Milý dotyčný,
není mým cílem si na těchto stránkách nebo kdekoliv jinde vymýšlet. Vzhledem k moji specializaci (viz naše stránky výše uvedené) si necucám údaje k podobným komentářům z prstu.
O průměrné spotřebě lepku nemáte evidentně ani ponětí. Nejde jen o těch "pár rohlíků", které většina vnímá, ale lepek je i tam, kde to spousta lidí ani nečeká (např. ve směsích ochucujících smažené brambůrky). Že může být lepek i v párcích či jiných uzeninách, je také dle mého názoru podivné. I díky tomu pak můžete narazit na výrobce, který má na trhu reklamu: Uzeniny z masa :-)
Zároveň nemůžete porovnávat biblickou pšenici s tou v současnosti pěstovanou, stejně tak jako pohybové aktivity a jiné faktory tehdy a dnes (stres, kvalita prostředí, aditiva,...).
Bavit se o souvislosti lepek a autoimunitní onemocnění pokládáme s manželem za stejně "smysluplné" jako diskutovat, co bylo dříve: slepice nebo vejce... Bez pochyby stojí lepek spolu s dalšími faktory za syndromem propustnosti střev a ten pak vede k celé řadě autoimunitních onemocnění zažívacího traktu.
Rozhodně není možné v tomto prostředí detailněji problém rozebírat. Zároveň nechci přesvědčovat každého o "své" pravdě - Vaše volba, Váš život :-)