrik Tomšů

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).