Jdu podle Berounky, na březích desítky rybářů, a okolní restaurace nabízejí místo sumců a štik nanejvýš lososa (pochopitelně z mraženého). Na podzim u nás všichni houbaří - a "slušná" restaurace vám nabídne "pravou šumavskou bramboračku" s průmyslovými žampiony místo hříbků. Přitom v Německu a Rakousku jsou jídla z místních ryb i hub v sezoně běžná. Kdo za to může? Neschopný kuchař nebo český stráník, kterému je všechno jedno?
To je jednoduche, v Ceske republice "To proste nejde".
Uplne stejny problem uvidite na Morave, kdyz pojedete za nejakym vinarem. V dane vesnici je jich obvykle nekolik. Myslite si ale, ze kdyz tam pujdete do restaurace, dostanete skutecne vino (nejsnazsi by bylo primo od nejakeho vinare z te vesnice, ze) ? Ani nahodou. Opet jen typicke superpredrazene cesko-restauracni splasky vyrobene kdesi ze smesi vin z EU.
Proc ? "Protoze to jinak nejde" :-))))
Však ani NESMÍ nabízet houby/borůvky nazbírané někde v lese! To by jim hygiena dala jak by oběvila že maj v mrazáku/lednici borůvky z lesa... Další věc je budeš jako provozovatel restaurace riskovat že tě host zažaluje že chytil vzteklinu páč si mu jídlo připravil ze surovin co ti někdo přines? Ne fakt to neni tak jednoduché, kamarád provozuje restauraci a hygiena ho j*be i za to že má v mrazáku otevřenou zmrzlinu ikdyž ji končí datum spotřeby až za rok páč po otevření ji musí do 24h spotřebovat...
I když smutný.
Hezké to vymezení oblastí, odkud rybka připlula, ani mi nikdy nedošlo, že se takové označení dá při nákupu dohledat..
A musím říct, že osobně tedy také rozhodně častěji jím mořské ryby, je pravda, že s těmi sladkovodními ani nevím, jak pořádně naložit. Maximálně tak kapr nebo pstruh. Škoda.
Ono je to těžké, když jediné místo pro nákup sladkovodních ryb na webu toho projektu v Praze jsou sádky na jižním okraji Prahy http://www.rybadomaci.cz/cz/mapa/prodejny.aspx
V běžných obchodech mají mražené lososy odněkud z Falkland, pangase z Vietnamu, pstruha z Turecka a tresku kdoví odkud.
Kauflandů už jsem v životě pár viděl, ale k živým rybám tam měl nejblíž zápach některých zákazníků. :-) Je samozřejmě možné, že sortiment není všude stejný... mluvíte o nějaké konkrétní pobočce?
Nějaké ryby na ledě jsem zahlédl v Globusu. Ale z mnou navštěvovaných hypermarketů měl smysluplný rybný úsek (s živými rybami) snad jedině Carrefour, a kde tomu je konec.
Sardinky v oleji nebo mraženého lososa dostanu v každém krámku. Pro čerstvého pstruha musím sednout do auta (které nemám), ujet několik desítek km do nějakých sádek (když tam zrovna jsou) a tam si 3-4 koupit a doma co nejrychleji zpracovat a sníst (jinak jsem si mohl rovnou koupit mraženého za 50 korun, pokud ho náhodou budou mít).
To jsou jednoduché počty.
"Nejnižší spotřeba sladkovodních ryb" - no a? Vinen není spotřebitel, ale dodavatel. Když začínaly masově počítače, mobily a jiné věci, bez nichž jste se do té doby pohodlně obešli, taky vám je museli donést pomalu až do postele a vysvětlit vám, jak je to príma věc, stačí jen zmáčknout čudlík. Do té doby si je zájemci museli měsíce složitě a draze shánět a přizpůsobovávat, neřku-li rovnou montovat s páječkou jako stavebnici. Kdo moc chtěl a uměl to, ten to podstoupil, běžného spotřebitele byste tímhle přístupem leda tak přivedli v smích. A tak je to i s ostatním zbožím.
A 140 z těch 150 druhů párků ani nejsou párky, ale výrobní salám ve tvaru párku. :-)
Pro ryby se vyplatí chodit do specializovaných rybáren, ale těch je jen pár... ve srovnání s dřívějškem, kdy byl na Václaváku Frionor a pomalu v každé pražské čtvrti ryby-drůbež-zvěřina, je to bída a utrpení. V holešovické tržnici postává každý den Chorvat s rybami - jsou sice hezké a čerstvé, ale výběr není valný. A pak je tu samozřejmě dražší, ale vcelku spolehlivý obchod http://www.cerstveryby.cz/