To byl ale **úplně** jiný margarín než dnes ;)
http://life.ihned.cz/c1-53140450-pribeh-margarinu-od-napoleonovy-nahrazky-po-zdravou-alternativu
Navíc není margarín jako margarín - neházel bych na jednu hromady tyhlety Flory, Perly, apod. s tímto:
http://www.vitaquell.de/produkte/pflanzenmargarinen/omega-3-pflanzen-margarine/
Když jsem ještě margaríny jedl, kupoval jsem si ve zdravé výživě obohacený s 100% obsahem omega3 - bohužel ho na internetu nikde nevidím. To je právě úplně jiná liga než běžně kupované margaríny, kterými bych si nenamazal ani řetěz u kola.
Neplatí, že margarín ve zdravé výživě je lepší než margarín od Unileveru. A už vůbec ne, že český margarín je v něčem lepší. Vzhledem k inovaci technologií pro částečnou hydrogenaci a další zpracování tuků rozhoduje hodně to, na jak starých zařízeních se výrobky dělají. A tady vítězí ty největší potravinářské koncerny, v době jen pár let zpátky, kdy olomoucká Olma měla ve svých margarínech (zejm. Zlatá Haná) ještě hory transizomerů mastných kyselin, Unileverácké Ramy a spol. na tom byly s TMA prakticky na nule.
A co se týče poměru omega3-omega6, tak tady IMHO opět docela vítězí Rama. Tuky dominantně tvořené slunečnicovým olejem jsou tomu naopak na hony vzdálené, protože mají plno omega6. A zrovna čistě slunečnicové bio margaríny jsou ty, co ve zdravkách celkem často potkávám.
Automobil není náhražka koně, stejně jako třeba nová odrůda vína není náhražkou nějaké starší. Automobil vznikl jako nový dopravní prostředek bez ambicí cokoliv nahrazovat a že nakonec koně během pár desetiletí nahradil, aniž by to někdo prosazoval, je jen dokladem toho, že je prostě lepší. Na druhou stranu margarín za více než sto let nedokázal máslo vytlačit (a to dokonce přes mohutnou podporu státu i mnohých demagogů), což také vypovídá mnohé o jeho kvalitě.
Není to přehozené, ukazuji na tom, že podobné tvrzení jsou nesmyslná a záleží na úhlu pohledu. Krásně jste to předvedl pomocnou časovou berličkou: já si mohu vymyslet kupříkladu, že máslo při stejném objemu váží víc než margarín - a to o něm opravdu něco vypovídá! Nevypovídá, vypovídá to pouze o jeho váze. Stejně jako rozšíření fastfoodů (a můžete se na to dívat z libovolného konce, neboť jsou zcela zaměnitelné) nic neříká o jeho kvalitě.
Už?
Margarin samozrejme JE nahrazka za maslo. Jako takovy byl vyroben a (dokonce i navzdory krutemu hladu neprils uspesne) prodavan. Jenze valka skoncila, potravin zacal byt dostatek a tudiz se na margarin kazdy, kdo ma pet pohromade, vykaslal (podobne to, mimochodem, bylo s nahrazkou kavy - cikorkou napr., jenze ta uz se vubec ve velkem neujala. Prece jen, na kavu si labuznik hned tak sahnout neda).
Ale to se nehodilo vyrobcum margarinu, ze ano. Tem mezitim rychle docvaklo, ze z bezcenneho prumysloveho odpadu a trochu chemie, lze vyrobit exkluzivni maslicko a vydelat obrovske penize. Ale co, kdyz to nikdo kupovat nechce, protoze proc by mel nahradit dobre, zdrave maslo takovym humusem? To se holt tem masam musi namasirovat do hlavy, ze maslo je straaaaaasne nezdrave. Neni tezke takove tvrzeni rozsirit a podporit duveryhodnymi studiemi, zaplatit lze vsechno, vsak ono se to vrati, az miliony hlupaku budou cele dekady pojidat ekvivalent vyjeteho motoroveho oleje s koktejlem chemikalii. Inu, kdo chce kam, pomozme mu tam. Ve stejnem duchu se chytry vyrobce/potravinar chopil dalsich moznosti: umlatit pojidace cukru tvrzenim o jeho jedovatosti a superhvezdne vysokych kaloriich a nahradit jej sacharinem a pozdeji mnohem horsim a mnohem vydelecnejsim aspartamem a radou dalsich. Brany nekonecne vydelecnosti se otevrely s vyrobky typu "light" - nahrazenim drahych tuku, cukru a ostatnich surovin, levnymi substancemi, ba casto industrialnimi odpady typu agaru, gum, skrobu a gelatin. Dobrou chut.