Billa určitě udělala krok správným směrem. Nikdy jsem moc nechápal, jak takový rámus vylepší oslavu/zábavu.
U Lidlu si myslím, že hlavní důvod je přimět si koupit baleného kapra u nich s patřičně vyšším ziskem pro ně, než nějaké soucitné pohnutky.
Vlastně si myslím, že by lidé měli vidět, co vše předchází tomu, než si kapra (obecně jakékoliv maso) přinesou z obchodu domů, dost často v plastovém balení. Měli by mít možnost prohlídky kravínů, drůbežáren a dalších takových objektů. Možná by se na to maso u jídla potom dívali jinak, s úctou k tomu zvířeti, a neplýtvali by jím. Děti by snad pochopily, že mléko se nevyrábí nějak v továrně a maso není nějaká věc v plastovém obalu v regálu.
Tohle nepíši jako vegan nebo vegetarián, maso jím. Asi jsem měl štěstí v tom, že ještě jako malý kluk jsem zažil u prarodičů domácí zabijačku prasete, porážku slepic a králíků. Možná díky tomu mám k masu jiný vztah než někdo, kdo nikdy neviděl víc než jen úhledně naporcované a zabalené maso v regálech.
Co se týká kaprů, už nějakou dobu nekupuji živého (nebo zabitého) kapra, na Vánoce kupuji jen pár kapřích filetů a stačí nám to. A co práce se ušetří.
A co se týká pyrotechniky, nepatřím k těm co si na Silvestra musí s něčím bouchnout. Ale pokud se dají koupit jakžtakž bezpečné rachejtličky je to lepší než kdyby si je bouchači kutili doma sami a končili s utrhanými končetinami.