Hlavní navigace

Názor k článku Lepek: veřejný nepřítel č. 1 od EC - Me by spise zajimalo, cim je lepek tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2015 22:42

    EC (neregistrovaný)

    Me by spise zajimalo, cim je lepek tak dulezity, ze je tolik obhajovan a ze se bezlepkova strava ma doporucovat jen celiakum, alergikum a lidem intolerantnim?

    Velkou zaludnost vidim v navodne otazce (viz heslo priming), "proc vynechavat lepek"? Polozme tu otazku obracene: "Proc zavadet lepek do stravy?"

    Jakozto bilkovina neprispiva sam o sobe k zadnemu dulezitemu procesu v tele. Aminokyseliny, z nichz je slozen, se nachazeji temer vsude. Lepek sam o sobe nema zadne zname pozitivni vlastnost pro lidske telo (neco jineho je pozitivni vlastnost lepeni pro zpracovani pekarskych vyrobku).

    Takze jedine mozne vysvetleni obhajoby lepku a lepkove stravy musi lezet v nejake unikatni vyzivove vlastnosti potravin, jez lepek obsahuji. V cem jsou obiloviny tak zasadni pro lidskou vyzivu?

    Pozitivni a casto pouzivane konstatovani rika, ze obiloviny (nejen lepkove, ale i kukurice nebo ryze) tvori zaklad vyzivy ve svete. To ale nema nic spolecneho s vyse uvedenou normativni otazkou - v cem jsou obiloviny, obzvlaste ty s obhajovanym lepkem, dobre?

    Zadna odpoved me nenapada. Obiloviny neobsahuji nic unikatniho a nenahraditelneho pro lidske zdravi. Ve skutecnosti jsou obiloviny z vyzivoveho (mikronutrienty) hlediska silne podprumerne ve srovnani s jinymi variantami - zelenina, ovoce, orechy, esemena, zivocisne potraviny, hlizy...

    Zaroven obsahuji velke mnozstvi sacharidu, coz je v soucasne dobe, kdy cca jedna tretina vyspeleho sveta ma problemy s kontrolou glykemie (konecny bod - cukrovka druheho typu), negativni vlastnost.

    Zaroven obsahuji vysoke mnozstvi antinutrientu - latek zabranujicich vstrebavani zivin, predevsim mineralu. Takze ani to podprumerne mnozstvi zivin v tabulkach se nestravi ani zdaleka cele.

    Antinutrienty lze radnou pripravou vyrazne redukovat a ucinit tak z obilovin alespon onu podpurmernou vyzivu. A zde se dostavame k modernimu potravinarskemu prumyslu, ve kterem neni cas a penize na radnou pripravu, ktera spociva v dlouhem namaceni/kliceni jiz samotnych semen a nasledne i kvaseni mouky.

    Pripomenme fakt, ze se vyzivove vlastnosti obilovin oproti minulosti zmenily. Pripomenme fakt, ze drive se uzival sirsi okruh obilovin nez dnes vsudypritomna psenice. K tomu dodejme fakt, ze se puvodni priprava zamerena na snizeni nezadoucich latek vytratila.

    Dochazim k zaveru, ze obiloviny jsou zkratka snadno dostupnym zdrojem rychle energie s malym mnozstvim zivin. Celozrnne varianty maji vice zivin v tabulce, ale zaroven vice antinutrientu, ktere dnes jiz skoro nikdo neodstranuje.

    Nenapada me zadny rozumny duvod zarazovat lepek do stravy cloveka, at uz zdraveho nebo nemocneho. Pokud nekdo chce mermomoci obiloviny, tak co je spatneho na variente kukurice, ryze nebo pseudoobilnin - pohanka, quinoa, amaranth apod.? Proc se musi doporucovat v jidelnicku lepek?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).