To s těmi 40 lety a výrobou z prášku je pěkná kravina. Pamatuji si jak hned po "revoluci" opět mohli fungovat soukromníci, a všichni si zmrzlinu vařili sami. Kolikrát jsme žádnou nedostali a museli přijít až za několik hodin, protože to trvalo docela dlouho, vyrobit zmrzlinu (sám jsem to jednou zkoušel). A všichni, alespoň kde já jsem kupoval či byl ochoten kupovat, vyráběli ze smetany.
Tou smetanou/vodou a vařeností/nevařeností zmrzliny se to možná láme. Já totiž nikdy nekupoval vodové zmrzliny (z mého hlediska spíše dřeně či ochusené ledy), a tam pravděpodobně už nějaká forma instantního prášku existuje velmi dlouho.
Ale tyhle cukrárny/zmrzlinárny neměli kupodivu nikdy dobrou pověst, kvůli salmonelóze. Akorát není dodnes přesně znám důvod, jedni říkají že kvůli ne-vaření a tomu že součástí měla být vejce, jedni že kvůli špatné hygieně a kontaminaci od zaměstnanců.