Letní ovocné recepty ze špaldové mouky

28. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Probio
Ovoce začíná dozrávat a nastává ideální čas pro pečení. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte a vařte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.

Třetinu mouky nahraďte špaldou

Co se dozvíte v článku
  1. Třetinu mouky nahraďte špaldou
  2. Mouka na špaldový piškot, bublaninu a jiné letní pečení 
  3. Recepty na ovocné pečení a vaření se špaldou

Na všemožné ovocné dezerty je výborná polohrubá mouka, která těsto krásně „podrží“. Abyste dodali ještě něco navíc pro zdraví, zkuste nahradit třetinu polohrubé bílé mouky moukou celozrnnou jemně mletou špaldovou, doporučují odborníci z mlýnů Probio, kde se na tyto tradiční mouky specializují.

Celozrnná špaldová mouka obohatí vaše rodinné recepty o vlákninu a další cenné látky. Stejně tak můžete nahradit nezdravý bílý cukr panelou, tedy sušenou třtinovou šťávou, která má jemně ovocnou až karamelovou chuť. A navíc obsahuje vitamíny i minerální látky.

Hřešte s rozumem. Upečte si vaše nejoblíbenější dezerty zdravě a poctivě.

Mouka na špaldový piškot, bublaninu a jiné letní pečení 

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. „Naše špalda je ‚ryzí‘. To znamená, že používáme pouze původní, ryzí odrůdy pšenice špaldy, která už je v dnešní době mnohdy bohužel také vyšlechtěná na výnos – na úkor chuti a kvality,“ vysvětlují v Probiu.

Jak jsme již popsali v článku o velikonočním pečení, mezi špaldovými moukami na našem trhu jsou rozdíly ve složení.

V obchodech lze také zakoupit kvalitní, již připravenou směs mouk v ideálním poměru na přípravu vláčného piškotu, letních ovocných bublanin a dortíků. Směs tvoří z jedné třetiny špaldová celozrnná mouka, která dodá moučníkům potřebnou vlákninu a sytost. Polohrubá mouka pšeničná těsto nakypří a dodá mu lehkost. Mouka je vhodná nejen na piškoty a bublaniny, upéci z ní můžete i bábovku i jiné moučníky, třeba kynuté buchty nebo jsou z ní výborné rohlíky.

Recepty na ovocné pečení a vaření se špaldou

Piškotový dort z bezlepkové směsi na pečení

Autor: Probio

Na těsto (forma cca 22 cm):

  • 4 vejce
  • 65 g třtinového cukru moučka
  • 115 g bezlepkové směsi na špaldový piškot a jiné letní pečení (Probio)

Na krém:

  • 2 vaničky měkkého tvarohu
  • třtinový cukr moučkový podle chuti
  • případně bylinky

Na želé:

  • 500 –700 g jahod nebo jiného čerstvého ovoce
  • 5 g agaru
  • třtinový cukr moučkový podle chuti
  • ½ litru vody (můžete použít i ovocnou šťávu nebo džus)

Na dozdobení:

  • smetana ke šlehání
  • čerstvé ovoce

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a znovu vyšleháme. Zlehka vmícháme žloutky a nakonec prosátou mouku. Pečeme ve vyhřáté troubě 15–20 minut na 170 °C. Troubu neotevírejte. Upečený piškot poznáme podle zlatavé barvy a zároveň se začne oddělovat od boků formy.

Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády.

Ovoce nakrájejte na menší kusy.

Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte od mouky, která ulpívá na bocích, a sejměte ze dna pečicí papír. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.

V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou (nebo šťávou ap.). Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnout a poté uložte do lednice.

Nejlepší je dort odleželý přes noc, kdy se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.

Bublanina

Autor: Probio

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1,5 hrnku mouky na špaldový piškot, bublaninu a jiné letní pečení
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1/3 hrnku slunečnicového oleje na vaření a pečení
  • ovoce – cca 350 g (v tomto případě 100 g rybízu a 250 g jahod)
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku, kypřicí prášek, mléko a olej a vymíchejte do hladkého těsta. Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané pečicí formy. Uhlaďte vařečkou. Navrch rozprostřete ovoce nakrájené na menší kusy. Pečte při 180 °C cca 40 minut. 

Tip: Těsto můžete ochutit vanilkou nebo citronovou kůrou.

Kokosové knedlíčky s jahodami

Autor: Probio

Suroviny na cca 18 knedlíčků:

  • 100 g celozrnné špaldové krupice (Probio)
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 80 g tvarohu
  • 15 rozpuštěného kokosového tuku
  • 1 vejce

Na omáčku:

  • 200 g jahod
  • 200 g tvarohu
  • vanilkový cukr

Na dohotovení:

  • jahody
  • tvaroh na strouhání

Krupici nasypejte do mísy a smíchejte s kokosem. Přidejte tvaroh, zalijte kokosovým tukem a rozšlehaným vejcem. Zpracujte těsto a nechte 7 minut odležet. V hrnci přiveďte vodu k varu a trochu osolte.

Z těsta tvarujte knedlíčky – kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Knedlíčky vložte do vroucí vody, přiklopte a vařte 5 minut. Vytáhněte z vody a promíchejte s troškou kokosového tuku, aby neokoraly. 

Jahody rozmixujte s tvarohem, podle chuti oslaďte.

Jahody překrájejte napůl. Knedlíčky servírujte s jahodami, přelité omáčkou a posypané nastrouhaným tvarohem.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).