Margarin samozrejme JE nahrazka za maslo. Jako takovy byl vyroben a (dokonce i navzdory krutemu hladu neprils uspesne) prodavan. Jenze valka skoncila, potravin zacal byt dostatek a tudiz se na margarin kazdy, kdo ma pet pohromade, vykaslal (podobne to, mimochodem, bylo s nahrazkou kavy - cikorkou napr., jenze ta uz se vubec ve velkem neujala. Prece jen, na kavu si labuznik hned tak sahnout neda).
Ale to se nehodilo vyrobcum margarinu, ze ano. Tem mezitim rychle docvaklo, ze z bezcenneho prumysloveho odpadu a trochu chemie, lze vyrobit exkluzivni maslicko a vydelat obrovske penize. Ale co, kdyz to nikdo kupovat nechce, protoze proc by mel nahradit dobre, zdrave maslo takovym humusem? To se holt tem masam musi namasirovat do hlavy, ze maslo je straaaaaasne nezdrave. Neni tezke takove tvrzeni rozsirit a podporit duveryhodnymi studiemi, zaplatit lze vsechno, vsak ono se to vrati, az miliony hlupaku budou cele dekady pojidat ekvivalent vyjeteho motoroveho oleje s koktejlem chemikalii. Inu, kdo chce kam, pomozme mu tam. Ve stejnem duchu se chytry vyrobce/potravinar chopil dalsich moznosti: umlatit pojidace cukru tvrzenim o jeho jedovatosti a superhvezdne vysokych kaloriich a nahradit jej sacharinem a pozdeji mnohem horsim a mnohem vydelecnejsim aspartamem a radou dalsich. Brany nekonecne vydelecnosti se otevrely s vyrobky typu "light" - nahrazenim drahych tuku, cukru a ostatnich surovin, levnymi substancemi, ba casto industrialnimi odpady typu agaru, gum, skrobu a gelatin. Dobrou chut.