Dobrý den,
snažíme se s manželem v oblasti zdravé výživy sledovat nejnovější informace a nejen podle nezávislých studií, ale i podle odborníků, za kterými nestojí žádná "big pharma" nebo nějaké lobby potravinářského průmyslu, je eliminace lepku ze stravy více než žádoucí pro všechny lidi.
Pokud však přijmeme tvrzení paní Chrpové, že bezlepková dieta není určena zdravým lidem, pak by bylo na místě specifikovat, co je to vlastně zdravý člověk.
Není mým cílem zde zcela rozporovat daný příspěvek, ale vězměte rozum do hrsti a zamyslete se na tím, kam jsme s nadkonzumací lepkových potravin za poslední desetiletí jako civilizace dospěli. Ano, je nutné k tomu přidat i nadkonzumaci cukru (i komerčních potravin plných aditiv), ale oboje dohromady je vražedná kombinace pro většinu lidí. A to nemluvím ani o skutečnosti, že je dnes zcela jasně prokázán vliv lepku na mozek, resp. jeho dlouhodobá konzumace, a to i u tzv. zdravých lidí.
Zdravím
Veronika Novotná
www.vyvazenezdravi.cz
Není to pravda a jednoduše si vymýšlíte.
Zdravému člověku lepek neškodí a škodlivost u nemocných lidí je založena na problému autoimunity, ne na nějaké toxicitě lepku.
V dřívějších dobách konzumovali lidé obiloviny v mnohem větším množství než dnes, z důvodu nedostatku jiné potravy, běžně jedli neustále pečivo a polévky z obilných vloček a to několikrát denně celý rok. Před zavedením brambor ani neměli moc jinou možnost. Z důvodu obrovského rozšíření konzumace lepku by se případné problémy musely projevovat masivně, jenže ony se neprojevují. Spotřeba obilovin je nyní tak nízká, že neobstojí ani argument o vyšším obsahu lepku v současné pšenici.
Vliv lepku na mozek je čirý výmysl jedna paní povídala.
Prosil bych o odkazy k vasemu tvzeni, zejmena bych potreboval dolozit kvantifikaci konzumovanych obilovin a pak kvantifikaci rozdilu mezi moderni psenici a obiknymi odrudami v minulosti. Skodit nebude ani srovnani toho, jak se obilniny upravovaly drive a dnes. Urcite nejake mate po ruce, kdyz vytahujete z rukavu takovehle udaje.
Tvrzeni, ze lepek skodi jen lidem s autoimuntnimi problemy.. no, jak to rici. Lepek zvysuje produkci zonulinu, ktery zvysuje propustnost strevni bariery, coz je vyznamny cinitel vzniku autoimunitnich poruch.
Kvantifikaci a další bude dokazovat autor tvrzení, že lepek je nebezpečný pro 100 % populace. Lepek poruchy imunity nezpůsobuje, v opačném případě by nutně musela vzniknout pandemie celostátního rozsahu, jelikož obiloviny ve velkém konzumuje přes 95 % obyvatel a to se nestalo.
Sice se neřeší pandemie celosvětového rozsahu jedné konkrétní potíže (např. těch autoimunitních onemocnění) ale existují statistiky související s nárůstem nadváhy obyvatelstva, metabolických onemocnění a rakoviny (např. zrovna toho střeva). Možná, že si to jen nedáváme do správných souvislostí, protože obecná tvrzení "mnoho jídla + málo pohybu = obezita" neřeší jakého a jak často konzumovaného jídla. A jednostrannost stravy (dlouhodobá přítomnost suroviny, která již nemá původní podobu) v potravě může lidem působit potíže (což je jiná situace než chudé oblasti, ve kterých se celé generace stravují jednostranně z důvodu nedostupnosti ostatních složek potravy a jsou na jistou úroveň skrytého hladovění zvyklé). Argumenty o tom, že dříve se něco jedlo a nevadilo to, jsou poněkud nešťastné. Dnešní úroveň vstupních surovin pro komerční potravinářství je jiná (a někdy i horší, včetně ovoce a zeleniny - MUDr. Karel Erben, primář poradny pro civilizační choroby) a také dochází ke konzumaci průmyslově oddělených fragmentů původních (komplexních) surovin (např. Annemarie Colbin, PhD.). Lepek sám o sobě nemůže za všechny potíže. Ale všeho moc škodí. Ti, kdo nejsou úplně zdraví (a nemusí si to subjektivně uvědomovat ergo mohou se prohlašovat za zdravé), mohou dopad nadměrné konzumace lepku pocítit nejsnáze. A teprve vědomý pokus o snížení jeho zastoupení v každodenní stravě ukáže, kde všude lepek je.
A ja si myslel, ze kdyz jste schopen napsat takove silne odvazne tvrzeni, ze "V dřívějších dobách konzumovali lidé obiloviny v mnohem větším množství než dnes, z důvodu nedostatku jiné potravy, běžně jedli neustále pečivo a polévky z obilných vloček a to několikrát denně celý rok.", tak ze o tom neco vite. Bohuzel zatim jenom vymluva...
Milý dotyčný,
není mým cílem si na těchto stránkách nebo kdekoliv jinde vymýšlet. Vzhledem k moji specializaci (viz naše stránky výše uvedené) si necucám údaje k podobným komentářům z prstu.
O průměrné spotřebě lepku nemáte evidentně ani ponětí. Nejde jen o těch "pár rohlíků", které většina vnímá, ale lepek je i tam, kde to spousta lidí ani nečeká (např. ve směsích ochucujících smažené brambůrky). Že může být lepek i v párcích či jiných uzeninách, je také dle mého názoru podivné. I díky tomu pak můžete narazit na výrobce, který má na trhu reklamu: Uzeniny z masa :-)
Zároveň nemůžete porovnávat biblickou pšenici s tou v současnosti pěstovanou, stejně tak jako pohybové aktivity a jiné faktory tehdy a dnes (stres, kvalita prostředí, aditiva,...).
Bavit se o souvislosti lepek a autoimunitní onemocnění pokládáme s manželem za stejně "smysluplné" jako diskutovat, co bylo dříve: slepice nebo vejce... Bez pochyby stojí lepek spolu s dalšími faktory za syndromem propustnosti střev a ten pak vede k celé řadě autoimunitních onemocnění zažívacího traktu.
Rozhodně není možné v tomto prostředí detailněji problém rozebírat. Zároveň nechci přesvědčovat každého o "své" pravdě - Vaše volba, Váš život :-)
Za predpokladu, ze "slepici vejce" znamena "vejce, ze ktereho vzejde slepice" a ne "vejce, ktere snesla slepice", pak bylo jednoznacne prvni to slepici vejce. Pokud budeme vychazet z toho, ze se slepice postupne vyvijela a nektery jedinec musel byt prvni, ktereho nazveme slepici, pak to znamena, ze jeho rodic nebyl slepici. No a ten prvni slepici jedinec se narodil ze slepiciho vejce.
Ne, to se pletete - nic na svých stránkách neprodáváme. To, že některé potravinové doplňky doporučujeme, protože si myslíme, že jsou nutné díky stále nižšímu nutričnímu obsahu potravin, je něco jiného.
A v podstatě je to zcela naopak. Snažíme se propagovat zdravou stravu na prvním místě - naše přednášky děláme zcela bez podpory i propagace čehokoli konkrétního. Pokud tedy nebudeme podobné příspěvky komentovat, bude daleko víc uživatelů různých léků a potravinových doplňků.
Kdo nechce slyšet, neslyší, kdo nechce vidět, nevidí a kdo se chce dohadovat za každou cenu, plýtvá časem a energií. Promiňte, že se k vám již nepřipojím.
Přeji všem, co s námi nesouhlasí, hodně zdraví :-)