Ve dnech, jako je ten dnešní, se nám obvykle sliny na tučné pokrmy nesbíhají. Člověk je tak nějak rád, že je rád. Stačí mu lahev s vodou, nějaké ovoce a na oběd lehký salát. Ale proč zůstávat u staré klasiky, když je trendy raw strava. Nikdo neříká, ať chroupete syrovou mrkev nebo se ládujete semínky, vytvořte sobě jídlo lehké, zdravé a ještě k tomu chutné. Zkuste raw nanuky, pizza rolky nebo malinový chia puding.
Granola placka s ovocem
Ingredience na velkou granola placku (průměr 24 cm)
- 2 šálky naklíčené pohanky
- ½ šálku sušených brusinek
- 15–20 velkých datlí
- 2 vanilkové lusky
- 1 čajová lžička skořice
- špetka himálajské růžové soli
- 2 lžíce zlatého lněného semínka
- 1 lžíce chia semínek
Ingredience na kokosový krém
- 2 hrsti předem namočených kešu
1 hrnek domácího kokosového mléka
1 vanilkový lusk
3 lžíce světlého kokosového nektaru
citrónová šťáva z ½ citrónu
Ovoce podle chuti: hrozny, borůvky, granátové jablko
Postup:
Ingredience na placku smíchejte, rozmixujte v mixéru nahrubo, směs naneste na síto a vytvořte kulatou placku. Poté sušte při nízké teplotě asi 8 až 10 hodin. Pokud máte rádi lívance, stačí směs pouze rozdělit na více malých placek. Kokosový krém připravíte ve výkonném mixéru rozmixováním surovin do hladka. Placku potřete krémem a ozdobte ovocem dle vašeho výběru.
Raw nanuk
Ingredience na zmrzlinu (6 ks)
- 1 šálek kešu, namočených alespoň na 4 hodiny
- 0,3 l domácího kokosového mléka
- 3 lžíce světlého kokosového nektaru
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
Ingredience na karamel
- 2 čajové lžičky mandlového másla
1 hrst datlí
½ čajové lžičky kokosového nektaru
1 lžíce kokosového oleje
špetka vanilky
špetka soli
Ingredience na čokoládovou polevu
- 5 lžic tekutého kokosového oleje
5 lžic tekutého kakaového másla
1 lžíce světlého kokosového nektaru
5 lžic raw kakaa
Postup:
Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na tři hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.
V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na deset minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne. A zdravá varianta nanuku je na světě.
Pizza rolky ze sušených rajčat se špenátem
Ingredience na rolku:
- 150 g zlatého lněného semínka
- 100 g slunečnicového semínka
- 120 g sušených rajčat (předem namočených)
- 2 čajové lžičky pizza koření
- hrst čerstvého oregána
Ingredience na sýrovou náplň:
- 100 g předem namočených kešu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 3 lžíce vody
- sůl, pepř
Ingredience na zeleninovou náplň:
- hrst špenátu
- 1 jarní cibulka
Postup:
Lněné semínko a slunečnici namelte na moučku. Ze sušených rajčat si vyrobte pastu a smíchejte se semínkovou moučkou. Ochuťte bylinkami a zpracujte do tuhého těsta. Pokud se vám těsto lepí, můžete použít na podsypání moučku z lněných semínek. Vyválejte těsto na rovnoměrnou placku, potřete sýrovou náplní, poklaďte lístky čerstvého špenátu, posypte jarní cibulkou a opatrně za pomoci potravinové fólie viňte do rolky. Tu pak nakrájejte na silnější plátky. Hotové pizza rolky pokládejte na síto a sušte asi deset hodin. Rolky navíc můžete konzumovat i nesušené, v syrové podobě.
Mandlový sýr se šalvějí
Ingredience:
- 150 g celých mandlí
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce mandlového másla
- 100 ml vody
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 4 lžíce předem namočeného a rozmixovaného irského mechu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 hrst nakrájené šalvěje, čerstvé pažitky a jarní cibulky
- sůl
Postup:
Rozmixujte namočené mandle s vodou, přidejte mandlové máslo a zbytek surovin. Výsledkem by měla být tužší sýrová konzistence. Směs nalijte do připravené formy a nechte přes noc ztuhnout.
Limonáda se zmrzlými květy
Ingredience:
- forma na led
- lesní ovoce
- granátové jablko
- jedlé květy
- maliní
- sušená kokosová voda
Postup:
Do formiček na led vložte podle fantazie květy a ovoce a nechte zmrznout přes noc. Ve sklenici rozmíchejte sušenou kokosovou vodu ochucenou granátovým jablkem a přidejte ledové kostky.
Hráškový krém
Ingredience:
- 6 hrnků mraženého hrášku
- 1 lžíce světlého misa
- hrnek nasekané jarní cibulky
- 1/2 vymačkaného pomeranče
- sůl a pepř dle chuti
- stroužek česneku
- 3–4 hrnky vody dle hustoty
- kopr dle chuti (nemusí být)
Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Vznikne tak dokonalý hráškový krém.
Cannelloni s pestem a mandlovou ricottou
Ingredience na pesto:
- 1 šálek bazalkových listů
- ¼ šálku listů baby špenátu
- ¼ šálku extra virgin olivového oleje
- ¼ čajové lžičky himálajské růžové soli
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- pepř dle chuti
- česnek dle chuti
Vše rozmixujte do hladké směsi ve stolním mixéru a přidejte ½ šálku nasekaných nebo namletých piniových oříšků či pistácií.
Ingredience na mandlovou ricottu:
- 1 šálek mandlí (namočených na 8 hodin a oloupaných)
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- ¼ šálku vody
- ½ čajové lžičky lahůdkového droždí
- ¼ čajové lžičky soli
Ingredience na omáčku marinara:
- 2 šálky rajčat zbavených semínek
- 2 lžíce cibule
- 1 čajová lžička česneku
- ¼ šálku rajčat sušených na slunci (namočených na 4 hodiny)
- 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka/oregano/tymián…)
- 3 lžíce olivového oleje
Obě omáčky rozmixujte na hladkou směs v mixéru. Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Tři plátky položte mírně přes sebe, abyste vytvořili větší plát, naplňte ricottou z ořechů, pestem, malým měsíčkem rajčete a zarolujte.
Malinový chia puding
Ingredience:
- 1 hrnek malin
- 1/4 hrnku kešu
- 1/4 –1/2 hrnku vody
- agávový nebo javorový sirup dle chuti
- chia semínka dle chuti každého
Rozmixujte maliny, kešu, vodu, až poté přidejte chia semínka, nechejte nabobtnat alespoň půl hodiny v lednici. Pro barevné ozvláštnění můžete přidat matcha prášek.