Zlí jazykové tvrdí, že zatracování lepku je jen módní záležitost a fanatičnost. Osobně jsem však zkusila lepek ve stravě dlouhodobě zmírnit a výsledky to mělo. Jako dlouholetý alergik se snažím najít cestu životem tak, abych nemusela brát léky, které mají vedlejší účinky často horší, než jsou samotné projevy alergie jako takové. Momentálně po "benevolentnějším" období stravování se i občas s lepkem se po zhoršení alergie vracím k ryze bezlepkovému období a těším se (a doufám), že to opěk přinese svoje ovoce. Někdy je trochu oříšek vymyslet v týdnu zajímavá jídla bez lepku, ale stojí to za to. Pojem zdravý člověk je relativní. Dobré výsledky z kontroly a subjektivní pocit zdraví spolu ne vždy korelují.
Autoimunitní onemocnění spolu často souvisí, je klidně možné, že máte reakci na jiné látky v těstu s lepkem, které se v bezlepkovém nenacházejí (IgE způsobující pylovou alergii způsobuje i alergii na jídla), či dokonce celiakii (tu tedy způsobuje IgA, ale může jít třeba o přecitlivělý imunitní systém jako celek).