Nu, záleží na lékárně. Výroba dneska jede hlavně v těch nemocničních. V soukromých leda trochu v případech, jako je článek. Lákárny patřící pod řetězce, tam se výrobě samozřejmě zcela brání a z celého okresu posílají lidi k čertu (respektive k té nemocniční lékárně někde), protože je to pro ně ekonomicky nezajimavé...
Dá se říci, že nástup velkých řetezců a okamřiku, kdy lékárně vládne manažer, kterého zajímá jen ekonomická stránka věci v jeho Excel tabulce, tak zcela pohřbil smysl lékarnictví a degradoval to jen na to podávání krabiček a nejlépe těch, které přinesou maximální ekonomický profit nám..
Stejný problém je například s cukrárnami: Dřív si vyráběly samy poctivou zmrzlinu z čerstvého mléka a dalších čerstvých surovin. Dnes míchají zmrzlinu z průmyslových práškových směsí. Nejen, že výsledek je plný chemie, ale všude má zmrzlina stejnou chuť. Pokud chce člověk ochutnávat, kde mají nejlepší, musí někam do ciziny. (O příšerných chemických zákuscích dodávaných z firmy Smetanová cukrárna nemluvě.)
Všude ne.
http://www.zmrzlina-2ad.cz/
http://www.zmrzlinastraz.cz/
Ale chce to hledat, a ne vlítnout do prvního stánku kolem Václaváku s cenou za kuličku 50,- Kč.
To s těmi 40 lety a výrobou z prášku je pěkná kravina. Pamatuji si jak hned po "revoluci" opět mohli fungovat soukromníci, a všichni si zmrzlinu vařili sami. Kolikrát jsme žádnou nedostali a museli přijít až za několik hodin, protože to trvalo docela dlouho, vyrobit zmrzlinu (sám jsem to jednou zkoušel). A všichni, alespoň kde já jsem kupoval či byl ochoten kupovat, vyráběli ze smetany.
Tou smetanou/vodou a vařeností/nevařeností zmrzliny se to možná láme. Já totiž nikdy nekupoval vodové zmrzliny (z mého hlediska spíše dřeně či ochusené ledy), a tam pravděpodobně už nějaká forma instantního prášku existuje velmi dlouho.
Ale tyhle cukrárny/zmrzlinárny neměli kupodivu nikdy dobrou pověst, kvůli salmonelóze. Akorát není dodnes přesně znám důvod, jedni říkají že kvůli ne-vaření a tomu že součástí měla být vejce, jedni že kvůli špatné hygieně a kontaminaci od zaměstnanců.
to ze jste museli cekat neznamena, ze neni z prasku. ta se taky ve zmrzlinovaci musi vyslehat a schladit. ale jak rikam, skutecnou zmrzlinu ze smetany a skutecneho ovoce delalo vzdy jen par cukraren.
co se tyka dreni tak to je dnes uz jedina "zmrzlina" kterou jim. delame si je doma. v papirnictvi koupite baleni 50ks kelimku 0,3l za za nejakych 20 kacek, kdyz je sezona, tak v sade samosber merunek, broskvi, tresni, jahod atd. v radu 5-10kc za kilo a natrhat bedynku je otazka 10 minut. doma jen ocistit, rozmixovat, na 10kg ovoce rozvar 1l vody s 1kg cukru (pokud je ovoce sladke tak min) a mate nejakych 30-35 kelimku vynikajici ovocne drene s cenou do 100kc za vse dokupy (bez ceny prace samozrejme).