Jdu podle Berounky, na březích desítky rybářů, a okolní restaurace nabízejí místo sumců a štik nanejvýš lososa (pochopitelně z mraženého). Na podzim u nás všichni houbaří - a "slušná" restaurace vám nabídne "pravou šumavskou bramboračku" s průmyslovými žampiony místo hříbků. Přitom v Německu a Rakousku jsou jídla z místních ryb i hub v sezoně běžná. Kdo za to může? Neschopný kuchař nebo český stráník, kterému je všechno jedno?
To je jednoduche, v Ceske republice "To proste nejde".
Uplne stejny problem uvidite na Morave, kdyz pojedete za nejakym vinarem. V dane vesnici je jich obvykle nekolik. Myslite si ale, ze kdyz tam pujdete do restaurace, dostanete skutecne vino (nejsnazsi by bylo primo od nejakeho vinare z te vesnice, ze) ? Ani nahodou. Opet jen typicke superpredrazene cesko-restauracni splasky vyrobene kdesi ze smesi vin z EU.
Proc ? "Protoze to jinak nejde" :-))))
Však ani NESMÍ nabízet houby/borůvky nazbírané někde v lese! To by jim hygiena dala jak by oběvila že maj v mrazáku/lednici borůvky z lesa... Další věc je budeš jako provozovatel restaurace riskovat že tě host zažaluje že chytil vzteklinu páč si mu jídlo připravil ze surovin co ti někdo přines? Ne fakt to neni tak jednoduché, kamarád provozuje restauraci a hygiena ho j*be i za to že má v mrazáku otevřenou zmrzlinu ikdyž ji končí datum spotřeby až za rok páč po otevření ji musí do 24h spotřebovat...